in

Scherpstellen bij dierenportretten: een paar tips


3 juli 2020, 09:37

Wie spreekt over portretfotografie, denkt al snel aan het fotograferen van menselijke modellen. Maar ook het portretteren van dieren is een populaire bezigheid. Vogelportretten, aaibare kattenfoto’s en boterzachte puppy-portretten kunnen velen van ons enorm boeien. In feite is het werken met dieren niet anders dan het werken met mensen. Het enige verschil: dieren laten zich moeilijker sturen. Geduld bij dierenportretten is dus iets waar je als fotograaf vanzelfsprekend over moet beschikken.

Scherpstellen op dierenogen

De scherpstelmethode die we hanteren bij het portretteren van dieren is dezelfde als die we gebruiken bij het portretteren van mensen. Probeer je hond of kat stil te laten zitten en focus met een enkelvoudig scherpstelpunt op één van beide ogen. Het vraagt als gezegd om geduld, gezien je hond wellicht wat eerder afgeleid is en daarmee vaker met zijn kop wegkijkt.

Het is daarom raadzaam om je camera goed te beheersen om vliegensvlug het enkelvoudige scherpstelpunt te kunnen verplaatsen.

Wij raden aan geen andere methode dan deze te gebruiken: een groter AF-gebied of het gebruik van het volledige AF-gebied zal negen van de tien keer scherpstellen op de neus. En omdat de snuit van een hond een stuk langer is dan de neus van een mens, zullen bij scherpstelling daarop de ogen gegarandeerd onscherp worden. Met name als je van heel dichtbij fotografeert.


Een perfect hondenportret met de scherpte op de juiste plek.

Kimberly van den Boogaard, kimberlyvdboogaard.zoom.nl

Oogdetectie voor dieren

Ook het fotograferen van dieren wordt ons door camerafabrikanten steeds makkelijker gemaakt. Waar je eerder al leerde over hulpmiddelen als gezichtsherkenning en oogdetectie, is in sommige camera’s deze functie ook beschikbaar voor dieren. ‘Animal Eye AF’ is geen ongewone techniek meer in de meest recente camera’s. Het kan wat dieper verscholen liggen in de menu’s van je camera, maar als je camera van een recente generatie is, is de kans goed aanwezig dat je camera erover beschikt. De nieuwste Sony-camera’s beschikken zelfs over ‘Realtime Animal Eye AF’. Hiermee blijft de camera op de ogen focussen, zelfs wanneer het dier in beweging is. Een fantastische feature dus!


Oogdetectie voor dierenportretten is bezig aan een enorme opmars. Het zit wel nogal verstopt in het menu: bij Sony zit het hier nog in het submenu van Face/Eye AF Set.

Het gebruik van oogdetectie voor dieren is een fantastische uitkomst. Met name omdat dieren simpelweg nog wat beweeglijker zijn dan mensen. Hoe goed de functie werkt, verschilt per merk en model camera. Sommige oogdetectie-systemen werken alleen op honden en katten. Andere nemen ook onder meer de ogen op van damherten, paarden en zelfs vogels in vlucht.

Scherpte leggen op de ogen in een dierenportret is met Animal Eye AF een fluitje van een cent.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Drie feiten en fabels over scherptediepte moet iedere fotograaf weten!

9 fotogenieke fotolocaties in Drenthe