in

Scherpstellen bij vogels en wildlife: een paar tips


2 september 2020, 08:16

Bewegende dieren zijn altijd een uitdaging om scherp te fotograferen. We leggen je een paar instellingen uit die je kunt proberen voor vogel- en wildlifefotografie.

Continue AF en AF Tracking

Waarschijnlijk heb je al ontdekt dat onze camera beschikt over meerdere autofocus-instellingen. Zo heb je kunnen leren dat de S-AF- of AF-S-instelling geschikt was voor alle stilstaande onderwerpen. In de Canon-camera’s heet deze instelling One Shot. Met stilstaande onderwerpen bedoelen we onderwerpen die qua afstand niet veranderen. Een vogel op een paaltje, die enkel met zijn kopje beweegt, is dus een stilstaand onderwerp, evenals een damhert dat ligt uit te rusten in de schaduw onder een boom of rustig loopt te grazen.

Met de AF-S instelling druk je de ontspanknop half in en de camera stelt één keer scherp. Direct daarna maak je je foto.

Een rustig grazend damhert kan prima in de AF-S-stand gefotografeerd worden.

Andy van der Steen, andyvdsteen.zoom.nl

Bij vogels en wildlife zullen we veel meer te maken hebben met actie. Hiervoor hebben we in de vorige hoofdstukken al gezien dat de C-AF- of AF-C-instelling de beste methode is. Heb je een Canon-camera, zet dan je camera op Ai Servo.

Zolang je je ontspanknop half ingedrukt houdt en je scherpstelgebied op je actieve onderwerp blijft richten, blijft de camera voortdurend scherpstellen op je onderwerp. Heb je je onderwerp vervolgens op een gegeven ogenblik perfect in je frame, druk dan door om de foto te maken. De C-AF-instelling in combinatie met de juiste sluitertijd levert gegarandeerd scherpe platen op!

Een rennende hond vraagt om een andere instelling: continue autofocus, oftewel: C-AF.

Rene van Zon, rezon.zoom.nl

De moeilijkheid

Bij de verschillende scherpstelgebieden die instelbaar zijn in je camera kun je een keuze maken uit een volledig vlak, een deelgebied met minder scherpstelpunten of een enkelvoudig scherpstelpunt. De meeste precisie haal je door gebruik te maken van een enkelvoudig scherpstelpunt. De camera kan dan immers alleen nog scherpstellen op die plek waar jij je scherpstelpunt op richt.

De moeilijkheid bij actiefotografie is om het enkelvoudige scherpstelpunt voortdurend op je bewegende onderwerp te houden, met name als je niet weet hoe je onderwerp zich beweegt. Een rennende hond wil nog weleens wat onverwachte wendingen maken. Juist dan is het lastig om dat scherpstelpunt op die wendbare hond te houden. En toch is dat wel een vereiste. Werk je in de C-AF-stand en houd je je AF-punt niet op de betreffende hond, dan kan het zomaar zijn dat je camera plots op de grond erachter focust, omdat je daar per ongeluk je focuspunt hebt. Het volgen van en het meebewegen met je onderwerp is dus belangrijk.

Gelukkig hebben sommige camera’s een zeer geavanceerd autofocussysteem. Ze kennen naast de AF-S en AF-C vaak ook een AF-trackingsysteem. Dit systeem zorgt ervoor dat het onderwerp in de zoeker gevolgd wordt. Ook al beweegt je hond plots van links naar rechts en kun jij als fotograaf daar niet snel genoeg op anticiperen, dan zal de AF-tracking deze wending vanzelf door hebben en je focuspunt(en) mee verplaatsen met de wendbare hond. AF-tracking is fantastisch voor onderwerpen die een onvoorspelbare actie-richting kennen. En dat zijn er veel.

AF Tracking

AF Tracking is dus zeker een welkome instelling voor iedereen die actie wil fotograferen. Niet alle camera’s beschikken hierover, maar de recente camera van de afgelopen jaren zeker. De benaming van de AF-Tracking functie heet bij iedere merk anders. Enkele voorbeelden:

Olympus: AF Tracking
Panasonic: AF Tracking
Sony: Tracking of Lock-ON AF
Nikon: 3D Focus Tracking
Fujifilm: Tracking
Canon: Ai Servo AF Tracking

AF Tracking werkt perfect bij beelden van snel bewegende objecten, zoals deze uil.

Frank Jacobs, frankjacobs.zoom.nl

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Panasonic Lumix S5 preview: unboxing en specificaties

Composities voor architectuurfotografie: oog voor het lijnenspel