in

Sigma 70-200mm F2.8 DG DN OS Sports

De nieuwe Sigma 70-200mm F2.8 DG DN OS Sports zat al enige tijd in de pijplijn. Maar nu is de officiële aankondiging, compleet met adviesprijs, dan eindelijk een feit!

Veel bezitters van een (fullframe-)systeemcamera met Sony E- of L-vatting hebben reikhalzend naar dit objectief uitgekeken. Het belooft immers professionele eigenschappen en prestaties tegen een concurrerende prijs. De hoge lichtsterkte van F 2,8 over het gehele zoombereik is gekoppeld aan een beeldstabilisatiesysteem van de nieuwe generatie (OS2). Dit moet een extra marge opleveren variërend van zevenenhalve stop aan de groothoek- tot vijfenhalve stop aan de telekant. Voor ‘panning’ is een aparte stand aanwezig, en voor nóg meer stabiliteit is ook een Arca-Swiss-compatibele statiefgondel present die een aparte snelkoppelingsplaat overbodig maakt.

Snelle autofocus

Zowel het zoomen als het scherpstellen gebeurt inwendig, waardoor lengte en balans niet veranderen tijdens het gebruik. Een nieuw ontwikkelde HLA-motor (High-response Linear Actuator) moet volgens de maker garant staan voor een ‘ongekend snelle, nauwkeurige en stille autofocus’. Daarnaast zullen filmers ook blij zijn dat ‘focus breathing’ is onderdrukt. De kortste instelafstand is 65 centimeter op de 70mm- en 100 centimeter op de 200mm-stand. Met een scherpstelbegrenzer (‘limiter’) kun je het scherpstelbereik desgewenst beperken tot dichterbij of juist verder weg dan drie meter, voor een nog snellere en trefzekerdere AF.

Bouw

Op de optische kwaliteit is niet beknibbeld. Het objectief is opgebouwd uit 20 elementen in 15 groepen. Ruim de helft van die elementen bestaat uit speciaal glas om lensfouten te elimineren. Het diafragma, dat kan worden ingesteld met een fysieke diafragmaring, telt elf lamellen voor een fraaie bokeh. Bij de kwaliteitscontrole wordt elk objectief apart op de testbank gelegd.

Ook de mechanische uitvoering is geen sluitpost geweest. De bajonetvatting is gemaakt van duurzaam messing, en uiteraard is het objectief weerbestendig uitgevoerd, compleet met een water- en olieafstotende coating op de frontlens. Om gewicht te besparen, zijn materialen zoals magnesium en met koolstof versterkte kunststof (bekend uit de vlieg-tuigbouw) gebruikt. Dit resulteert in een nette 1345 gram op de weegschaal, terwijl de lengte 20,5 centimeter en de filtermaat 77 mm bedraagt.

Prijs en beschikbaarheid

De Sigma 70-200mm F2.8 DG DN OS Sports heeft in beide uitvoeringen een adviesprijs van € 1.699,-. Naar verwachting wordt het objectief in de eerste helft van december leverbaar.

www.sigmabenelux.com 


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Je foto’s verplaatsen naar een NAS: hoe werkt dat met Lightroom?

Prachtplaten in de stad als souvenir van een stedentrip