in

Schattige, jonge dieren fotograferen!

Jonge dieren zijn vaak ontzettend aandoenlijk en leuk om naar te kijken. Dat maakt ze een ideaal onderwerp voor je foto’s. Het fotograferen van jonge en enthousiaste dieren is echter niet altijd even gemakkelijk. Ze rennen alle kanten op, hebben maar weinig concentratie en zijn misschien ook nog een beetje bang of verlegen. Maar met de volgende aanwijzingen lukt het je vast om een leuke fotoserie te maken met puppy’s, kittens of andere jonge dieren.

Het kiezen van de plek waar je de jonge dieren gaat fotograferen is heel belangrijk. Jonge dieren luisteren vaak nog niet zo goed, zijn heel enthousiast en rennen alle kanten op. Een afgeschermd gebied is daarom ideaal.

Locatie kiezen

Dat kan een locatie binnen zijn, maar vaak is het toch het leukste om de jonge dieren in de natuur vast te leggen. Dat hoeft niet meteen een natuurgebied of een bos te zijn; een grasveld in je eigen tuin is vaak ook al prima. Je tuin is vaak goed afgesloten, waardoor de dieren geen risico lopen. Daarnaast ken je de leuke plekjes in je eigen tuin als geen ander, waardoor je sneller tot een leuk beeld kunt komen. Fotografie in een kleine (geïmproviseerde) studio binnenshuis (of buiten!) kan natuurlijk ook heel leuk zijn, vooral als je daar een aantal leuke extra attributen voor gebruikt.

Uiteraard ligt het ook aan je eigen smaak en het doel van de foto’s naar welke setting je voorkeur uitgaat. Het gebruik van flitsers kan voor jonge dieren misschien wat intimiderend zijn, dus doe dat met mate en erg voorzichtig. Natuurlijk licht geniet in deze gevallen de voorkeur.

Voorbereiding

Jonge dieren fotograferen is dus een uitdaging, vooral door hun enthousiaste en beweeglijke aard. Een beetje voorbereiding kan daarom geen kwaad. Allereerst kun je vooraf even met de dieren op pad gaan om ze te laten spelen, zodat ze tijdens de fotosessie een beetje uitgeraasd zijn – voor zover een jong dier ooit uitgeraasd is. Als je de dieren van iemand anders fotografeert, is het goed om dit met hen te communiceren, zodat de eigenaren daar zelf ook rekening mee kunnen houden. Ook op je camera kun je alvast de goede instellingen selecteren, zodat je vanaf het eerste moment paraat staat om de snelle en vrolijke puppy’s, kittens of andere jonge dieren op de foto te zetten.

Om de hond door de spijlen te laten kijken, stuurde de fotograaf de eigenaar naar de plek waar de hond naar moest kijken.

Els Decoodt

Sluitertijd

De snelle, onvoorspelbare en beweeglijke aard van jonge dieren vraagt op het gebied van de techniek om een aantal specifieke instellingen. Het vastleggen van bewegende dieren vereist een korte sluitertijd, zodat het dier scherp op de foto komt te staan. Welke sluitertijd dat is hangt af van een aantal omstandigheden, zoals het aanwezige licht, je eigen instellingen en de mate waarin de dieren bewegen. Het is een goed uitgangspunt om altijd te werken met een zo kort mogelijke sluitertijd. Met dat in je achterhoofd, komt het meestal wel goed. Een (te) lange sluitertijd veroorzaakt onherroepelijk onscherpte. Een beetje onscherpte kan in een dynamische foto geen kwaad, mits het functioneel gebruikt wordt en niet per ongeluk ontstaat. Wil je de beweging van de dieren bewust laten zien in je beeld? Zorg er dan voor dat dit ook duidelijk blijkt uit het eindresultaat. Je wilt niet dat de kijker denkt dat je de techniek niet onder controle hebt.

Door gebruik te maken van een snelle sluitertijd staat het springende veulentje niet bewogen op de foto.

Corry Hofman

Diafragma

Het gebruikte diafragma is een belangrijke instelling, want het diafragma bepaalt voor een belangrijk gedeelte de sfeer en uitstraling van je foto’s. Het spelen met scherpte en onscherpte is namelijk een enorm krachtige manier om je foto’s karakter te geven. Fotograferen met een lichtsterk objectief geeft je een heleboel vrijheid om de meest prachtige dierenfoto’s te maken. Als je jonge dieren fotografeert, is het gebruik van een groot diafragma (een klein F-getal) echter een uitdaging. De beweeglijkheid van jonge dieren maakt het ingewikkeld om te werken met een kleine scherptediepte terwijl je tegelijkertijd de scherpte iedere keer op de goede plek wilt leggen.

Soms is de scherptediepte bij het gebruik van een groot diafragma erg klein, zeker als je dicht bij je onderwerp fotografeert. Het is je doel om de ogen van je jonge model scherp te krijgen, maar als jij zelf of het dier beweegt, kan het zomaar zijn dat je opeens enkel de oren of alleen de neus scherp op de foto hebt staan. We raden je aan om niet meteen te beginnen met een erg groot diafragma van bijvoorbeeld F 1,4. Start eerst eens met F 2,8 en kijk of dat de gewenste resultaten geeft. Probeer pas daarna uit of je eventueel een nog grotere opening kunt gebruiken.

Probeer in ieder geval je iso-waarde zo laag mogelijk te houden. Als je camera het aankan, mag die waarde natuurlijk wel iets oplopen, maar weet ten allen tijde hoe je camera reageert en tot welke iso-waarde je kunt ophogen zonder (te) veel ruis in je beelden te krijgen.

Het beetje onscherpte in deze foto laat zien dat de kittens echt met het speelgoed aan het spelen waren.

Annette Hagemeijer, annettehagemeijer.zoom.nl

Scherpstellen

Of het je lukt een beeld zonder ruis te schieten, heeft ook te maken met de manier van scherpstellen. Veel fotografen zullen voor dit soort fotografie vertrouwen op hun autofocussysteem. Het is prettig dat deze AF-systemen steeds beter en sneller worden, waardoor je trefzekerder aan het werk kunt. Er zijn tegenwoordig zelfs camera’s die de ogen van dieren kunnen herkennen en daar automatisch op scherpstellen; het zogenaamde tracken van een onderwerp. Deze techniek zorgt dit ervoor dat het steeds eenvoudiger wordt om snelle en onvoorspelbaar bewegende onderwerpen goed te fotograferen.

Volgen

Niet alle camera’s hebben dus zo’n eye-autofocus, maar wat wel bijna iedere camera heeft, is de mogelijkheid om een onderwerp te volgen en daar continu op scherp te stellen. Deze functie heeft per merk een andere naam, maar vaak is het eenvoudig te vinden via het instelwiel of het menu. Raadpleeg de handleiding om te kijken welke opties jouw camera hiervoor biedt.

Ook kun je natuurlijk altijd nog handmatig scherpstellen, maar dat vereist een goede blik en een vaste hand. Focus peaking, waarbij de camera laat zien welke elementen in je beeld scherp zijn, kan je daarbij een heel stuk op weg helpen. We raden je aan om daar vooraf uitgebreid mee te oefenen, zodat je niet tijdens de shoot zelf voor het blok staat. Oefenen is overigens over het algemeen een goed idee, want zoals altijd geldt: oefening baart kunst.

Zet kittens in mandjes en je krijgt een aandoenlijke foto.

Annette Hagemeijer, annettehagemeijer.zoom.nl

Licht

Welk licht je gebruikt, blijft uiteraard een kwestie van smaak, maar we kunnen ons voorstellen dat je bij het fotograferen van jonge dieren naar een frisse en heldere uitstraling van je foto’s zoekt. Als je buiten in de tuin fotografeert zul je dit al snel bereiken, maar ook dan kun je nog heel veel kanten op met de belichting.

Houd altijd in je achterhoofd dat je in de nabewerking nog een heleboel aan kunt passen aan je belichting. Daarom kun je er tijdens de shoot het beste voor zorgen om een zo goed mogelijke basis neer te zetten. Ontwijk onder- en overbelichting en zorg er met name voor dat de dieren zelf goed belicht zijn. Achteraf kun je de beelden nog volop aanpassen qua licht, kleur en karakter, zodat ze precies passen in het plaatje dat je voor ogen hebt. Ook als je nog wat meer detail en doortekening zoekt in de vacht van de jonge dieren is het mogelijk om dit in de nabewerking uit de ruwe beelden tevoorschijn te toveren.

Mocht je toch willen gaan flitsen, zorg er dan voor dat je het flitslicht zo zacht en verspreid mogelijk gebruikt. Je kunt daar bijvoorbeeld een softbox voor inzetten als je een reportageflitser of een studioflitser gebruikt. Daarbij geldt: hoe groter de softbox, hoe zachter het licht.

Props

Het leuke van jonge dieren fotograferen is dat ze vaak erg vrolijk en speels zijn. Die uitstraling kun je versterken door het gebruik van extra attributen. Met deze props kun je allerlei kanten op: van feestmutsjes tot koffers en emmers. De meeste jonge dieren zijn nog lekker klein, en daardoor is het effect van zo’n toegevoegd element des te groter. Een volwassen hond in een koffer is geen gezicht, maar vier puppy’s met hun kopjes over de rand is juist weer erg leuk. Zorg er natuurlijk altijd voor dat het veilig en prettig is voor de dieren. Forceer niet en houd goed in de gaten dat de dieren het naar hun zin hebben en houden. Een assistent is daarbij erg handig, zowel voor het in de gaten houden van de dieren en hun welzijn als bij het helpen van de plaatsing van de dieren. Ook kan de assistent de juiste persoon zijn om de aandacht van de dieren te trekken tijdens het fotograferen, zodat je je als fotograaf volledig kunt focussen op de fotografie zelf.

Hopelijk heeft de wandeling vooraf of de speelactiviteit de dieren al wat energie gekost en zijn ze tijdens de shoot een beetje rustiger of minder onbesuisd. In dat geval is het waarschijnlijk goed mogelijk om de aandacht van de dieren (korte tijd) vast te houden door middel van geluidjes, handgebaren of het vooruitzicht op een traktatie. Bij jonge dieren blijft de aandacht nooit heel lang aanwezig, wees daar dus op voorbereid. Het maken van een goed beeld kost veel tijd en veel foto’s. Wees als fotograaf continu alert, gefocust en voorbereid; dan kun je toeslaan op de juiste momenten.

Door een puppy ergens in te zetten, blijft hij of zij vaak heel even zitten om de omgeving in zich op te nemen. Deze tijd heeft de fotograaf gebruikt om een mooie portretfoto te maken.

Sanne Bontan, sannebontan.zoom.nl


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

De beste tips voor fotograferen tijdens Pasen

Photoshop – De dodge en burn techniek