in

Schakelen tussen Photoshop en andere apps

Photoshop Web wordt steeds volwassener en krijgt beetje bij beetje meer mogelijkheden. De cloud heeft een gouden toekomst. Het mooie van opslag in de cloud is dat het samenwerken tussen verschillende apps steeds meer voor de hand komt te liggen. In dit artikel verkennen we de samenwerking met andere apps.

Photoshop Web werkt moeiteloos samen met Photoshop voor de desktop en ook bijvoorbeeld met Photoshop op de iPad. Zo werk je moeiteloos de ene keer vanuit je browser en werk je een dag later verder vanuit de desktop-app. De kun je altijd en overal aan je bestanden werken.

Je cloudbestanden vind je in het welkomst scherm van Photoshop Web.

Schakelen naar de Photoshop Desktop app

Heb je gewerkt met Photoshop Web, omdat je niet de beschikking had over je vaste werkplek? En heb je je bewerkingen opgeslagen in de cloud? Dan is het mogelijk om simpelweg verder te werken vanuit de desktop-app van Photoshop, de uitgebreide versie die op jouw computer staat.

Om dit te doen, kies je boven in het welkomstscherm voor Delen. In het submenu dat zich opent, heb je de keuze voor Openen in desktop-app. Klik daarop om de ‘grote’ Photoshop automatisch te starten.

Eén van de mogelijkheden om vanuit het web te schakelen naar de desktopversie.

Photoshop zal openen en je gekozen foto zal verschijnen. Als je boven in je scherm kijkt bij de titel van je foto, dan zie je daar het pictogram van een wolk zien als aanduiding voor cloudbestanden. Als bestandsextensie zie je .pscd.

Het geopende bestand is voorzien van alle lagen die je in Photoshop Web had aangemaakt. Alles wordt dus keurig één op één overgenomen. Alle bewerkingen, selecties en aanpassingen blijven intact. Heerlijk dus. Je kunt nu vanuit je vertrouwde Photoshop verder werken aan jouw creatie.

Je werk wordt compleet met alle aanpassingen in Photoshop geopend.

Om je te laten zien dat het synchroniseren ook vanuit de desktopversie van Photoshop gewoon doorgaat, hebben we in onze bewerking een nieuwe laag aangemaakt, waarin we de kleuren een stukje extra hebben aangedikt. Dit hebben we gedaan met een Aanpassingslaag. De verzadiging en kleurtoon hebben we bewust een flink stuk opgeschroefd. Zo kun je natuurlijk iedere aanpassing doen die je wilt. Leef je uit. Ben je klaar? Kies dan voor Opslaan in het menu Bestand. Je wijzigingen worden opgeslagen.

We hebben een extra aanpassingslaag gemaakt en slaan ons werk op.

En weer terug naar de app

Je hebt je werk opgeslagen in de desktopversie van Photoshop. Omdat je begonnen bent vanuit de cloud, zal ook nu je huidige bestand via het menu Bestand / Opslaan opgeslagen worden in de cloud. En dat is best handig. Wat als je de foto verder wilt aanpassen maar je bent niet in de buurt van je pc? Ga dan eenvoudig wederom naar Photoshop Web, log in en open je foto. De wijzigingen die je gedaan hebt in de desktopversie, zie je ook nu allemaal in de webversie.

Terug in Photoshop Web verschijnen alle wijzigingen en aanpassingen.

Editen op je iPad

Uit het syncen tussen Photoshop Web en de desktopversie blijkt een mooie gestroomlijnde workflow haalbaar. Daar komt nog bij dat ook een app als Photoshop voor iPad uit het zelfde cloudvaatje tapt. Start je dus Photoshop voor iPad, dan kun je ook daar je cloudbestanden vinden, openen en bewerken. Zo werk je dus eigenlijk altijd en overal aan jouw creaties.

Photoshop voor iPad ondersteunt ook vele functies voor je Apple Pencil. Zo schilder je nog net even dat stukje extra licht in of vervaag je nog even een storend randje.

Ook in het startscherm van je iPad vind je je cloudbestanden terug.

Mocht je op je iPad verder werken aan je werkbestand, dan heb je natuurlijk ook nu weer gewoon de beschikking over alle lagen. Ook deze zie je weer keurig terug in je scherm.

Je werkbestand op de iPad.

Werken met andere programma’s

Photoshop is ontzettend uitgebreid. Vooral als je ook nog eens op allerlei verschillende platformen gebruik kunt maken van die ongelooflijk toffe en krachtige tool. Maar toch, zo heel af en toe zou het voor kunnen komen dat je een bepaalde bewerking wilt doen met een andere fotografieprogramma. In zo’n geval zul je je foto moeten downloaden als je vanuit Photoshop Web werkt. Je kunt dan kiezen uit verschillende bestandsextensies. De Photoshop-extensie psd kent geen gegevensverlies, maar wordt niet breed gedragen door andere programma’s. Je zal dus in veel gevallen de keuze moeten maken voor jpeg of tiff.

Het bestand wordt gedownload voor extern gebruik.

Ondersteunt je externe programma toevallig wel psd-bestanden, kies dan daarvoor. Zelfs je lagen blijven dan in het externe programma intact. Zo kun je dus heel verfijnd verder werken aan die ene speciale taak.

Een Photoshop-bestand laat zich inladen in bijvoorbeeld Affinity Photo.

De grootste kracht van het cloudgebaseerde systeem is natuurlijk het kunnen werken aan Photoshop-bestanden met verschillende Photoshop-apps. Zo zie je dat het dus makkelijk schakelen is tussen web, tablet en desktop. Photoshop verder toe naar een handig ecosysteem, waar de verschillende apps elkaar perfect aanvullen en versterken. Eigenlijk hoef je dus nooit meer zonder Photoshop te zitten, waar je je ook bevindt.

Meer leren?

Wil je nog veel meer leren over bewerken in Photoshop? Volg dan onze Zoom Academy cursus Photoshop in de Praktijk (2023), of bekijk hieronder onze livestream waarin we de nieuwe functies in Photoshop uitleggen en laten zien.


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Photoshop – Zo werk je in lagen!

Fujifilm X100VI