in

Sigma 60-600mm 1:4.5-6.3 DG OS HSM Sports


6 juni 2019, 19:56

Sigma heeft meerdere telezooms in het assortiment. Deze nieuwe 60-600 mm is extra interessant door het enorme bereik. Wat biedt deze superzoom tegenover andere aanbiedingen?

Het eerste wat opvalt aan deze Sigma is het enorme bereik, dat loopt van 60 tot maar liefst 600 mm. Dat betekent dat je echte supertelefoto’s kunt maken, maar ook beelden met een veel wijdere beeldhoek. Waar de meeste telezooms beginnen bij ongeveer 150 mm, start deze Sigma net boven de klassieke 50mm-standaardlens, waardoor je met één objectief een heleboel situaties aankunt. Denk bijvoorbeeld aan portretten op 70 of 105 mm. Of macrofotografie, want ook op dat vlak kom je met deze Sigma een eind.

De lichtsterkte is met F 4,5 tot F 6,3 in de uiterste telestand precies wat je kunt verwachten van een dergelijk objectief. Lichtsterker zou een (nog) veel grotere, zwaardere en duurdere constructie betekenen. En zelfs met zo’n bescheiden grootste diafragmaopening kom je in de teleregionen aan je trekken als je een liefhebber bent van een geïsoleerd onderwerp tegen een onscherpe achtergrond. De fysieke afstand tussen jou, je onderwerp en de achtergrond zorgt van nature al voor het beoogde effect.

Fors formaat en gewicht

Het geheel is uiteraard fors van formaat en gewicht, maar dat is gezien constructie en aard van dit objectief logisch. De Sigma is dan ook uitgerust met een statiefgondel. Overigens kun je met behulp van de uitstekend werkende ingebouwde beeldstabilisatie ook uit de hand verbluffende resultaten bereiken, zelfs onder minder ideale lichtomstandigheden. Een statief is dan ook zeker geen vereiste.

Het objectief stelt lekker snel en accuraat scherp en is daardoor een betrouwbare partner in de praktijk. De gemaakte beelden zijn mooi contrastrijk, ook aan het eind van het telebereik. Verder zijn ze mooi neutraal, wat betekent dat je er zelf in de nabewerking nog je eigen karakter aan kunt geven. Kleuren worden goed en natuurgetrouw weergegeven, en ook de achtergrondonscherpte is fraai.

Conclusie

De 60-600mm 1:4.5-6.3 DG OS HSM Sports is duurder dan andere Sigma-opties, zoals de twee versies (Contemporary en Sports) van de 150-600mm 1:5-6.3 DG OS HSM. De 60-600 mm biedt echter extra bereik en daarmee extra mogelijkheden. Je zou zelfs kunnen zeggen dat de brandpuntsafstanden aan de onderzijde van het spectrum betekenen dat je op dat vlak geen aparte lens hoeft aan te schaffen. Eén standaardzoom plus deze 60-600 mm geeft je al een volledig pakket, aangenomen dat je niet nóg meer telebereik nodig hebt. Daarmee is deze Sigma-supertele een indrukwekkend en veelzijdig objectief, waarvan de optische prestaties op een hoog niveau liggen.

Plus- en minpunten
Extreem groot zoombereik
Erg goede optische prestaties
Groot en zwaar

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 8

Specificaties

  ModelSigma 60-600mm 1:4.5-6.3 DG OS HSM Sports
  Prijs€ 1.899,-
  LeverancierSigma Benelux, www.sigmabenelux.com
  Brandspuntafstand60-600 mm
  LichtsterkteF 4,5-6,3
  Aantal diafragmalamellen9
  Objectiefconstructie25 elementen in 19 groepen
  Optische beeldstabilisatieja
  Scherpstellenhandmatig en autofocus
  Gemaakt voor sensorformaatfullframe
  BeschikbarevattingenSigma SA, Nikon F, Canon EF
  Gewicht/ Afmetingen objectief2700 gram/268,9×120,4 mm

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

7 verborgen mogelijkheden in Photoshop

Tips voor de voorbereiding van een portretshoot!