in

Schaduwen en hooglichten


7 maart 2016, 16:11

Algemene belichtingscorrecties verschuiven het probleem soms alleen maar. Dan zijn de donkere gebieden licht genoeg, maar de lichte zones overbelicht. Dit nadeel heb je niet met de functie Schaduwen/hooglichten. Wij demonstreren deze in drie stappen.

Voor & Na


Foto’s: Sylvia L.A. Goossens

01 Eenvoudige modus


Dit is een mooi voorbeeld hoe je met de functie Schaduwen/hooglichten meer nuance en detail tevoorschijn tovert. Het is een goede gewoonte om correcties op een nieuwe laag uit te voeren. Nadat je de foto hebt geopend, druk je op Ctrl+J (Mac OS: Cmd+J) om de achtergrondlaag te dupliceren. Op die manier kun je snel terug naar het oorspronkelijke beeldmateriaal. Dan haal je de functie Schaduwen/ hooglichten tevoorschijn in het menu Afbeelding, Aanpassingen. Deze opdracht maakt afbeeldingen niet simpelweg lichter of donkerder. De correctie gebeurt uitsluitend op één van de twee: schaduwen of hooglichten. Daarom zijn er twee afzonderlijke regelaars. De standaardwaarden zijn ingesteld voor het corrigeren van afbeeldingen met tegenlichtproblemen, zoals hier.

02 Geavanceerde modus


Het beste werk je in de geavanceerde modus. Vink daarvoor het vakje Meer opties tonen aan. Controleer of de optie Voorvertoning actief is, zodat je aanpassingen direct ziet. In Schaduwen maak je met de schuif Hoeveelheid donkere gebieden lichter en haal je meer detail tevoorschijn terwijl de lichte zones onaangeroerd blijven. Het schuifje Hoeveelheid bij Hooglichten gebruik je om de lichte gebieden donkerder te maken terwijl je de schaduwen ongemoeid laat. Met het schuifje Toonbreedte regel je het toonbereik in de schaduwen of de hooglichten die worden gewijzigd. Het schuifje Straal bepaalt de ruimte om iedere pixel die wordt gecorrigeerd. Als je de schuifregelaar naar links verplaatst, selecteer je een kleiner gebied voor de aanpassing, naar rechts een breder gebied.

03 Middentonen


Als zou blijken dat het middentoongebied door de aanpassingen ietwat flets is geworden, moet je ingrijpen met de regelaar onder Aanpassingen, Contrast middentonen. Ook vind je hier de optie Kleurcorrectie om nog wat extra of juist minder kleur in de foto te brengen, mocht je dat nodig vinden na eerdere aanpassingen. Ten slotte zijn er de vakjes Zwartgrens en Witgrens. Hiermee geef je het percentage op dat puur zwart en puur wit moet worden. Hogere waarden geven de afbeelding uiteraard een groter contrast. Ga daar zuinig mee om, want in puur wit en puur zwart gaat alle detail verloren.

Meer leerzame fotografie-artikelen lezen?

Abonneer je dan nu op de Zoom.nl Nieuwsbrief.
Je ontvangt dan iedere week een nieuwsbrief vol met leerzame cursussen, tips en inspiratie gratis in je mailbox.
Ga snel naar:
www.zoom.nl/nieuwsbrief

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Review Polaroid Snap

Sigma USB-dock UD-01