in

Simpel uitgelegd: zo maak je een timelapse!


21 juli 2019, 08:56

Timelapse, dat is toch geen fotografie? Toch wel, want je legt allemaal losse foto’s vast waarvan een film wordt gemaakt. Ook hierbij moet je gewoon rekening houden met wat je in beeld brengt en hoe je hier een mooie compositie van maakt.

Foto of video?

Onderwerp
Bij een timelapse worden meerdere foto’s heel snel achter elkaar getoond als een film. Het resultaat is een bewegend beeld waarbij de tijd razendsnel voorbijgaat. Je hebt hier uiteraard een interessant onderwerp voor nodig. Dat kan bijvoorbeeld een zonsondergang zijn waarin je het prachtige kleurverloop laat zien of een landschap waarbij je de donkere regenwolken ziet overtrekken.

Compositie
Zet je camera op statief en bepaal je compositie. Let op dat die in alle omstandigheden die je vast gaat leggen goed moet zijn. Zoek dus alvast uit waar de zon ondergaat, en zorg dat je daarop je standpunt en kader baseert.

Instellingen
Voor de perfecte timelapse schakel je alle automatische instellingen uit. Zo voorkom je dat er tussen de verschillende opnames andere keuzes worden gemaakt. Die veranderingen zie je namelijk goed terug bij het afspelen van de timelapse. Sluitertijd en diafragma, witbalans en de iso-waarde stel je allemaal met de hand in. Nadat je hebt scherpgesteld, zet je ook de autofocus uit.

Interval
Je hebt iets nodig om ervoor te zorgen dat de camera automatisch elke paar seconden een foto maakt. Bij sommige camera’s kun je dit in het menu regelen, maar bij de meeste heb je een aparte intervaltimer nodig. Zo’n intervaltimer zit ingebouwd in een geavanceerde afstandsbediening of in een ’triggertrap’.
Als je alles hebt ingesteld, is het een kwestie van de intervaltimer instellen en activeren. Daarna kun je gerust iets te drinken nemen en achterover leunen. Het blijft tenslotte vakantie!

Opladen
Voor een timelapse heb je veel foto’s nodig: voor een filmpje van een minuut algauw 1.500. Begin daarom met een volle accu en een lege geheugenkaart. Om niet al te veel geheugenruimte te gebruiken, kun je de camera op een kleinere jpg instellen. Voor een full-hd-video is een grootte van 1920 pixels aan de lange zijde al voldoende.

Monteren
Er zijn veel programma’s die de afzonderlijke beelden kunnen omzetten in een filmpje. De meeste bewerkingsprogramma’s voor video hebben deze mogelijkheid. Voorbeelden van gratis software hiervoor zijn Photolapse en Videomach.

Timeslice

Je kunt van de gemaakte beelden misschien ook wel één foto maken in de nabewerking: een timeslice. Zo’n foto zie je hier afgebeeld. Dat is niet eenvoudig, maar oefening baart kunst. Je hebt dan minder foto’s nodig,

Robert Riewald, texelrob.zoom.nl – Canon 6D · ISO 100 ∙ F 16 ∙ 1/25 SEC ∙ 14 MM
Het is niet eenvoudig, maar het geeft een supermooi resultaat: dit zijn 50 losse foto’s gecombineerd tot één foto.

Dit artikel komt uit de volledige Cursus Compositie in Zoom Academy. Een sterke compositie is dé essentie van een briljante foto, dus we nemen je mee door alle theorie over compositie.
Zo leer je onder andere:

  • Alles over het herkennen van vormen, patronen, lijnen en symmetrie om je heen

  • De belangrijkste compositieregels die er zijn binnen de fotografie

  • Hoe je de compositie van je foto nog meer kunt versterken in de nabewerking

  • Veel inspiratie voor creatieve ideeën en shoots

Bekijk hier de volledige Cursus Compositie.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Teksten en titels in je foto’s met Photoshop!

Pro Lightroom tip: Je foto verscherpen in het Details-paneel