in

Selectieve bewerkingen in Lightroom Mobile: maatwerk onder vingerbereik6 januari 2021, 17:31

De kracht van het Lightroom-cloud-ecosysteem is dat alles naadloos synchroniseert. Je kunt op het ene apparaat beginnen met bewerken en doorgaan op een ander apparaat. Ook met je telefoon of tablet gaat dat prima, al is het soms wat behelpen door het schermformaat.

Voor

Na

Selectieve bewerkingen

Net als bij de desktopversie van Lightroom heb je in Lightroom Mobile drie gereedschappen voor selectieve (plaatselijke) bewerkingen: het Lineaire verloopfilter, het Radiaalfilter en het Aanpassingspenseel. Om de interface een beetje overzichtelijker te houden, zijn die hier echter gegroepeerd onder één icoontje. Als je daarop tikt, zie je een lijst van de bewerkingen en verschijnt in de foto een blauw rondje met een plusje erin. Tik daarop en dat rondje verandert in een blauw balkje met icoontjes voor de drie verschillende gereedschappen. Tap op een gereedschap en het balkje wordt weer een rondje, met nu het icoontje van het gekozen gereedschap erin. Wij nemen voor deze foto het Radiaalfilter, want we willen een mooi effect met vignettering maken.

Radiaalfilter

Zet je vinger in het beeld, en trek nu een stukje om de diameter van het Radiaalfilter in te stellen. Waar je begint met tekenen, wordt uiteraard het centrum. Maar zowel de positie als de grootte en de vorm zijn achteraf nog aan te passen, dus het hoeft niet meteen perfect te zijn. Je ziet in eerste instantie het ‘masker’ in rood. Dat is het deel dat bewerkt gaat worden. Langs de rand van het paneel zie je icoontjes verschijnen waarmee je nog wat zaken kunt instellen, zoals de Doezelaar (de zachtheid van de overgang tussen bewerkt en niet-bewerkt). Tik hierop en veeg dan omhoog of omlaag om dit te veranderen. Er is ook een Omkeren-icoontje, dat ervoor zorgt dat het bewerken niet binnen het ovaaltje gebeurt, maar dat juist alles buiten het ovaaltje bewerkt wordt. Daar tikken we op, want dat hebben we nodig.

Zet je vinger in het beeld en sleep dan een stukje om de positie en de straal te definiëren. Naderhand kun je dit nog veranderen, dus het hoeft niet meteen perfect te zijn.

Belichting

Vervolgens kunnen we het effect zelf instellen. We kiezen hier voor een correctie op de Belichting van ruim -2,00 om een duidelijke vignettering te krijgen. Nu kun je ook goed het effect van die Doezelaar zien, dus misschien wil je dat nog iets bijwerken. Daarnaast heb je nog de mogelijkheid om met het penseel een deel van het masker zelf te bewerken. Je kunt een stukje masker bijschilderen of juist een stukje weggummen.

Met een correctie op de Belichting van -2,33 maken we een mooi vignetteringseffect.

Video

Bekijk hier de video waarin we het stap voor stap uitleggen.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Retoucheren in Lightroom Mobile: bijpunten op tablet of telefoon

Foto’s delen via Lightroom: Foto’s exporteren