in

Sigma 56mm 1:1.4 DC DN Contemporary – Ideaal voor karaktervolle beelden18 maart 2019, 13:47

Zowel voor Sony-fullframe-camera’s als voor aps-c-modellen heeft Sigma tegenwoordig een aantal erg interessante objectieven in de aanbieding. Een nieuwe telg is de Sigma 56mm 1:1.4 DC DN Contemporary: geschikt voor aps-c-camera’s van Sony én camera’s met een Micro Four Thirds-vatting.


Deze nieuwe 56 mm is een toevoeging aan de bestaande lichtsterke Sigma-objectieven voor de Sony E-vatting: de 16 mm F 1,4 en de 30 mm F 1,4. Dit zijn overigens de enige drie F1,4-objectieven die beschikbaar zijn voor Sony-camera’s met aps-c-sensor. Voor Micro Four Thirds (MFT) is er meer keuze als je van (ultra)lichtsterke lenzen houdt.

De brandpuntsafstand van 56mm betekent dat we te maken hebben met een korte tele, want op een Sony wordt die 56 mm omgerekend ongeveer een 85 mm. Plaats je hem op een camera met MFT-vatting van Olympus of Panasonic, dan sta je oog in oog met een lichtsterke 112 mm. Dat maakt deze lens behoorlijk interessant als je graag foto’s maakt met een onscherpe achtergrond. In het bijzonder valt te denken aan karaktervolle portretten.

Art-aspiraties

De lens valt onder de Contemporary-lijn van Sigma, maar de fabrikant beweert dat de beeldkwaliteit in feite op het niveau van hun Art-serie ligt. Dat belooft heel wat. Om tot die kwaliteit te komen, is gebruikgemaakt van een SLD-lenselement met lage dispersie om chromatische aberraties tegen te gaan. De constructie bestaat uit 10 lenselementen verdeeld over 6 groepen en is volgens Sigma gericht op het weren van chromatische aberraties én vervorming.

Hoe bevalt deze constructie in de praktijk? Daar kunnen we kort over zijn: erg goed. Het objectief is qua formaat en gewicht ideaal in balans met de systeemcamera’s van Sony, Panasonic en Olympus. Het uiterlijk is zoals we dat kennen van Sigma: duidelijk, zakelijk en weinig frivool. Er zitten bijvoorbeeld geen knoppen op het objectief. De materiaalkeuze is goed en degelijk.

De beeldkwaliteit is uitstekend en deze 56 mm is prima te gebruiken voor allerlei soorten en genres binnen de fotografie. De hoge lichtsterkte is natuurlijk een belangrijk aankoopargument. Daarom is het fijn om te weten of je daadwerkelijk goed uit de voeten kunt met de volle opening van F 1,4. Dat is gelukkig zo: scherpte, scherpteverloop en tekening zijn zoals we ze graag zien als we een lens wijd open gebruiken. De scherpte is dus uitmuntend over het gehele diafragmabereik.

Conclusie

Natuurlijk is het afhankelijk van je onderwerp of de keuze voor F 1,4 goed uitpakt, want de scherpte loopt snel weg in onscherpte. Die onscherpte is mooi rustig, maar toch interessant om naar te kijken. Ook de bokeh is prachtig. Dat maakt deze Sigma 56mm 1:1.4 DC DN Contemporary een ideaal objectief als je graag krachtige en karaktervolle beelden maakt.

Plus- en minpunten
Fijne beeldkwaliteit
Compact en licht
Geen fysieke knoppen

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 8,6

Specificaties

  ModelSigma 56mm 1:1.4 DC DN Contemporary
  Prijs€ 429,-
  LeverancierSigma Benelux, www.sigmabenelux.com
  Brandspuntafstand56 mm
  LichtsterkteF 1,4
  Aantal diafragmalamellen9
  Objectiefconstructie10 elementen in 6 groepen
  Optische beeldstabilisatienee
  Scherpstellenhandmatig en autofocus
  Gemaakt voor sensorformaataps-c/MFT
  BeschikbarevattingenSony E, MFT
  Gewicht/ Afmetingen objectief270 gram/59,5×66,5 mm

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Samyang AF 85mm F/1.4 voor SONY – Lichtsterke portretlens

Doe mee met de Fotowedstrijd Dieren en win een Panasonic Lumix DC-FZ82 camera