in

Selectieve scherpte: spelen met scherptediepte

26 februari 2020, 09:23

Hoeveel er in je foto scherp is, is afhankelijk van de scherptediepte. Dit heeft alles te maken met het ingestelde diafragma.

Behalve de hoeveelheid licht, regelt het diafragma ook de scherptediepte. Hierdoor kun je voor een onscherpe of juist scherpe achtergrond kiezen.

Een grote lensopening (bijvoorbeeld F 2,8) zorgt voor weinig scherptediepte, dus een onscherpe voor- en/of achtergrond. Andersom: bij kleine lensopeningen (bijvoorbeeld F 22) is er veel scherptediepte, dus van voren tot achteren scherp.

Hier zie je duidelijk het verschil in scherptediepte tussen een open diafragma (links) en een verder gesloten diafragma (rechts). Bij de rechterfoto is een langere sluitertijd gebruikt om de onderbelichting te compenseren.

Tot hier zal het je bekend voorkomen. Maar wat we nog niet hebben verteld, is dat ook de afstand tot het onderwerp, invloed heeft op de scherptediepte. Hoe dichter je bij het onderwerp bent, hoe kleiner de scherptediepte. Wil je de achtergrond onscherp op de foto hebben, ga dan dicht naar je onderwerp toe en zorg dat zich niets vlak achter je onderwerp bevindt.

Gebruik je dus bij macrofotografie een kleine scherptediepte, dan zie je dat effect véél sneller dan bij een landschapsfoto. Kijk maar eens naar de onderstaande foto van een spin.

Bij deze spin zijn zowel de voorpoten als het achterlijf onscherp door de kleine scherptediepte.

Foto: Jo Jennekens, https://Jo53.zoom.nl

Ook de brandpuntsafstand speelt mee bij de scherptediepte, dat komt deels door hoe groot je elementen in beeld brengt. Gebruik je een groothoeklens, dan is er over het algemeen veel scherp, en bij telelenzen heb je minder scherptediepte. Dat effect wordt nog versterkt doordat telelenzen het perspectief in elkaar drukken door de kleine beeldhoek. Daardoor wordt slechts een klein deel van de achtergrond weergegeven. Daardoor lijkt de scherptediepte nog kleiner te zijn.

Kijk eens goed naar de exif-gegevens van deze foto. Had de fotograaf de achtergrond ook onscherp gekregen met een groothoekobjectief?

Foto: Marco Loman, https://MarcoLoman.zoom.nl

Vervagen

Nog even ter samenvatting: wil je een mooi vervaagde achtergrond?

  • Pak dan een telelens (of stel je zoomlens in op bijvoorbeeld 200 mm);
  • Kies een kleine diafragmawaarde (zoals 2,8);
  • Stel van dichtbij op het onderwerp scherp.
  • Het hoofdonderwerp komt zo mooi los van de achtergrond.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Compositieleer: zo kies de juiste kadrering en verhouding

Grijsverloopfilters – waar moet je op letten?