in ,

Samenvoegen tot 1 foto met Lightroom en Photoshop

Rob Rutgers

Multiplicity, een term waar je waarschijnlijk nog nooit van hebt gehoord, maar waarvan iedereen het resultaat kent. Ooit een foto gezien met 1 persoon meerdere keren erop? Dan is de kans groot dat dat gedaan is door de foto’s samen te voegen. Rob Rutgers legt uit hoe je dit maakt.

Wil je meer leren over fotografie en ook prachtige foto’s leren maken? Bekijk dan onze Basiscursus Fotografie

Bij multiplicity maak je een aantal foto’s vanaf statief, waarbij alleen je onderwerp van plek verandert. Verder is alles precies hetzelfde. Hierdoor is het erg makkelijk om in photoshop iets meerdere keren te laten zien.

Ik maak zelf gebruik van zowel Lightroom 5.4 als Photoshop cs6, maar deze techniek werkt in elk programma waarmee je met lagen kunt werken. Voor deze tutorial is het handig om een basiskennis van Photoshop en Lightroom te hebben.

Benodigdheden:
– Camera;
– Groothoek objectief;
– Statief;
– Fotobewerkingsprogramma.
Ook is een draadloze ontspanner aan te raden.

Stap 1

Maak een aantal foto’s waarbij het onderwerp elke keer verplaatst. Schiet ook 1 foto waarbij het onderwerp niet in beeld is, als achtergrond. Om te zorgen dat elke foto hetzelfde is moet je op een aantal dingen letten: camera op statief, stabilisatie uit, belichting op handmatig en je autofocus uit. Hierdoor is alles hetzelfde. Om trillingen op je camera te beperken kun je het beste gebruik maken van een draadloze ontspanner. Hierdoor hoef je de camera niet meer aan te raken waardoor je beeld kan veranderen.

Stap 2

Laad alle foto’s in in lightroom en kies de beste uit.

Stap 3

Bewerk 1 foto naar smaak en synchroniseer alle foto’s. Dit doe je door alle foto’s te selecteren in de ontwikkel module en op synchroniseren te klikken. Vink vervolgens alles aan en druk op synchroniseren.

Foto bewerken en Bewerkingen synchroniseren

Stap 4

Open alle foto’s als lagen in Photoshop en zorg ervoor dat je achtergrond als onderste laag staat.

Lightroom: Openen als lagen in Photoshop

Stap 5

Maak voor elke laag met je onderwerp erin een laagmasker aan en maak die zwart, door shift+F5 in te drukken en op OK te klikken.

Stap 6

Zet bij 1 foto de dichtheid van het laagmasker op 25% en gum alle delen van het laagmasker weg waarbij je je onderwerp ziet. Zodra dit goed is zet je je dichtheid weer terug op 100%. Het weggummen hoeft niet heel precies te zijn, omdat alles naast je onderwerp toch gelijk is als de achtergrond. Let wel op bij foto’s waarbij het onderwerp elkaar overlapt.

Alles weggegumd in Photoshop

Stap 7

Herhaal dit bij elke laag. Zet af en toe je achtergrond laag uit, zodat je kunt zien wat je nog moet gummen.

Bovenste 3 lagen zichtbaar

Stap 8

Bewerk de laatste dingen aan je foto zoals belichting, etc zodat hij perfect is en sla hem op.

Laatste bewerkingen toevoegen

Eindresultaat

Zoals je hebt gezien is het erg makkelijk om deze techniek te gebruiken en kun je zo binnen 10 minuten een leuke foto maken.

Deze techniek is niet alleen leuk om mee te spelen, maar is ook erg krachtig. Het wordt veel gebruikt bij foto’s waarbij het nodig is om verschillende onderdelen anders te belichten. Ook kun je op deze manier met 1 flitser een heel gebouw uitlichten, of juist zorgen voor verschillende lichtrichtingen. Alles kan, zolang je je creativiteit gebruikt.

Hopelijk heeft deze tutorial laten zien hoe je een multiplicity foto maakt en kan iedereen hier creatief mee aan de slag. Als afsluiting nog 2 voorbeelden.


Rob Rutgers

Rob Rutgers is een jonge fotograaf, ondernemer en student aan de fotovakschool. Gegrepen door de fotografie schiet hij alles van landschap en urbex tot portret en band fotografie, maar met een voorkeur voor conceptueel werk. Daarnaast gek van techniek, de nieuwste camera’s en technieken. Werk van Rob is te vinden op zijn website: www.robrutgers.nl


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

10 praktische tips voor huisdierenfotografie

Presets in Adobe Lightroom