in

Schaduw en andere effecten in Photoshop: zo werken laagstijlen

Laagstijlen zijn effecten die we op lagen kunnen toepassen. Er zijn er ontzettend veel, dus we behandelen ze niet allemaal. Wel willen we even demonstreren wat laagstijlen zijn en wat je ermee kunt. Hiervoor gaan we kijken naar een eenvoudige cirkel tegen een egale achtergrond.

We laten even wat zien aan de hand van een simpele cirkel.

Dit artikel komt uit de volledige Cursus Lagen in Photoshop in Zoom Academy. Hierin leer je alles over het werken in Adobe Photoshop en nog veel meer.

Fx

De laagstijlen die op een laag kunnen toepassen, vinden we onder andere onderaan in het Lagenpaneel onder het knopje Fx. Klik je hierop, dan zie je een lijst met tien effecten die je kunt toepassen. Voordat je aan de slag gaat met laagstijlen, kun je je ook altijd nog even opfrissen over de basis van het gebruik van Lagen in Photoshop.

Via de knop Fx open je het menu om direct een laagstijl toe te voegen.

Klik je bovenaan in dit rijtje op Opties voor overvloeien, dan komt het dialoogvenster Laagstijl tevoorschijn, met een hele hoop opties. Klikte je in het lijstje met effecten direct op één van de effecten, dan opent ook dit venster, maar dan direct binnen het gekozen effect.

Dialoogvenster laagstijl

Links in het dialoogvenster zie je de verschillende laagstijlen die je kunt aanpassen. We gaan nu aan de slag met het toevoegen van een slagschaduw, zodat je kunt zien hoe het werkt. Dit effect kun je gebruiken om objecten een realistische schaduw te geven.

Je voegt deze laagstijl toe via het knopje Fx en dan Slagschaduw, of door in het dialoogvenster de onderste optie in de lijst links te selecteren. Rechts in het venster zie je nu de aanpassingen die je voor deze laagstijl kunt doen.

De opties in het dialoogvenster Laagstijl bij Slagschaduw.

Aanpassen slagschaduw

De eerste instelling die we kunnen beïnvloeden, is de Overvloeimodus. Deze staat standaard op Vermenigvuldigen, wat inhoudt dat wanneer de onderliggende pixels lichter zijn dan de schaduw, de schaduw altijd zichtbaar is. Hiernaast vind je een vlakje met de kleur van de slagschaduw. Klik je hierop, dan kun je de kleur direct aanpassen. Wil je liever bestaande elementen in je foto een andere kleur geven? Ook dat kan in Photoshop!

Selecteer de gewenste overvloeimodus.

Je kunt de kleur van je schaduw aanpassen.

Hieronder hebben we de Dekking van het effect. Door deze te verhogen naar 100%, maak je het effect beter zichtbaar. Bij Hoek stel je in waar het licht vandaan komt: het lijntje op deze draaischijf bepaalt waar de lichtbron staat. Je kunt de schaduw hiermee dus een andere richting geven.

Daaronder zie je Afstand: dit bepaalt hoe ver de schaduw van je laag af staat. Verhoog je deze waarde, dan zet je de schaduw dus verder van het object af.

Pas de afstand aan om de schaduw verder van het object te zetten.

Daaronder hebben we de Spreiding, maar om deze beter te duiden kijken we eerst naar de Grootte. Met een hogere waarde bij Grootte, spreiden we de schaduw over een grotere ruimte, waardoor deze wordt vervaagd.

Met Grootte spreid je de schaduw over een grotere ruimte.

Verhoog je nu daarna de Spreiding, dan zie je dat het grotere schaduwvlak nu verder wordt gevuld met onze schaduw.

Met Spreiding wordt een groter deel van het schaduwvlak gevuld.

Intuïtief aanpassen

Het is overigens ook mogelijk om je dialoogvenster een stukje opzij te slepen, en dan met je muis op je afbeelding te gaan staan en vervolgens de schaduw te verslepen. Je past hiermee op het oog de hoek en de afstand aan.

Andere stijlen

We hebben nu van één van de stijlen de mogelijkheden laten zien. Klik zelf eens rustig door de andere stijlen en de diverse mogelijkheden heen. Zo leer je ze het best kennen.

Meerdere laagstijlen

Wil je meerdere effecten toepassen op één object? Dat is prima mogelijk. Je zet hiervoor gewoon een vinkje voor de volgende laagstijl, om vervolgens de instelling van die stijl aan te passen.

Je kunt meerdere laagstijlen met elkaar combineren.

Laagstijl aanpassen

Het komt regelmatig voor dat we een laagstijl later nog willen aanpassen. Gelukkig werken ook deze stijlen non-destructief, en is dit prima mogelijk. We kijken hiervoor even naar wat er bij het toepassen van een stijl gebeurt in het paneel Lagen.

Vlak onder de laag Ovaal 1 zie je het kopje Effecten, en daaronder het effect Gloed Buiten. Wil je een effect nu verder aanpassen, dan kan dat door erop te dubbelklikken in je Lagenpaneel.

Je ziet dat we hier de laagstijl Gloed buiten hebben gebruikt.

Zet het oogje uit om het effect te verbergen.

Je kunt nu alle effecten tegelijk of individueel verbergen door het oogje ervoor uit te zetten. Om een effect helemaal te verwijderen, klik je erop met de rechtermuiskop en kies je voor Laagstijl wissen.

Een laagstijl kopiëren kan ook via dit menu: rechtsklik erop en kies Laagstijl kopiëren. Je plakt deze laagstijl vervolgens in ditzelfde of een ander document met rechtermuisknop / Laagstijl Plakken. Een tweede wijze om dit te doen, is door de laagstijl met Alt/Option ingedrukt naar een andere laag te slepen.

Je kunt een effect ook kopiëren naar een andere laag, of helemaal verwijderen.

Stijlen bewaren

Heb je veel werk gedaan om een aantal stijlen te combineren en helemaal aan je wensen aan te passen? Dan is het fijn om die later nogmaals te kunnen gebruiken zonder alle instellingen opnieuw te moeten maken. Gelukkig is dit mogelijk met zowel het paneel Stijlen (via het menu Venster / Stijlen) als met Creative Cloud-bibliotheken.

Stijl opslaan

Wanneer je het dialoogvenster Laagstijlen open hebt, zie je rechtsboven de knop Nieuwe Stijl. Klik hierop, en er verschijnt een pop-up. Hierin kun je je stijl een naam geven. We willen onze stijl nu opslaan inclusief laageffecten, en de stijl ook meteen toevoegen aan onze bibliotheek. Zet die vinkjes aan en klik op OK.

Heb je veel instellingen aangepast? Sla deze dan op als nieuwe stijl.

Open nu het paneel Stijlen, waarin je je eigen laagstijl toegevoegd ziet. Hiermee kunnen we met één klik van de muis de stijl toepassen op andere lagen; niet alleen in dit document, maar in elk gewenst document dat we maken of openen.

De stijl staat ook meteen in onze Creative Cloud-bibliotheek. Hierdoor kunnen we hem ook gebruiken op andere computers waarmee we ingelogd zijn op ons Creative Cloud-account, en we kunnen onze bibliotheek delen met anderen.

Je eigen stijl is toegevoegd aan het paneel Stijlen.

Zoom Academy

Dit artikel komt uit de volledige Cursus Lagen in Photoshop in Zoom Academy. Hierin leer je alles over het werken in Adobe Photoshop en nog veel meer.

Zo leer je onder andere:

  • Alles over maskers en aanpassingslagen
  • De basis voor het werken met lagen
  • Hoe je alle slimme mogelijkheden in Photoshop kan inzetten
  • Objecten transformeren, wegwerken en nog veel meer

Bekijk hier de volledige Cursus Lagen in Photoshop.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Composities in de praktijk: zo fotografeer je stations

Vogels fotograferen: praktijktips voor verschillende situaties