in

Sigma 500mm F5.6 DG DN OS Sports en 15mm F1.4 DG DN Art

Objectievenfabrikant Sigma brengt een tweetal nieuwe objectieven uit aan beide uitersten van het brandpuntenspectrum: een lange vaste telelens en een fisheye.

De Sigma 500mm F5.6 DG DN OS is een ultralang fullframe-teleobjectief, ideaal voor onder meer wildlife- en sportfotografie van grote afstand. Optionele teleconverters brengen brandpuntsafstanden tot 1000 mm binnen bereik. Daarom is het objectief uitgerust met zowel een statiefgondel als ingebouwde OS2-beeldstabilisatie, met een aparte modus voor panning. Daarnaast is ook een fysieke diafragmaring aanwezig.

De HLA-motor (High-response Linear Actuator) staat borg voor een snelle, stille en nauwkeurige scherpstelling. De optische constructie bestaat uit 20 elementen in 14 groepen, terwijl het diafragma elf lamellen heeft voor een fraaie onscherpteweergave. Door gebruik van speciaal glas voor het optische deel en hoogwaardige kunststof voor de weerbestendige behuizing kon de lengte worden beperkt tot zo’n 23,5 centimeter en het gewicht tot ongeveer 1370 gram, medeafhankelijk van de vatting (Sony E- of L-vatting). De kortste instelafstand bedraagt 320 centimeter en de filtermaat 95 mm.

Fisheye

Ook de 15mm F1.4 DG DN Diagonal Fisheye in de Art-serie wordt voor fullframe-systeemcamera’s met Sony E- of L-vatting uitgebracht. Als doelgroep heeft Sigma onder meer astrofotografen op het oog. 21 elementen in 15 groepen, waaronder een heleboel speciaal glas, moeten een buitengewone scherpte opleveren over het hele beeld met een diagonale beeldhoek van 180 graden. Ook ditmaal telt het diafragma, aangestuurd via een fysieke diafragmaring, elf lamellen voor een mooie onscherpte. Mede door de hoge lichtsterkte is deze weerbestendige korte brandpunt allesbehalve een kleintje, met een lengte van bijna 16 centimeter en een gewicht van 1360 gram. Vandaar dat ook deze ultragroothoek in de overtreffende trap over een statiefgondel beschikt. 

Prijs en beschikbaarheid

Beide objectieven worden in de loop van maart leverbaar. De adviesprijs voor de 500mm-tele is € 3.199,- terwijl de 15mm-fisheye € 2.129,- moet kosten.

www.sigmabenelux.com


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Fotowedstrijd Portret – doe mee en win

Macrofotografie binnenshuis: de beste tips