in

Saharazand zorgt voor schitterende zonsopkomsten en -ondergangen


20 februari 2021, 08:13

Aankomend weekend wordt warm weer gehouden. Dat warme weer komt met een flinke zuidelijke wind vanuit Afrika mee. Verder komt er nog iets anders met die wind mee, namelijk een flinke wolk zand en die kan voor prachtige luchten zorgen.

Kies je voor zonsopkomst of zonsondergang?
Wat zijn de verschillen tussen zonsopkomst en zonsondergang en op welk moment kun je het beste gaan fotograferen? In het artikel zonsopkomst of zonsondergang vertellen we je er alles over. Natuurlijk kun je ook gewoon ’s morgens én ’s avonds op pad gaan, zodat je niet hoeft te kiezen!

Waar het twee weken geleden nog enorm koud was en er een dik pak sneeuw lag, wordt er dit weekend plaatselijk wel zo’n 18 graden Celcius verwacht. De wind die voor deze warme temperaturen zorgt, is al een tijdje aan de gang, vanuit de Alpen doken beelden op van volledig oranje gekleurde pistes.

Tekst gaat verder onder de video

Prachtige zonsondergangen

Het zand in de lucht zorgt niet alleen voor oranje sneeuw op sommige locaties, het zorgt ook voor prachtige zonsopkomsten en zonsondergangen. Het zand wordt vooral hoger in de atmosfeer gedragen. Normaal gesproken zou het met de regen mee omlaag komen, maar het hogedrukgebied houd storingen op afstand, waardoor het zand in de lucht blijft. Het resultaat? Een lichtbruinige gloed in de lucht, wat de kleuren in een zonsopkomst of -ondergang nog eens extra kan versterken. Houd je camera dus in de hand, want dit weekend (en dan vooral zondag) is hét moment om de opkomst en ondergang van de zon vast te leggen!

Tips voor het fotograferen

Het fotograferen van een zonsopkomst of zonsondergang kan best lastig zijn. Om ervoor te zorgen dat je goed voorbereid op pad gaat, geven we je hieronder drie korte tips. Wil je meer lezen? Check dan het artikel
9 tips om de zonsondergang perfect te fotograferen
.

Check de tijd

Controleer wanneer de zon opkomt en wanneer deze weer ondergaat. Vertrek vervolgens ruim op tijd, zodat je voldoende tijd hebt om je compositie te bepalen en jezelf voor te bereiden. Zo weet je ook zeker dat je de mooie momenten niet mist. Wil je ook weten waar de zon precies staat? Daar zijn tientallen apps voor die je kunnen helpen.


Foto: vincenze · Onbekende camera

Ga niet te vroeg weg

Het is een veelgemaakte fout, zodra de zon onder de horizon is verdwenen, pakt menig fotograaf zijn camera in en gaat terug naar huis. Dit is juist echter het moment waarop vaak de mooiste kleuren tevoorschijn komen. Blijf nog een tijdje staan, maak foto’s en geniet van de prachtige lucht.


Foto: karindebruin · Canon EOS 5D Mark IV (Canon) · ISO 100 · F 11.0 · 0,6 SEC · 16 MM

Gebruik een hoog diafragma

Gaat de zon al half achter de horizon verscholen, of steekt hij nog maar een klein stukje boven een rij bomen uit? Zet dan je diafragma wat hoger. Dit zorgt ervoor dat de zon de vorm van een ster krijgt. Dat geeft je foto vaak een sprankelende uitstraling.


Foto: arjansijtsma · Canon EOS 80D (Canon) · ISO 100 · F 13.0 · 0,1 SEC · 11 MM

Inspiratie nodig?

Wil je dit weekend op pad om de zonsopgang en ondergang te fotograferen, maar weet je nog niet zo goed hoe? Kijk dan eens naar onderstaande collectie en laat je inspireren!

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Lumix S 70-300mm – Telezoom voor Lumix S

8 fotolocaties voor het fotograferen van havens