in

Slecht weer is zo slecht nog niet


11 oktober 2013, 12:15

In fotografie bestaat slecht weer niet, juist de omstandigheden kunnen dramatiek aan het beeld toevoegen, of soms zelfs een serene sfeer. Loulou beavers legt uit hoe je je voorbereidt en goed te werk gaat.

“Mist, regen of sneeuwval…
just go for it!”

Regen of sneeuw

De eerste zorg in een regen of sneeuwbui is natuurlijk het beschermen van de apparatuur, alhoewel veel camera’s en lenzen weather sealed zijn, is zorgvuldig omgaan met gevoelige elektronica toch sterk aan te bevelen. In de handel zijn zg. raincovers of regenhoezen te koop, die lens en camera beschermen. In geval van nood kan een plastic zak of tas opengeknipt worden en over de lens en camera gedaan worden, zodat de lens en de achterwand vrij kunnen zijn.
En wellicht is het mogelijk om beschut te staan; een overhang, een vogelkijkhut, dicht bladerdak of iets dergelijks.
Als de afstand tussen het onderwerp en de lens groot is, zal een foto in nevel niet scherp kunnen zijn, ook tijdens een regenbui is dat zo. Dergelijke situaties lenen zich juist wel erg goed voor sfeerbeelden.

(foto: LoulouBeavers)
Tegenlicht en druppels/regen verlevendigen het beeld enorm.

Regen als strepen

Een andere mogelijkheid is om een sluitertijd te kiezen die de regen zichtbaar als strepen in beeld laat komen. Afhankelijk van de snelheid waarin de druppels vallen zal dat doorgaans tussen de 1/60 – 1/400 seconde zijn. Zelf is mijn eerste keuze doorgaans 1/60 sec en check ik aan de hand van de displayweergave of de strepen het gewenste effect geven, en pas ik eventueel de sluitertijd aan. Het licht en de weersomstandigheden bepalen de mogelijkheden waarbinnen je kan kiezen. Bij de foto van de Jan van Genten waaide het flink en om bewegingsonscherpte te voorkomen door die wind, koos ik een sluitertijd die bewegingsonscherpte voorkomt en toch ook enkele druppels als lichte strepen in beeld zou laten zien. Een bijkomend voordeel van een totaal bewolkte lucht is de afwezigheid van schaduwen. De zachte belichting laat kleuren, structuren en details goed naar voren komen in het beeld.

(foto: LoulouBeavers)

(foto: LoulouBeavers)
Een sneeuwbui kan variëren van motsneeuw tot grote dichte vlokken en zal in een foto voornamelijk opvallen tegen de donkere delen in het beeld.

Inflitsen

Grote vlokken kunnen bij iets inflitsen ook op een speelse manier in beeld komen. De vlokken dichter in beeld zullen groter en lichter zijn dan die wat verder weg zijn. Op voorhand is niet te voorspellen waar op het moment van afdrukken de vlokken in het beeld zullen zijn, soms zal de foto enkele keren overgemaakt moeten worden voor het beeldresultaat naar je zin is.

(foto: LoulouBeavers)

Na regen…

Een bos in herfstkleuren na dauw of regen is fotografisch misschien wel het mooiste moment, de kleuren zijn verzadigd en het laagje stof is van de bladeren af geregend. Gebruik van een polarisatiefilter en/of warmer instellen van de witbalans (bewolkt) accentueert de warme tinten.

(foto: LoulouBeavers)

Mist

Na regen of koude nachten en hoge luchtvochtigheid kan mist ontstaan. Een mistige vallei, de opstijgende mist van vennen en sloten, de licht nevel hangend boven het landschap. Het zijn allemaal sfeermakers.

(foto: LoulouBeavers)
Soms kan onderbelichten een manier zijn om het fletse dat in mist of regen aanwezig kan zijn op te heffen. Bij de foto met de lynx is een paar stops onderbelicht. Om de sfeer letterlijk ruimte te geven in het beeld, is dus niet flink ingezoomd op de lynx.

Op vakantie is regen niet zo leuk, maar blijft natuurlijk wel goede fotokansen bieden. Onderstaand beeld is in de Alpen gemaakt, saai en druilerig weer, de optrekkende dampen verschilde van moment tot moment en boden steeds vrij zicht op delen in het landschap.
Ieder weer is fotoweer, en slecht is zeker de moeite waard om eens mee aan de slag te gaan.

(foto: LoulouBeavers)

Wie is deze auteur?
Mijn naam is Loulou Beavers en ik ben professioneel natuurfotograaf. Mijn foto’s en artikelen worden regelmatig gepubliceerd in diverse tijdschriften en boeken. Ook zijn mijn foto’s veelvuldig in internationale wedstrijden bekroond. Bekijk hier mijn website.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Traploos licht dimmen met nieuwe B+W grijsfilter

4 tips voor het fotograferen van watervallen