in

Smartphonecamera test – Zeven telefooncamera’s getest

Het aantal ‘fotografen’ in de wereld neemt snel toe. Vergeleken met tien jaar geleden zijn er volgens het Amerikaanse onderzoeksbureau Futuresource Consulting al acht keer zoveel fotografen bijgekomen, met grote dank aan de smartphone. Op het moment van schrijven tellen we 4,6 miljard fotograferende mensen, die gezamenlijk meer dan 1,2 biljoen (!) foto’s per jaar produceren. Omgerekend zijn dat zo’n 38 duizend foto’s per seconde. Daarvan wordt maar liefst 79% gemaakt met een smartphone.

Geen wonder dat smartphonefabrikanten het fotografie-aspect als essentieel onderdeel beschouwen bij de ontwikkeling van hun nieuwste vlaggenschip. Dit jaar zijn er zeven high-end smartphones beschikbaar om te testen: de Samsung Galaxy S7 (Edge), iPhone SE, HTC 10, LG G5, Huawei P9, Huawei Nexus 6P en de Lumia 950XL.

Met deze smartphonecamera’s op zak gingen we samen met onze collega’s van Computer!Totaal en PCM op stap, om erachter te komen welke camera de beste is.

Verschillen

Voordat we met de test beginnen is het belangrijk om te noemen dat veel merken een eigen route hebben gekozen op weg naar de beste smartphonecamera. Zo kiest bijvoorbeeld Samsung voor minder megapixel en een (iets) grotere beeldsensor, gaat LG voor twee camera’s waarvan één met unieke groothoek, en kiest Huawei voor een samenwerking met Leica. Ook is er soms sprake van een flink prijsverschil, wat het moeilijk maakt om de telefoons direct met elkaar te vergelijken. Daarnaast moet je bij de aanschaf rekening houden met aspecten die vooral indirect met de camera te maken hebben zoals de accuduur, bouwkwaliteit, uitbreidopties en het beeldscherm. In deze test kijken we voornamelijk naar het resultaat van de foto’s, de camera-app en de functies die beschikbaar zijn, zoals hdr en fotograferen in raw.

Om de test zo goed mogelijk uit te kunnen voeren, hebben we grotendeels dezelfde onderwerpen gefotografeerd, van dichtbij tot veraf. Aangezien de telefoons bij goede lichtomstandigheden stuk voor stuk prima foto’s afleveren, hebben we voornamelijk gelet op de prestatie in moeilijke situaties, zoals direct tegen de zon in met een onderwerp op de voorgrond of in een donker café bij weinig licht.

Rol van de fotograaf

We kijken weliswaar naar de prestaties van de smartphonecamera’s zelf, maar vergeet ook de rol van de fotograaf niet bij het maken van een mooie of spectaculaire foto. Door een aantal standaardregels aan te houden kun je al snel betere foto’s maken, ongeacht de camera. Denk aan het aanpassen van je standpunt en een goede voorbereiding. Verder hebben mooie foto’s vaak een duidelijk onderwerp en is het belangrijk om moeite te doen; sta vroeg op voor het mooiste licht bij een landschap of ga op de grond liggen voor een bijzondere macrofoto.

Waar is Sony?

Op de cameramarkt is Sony naast Canon en Nikon altijd al een belangrijke speler geweest. De Sony Alpha-serie staat bekend om zijn goede kwaliteit en de A7 fullframe systeemcamera’s worden zelfs revolutionair genoemd. Dat maakt de teleurstelling dat Sony het bij haar smartphones niet goed voor elkaar heeft des te groter. De camera van de Xperia Z5 scoorde in een eerdere test beduidend minder dan de zeven gekozen toestellen. Vooral omdat de camera erg traag is, zijn de resultaten vaak mislukt. Hoewel de nieuwe Xperia X op het moment van schrijven nog niet beschikbaar is, stelde de eerste indruk van de camera ons wederom wat teleur.

Top 3 smartphonecamera’s

Van de zeven geteste smartphonecamera’s zijn er drie die we uitgebreid willen bespreken, omdat deze niet alleen de beste camera’s hebben, maar vooral omdat ze dit elk op een andere manier hebben aangepakt.

LG G5

De tijd staat stil
Vorig jaar kwam de LG G4 met recht als beste uit de test: destijds bood dit toestel de meest veelzijdige camera met de scherpste beelden, raw-functionaliteit en een geweldige handmatige modus, waarmee je bijna een spiegelreflexervaring kreeg tijdens het fotograferen. In de LG G5 krijgen we exact dezelfde camera met bijna dezelfde app, zonder verbeteringen. Dat is toch een beetje jammer, want de concurrentie heeft niet stilgestaan.

Een extra groothoek
Aangezien de camera exact hetzelfde is als in de G4, zocht LG naar een andere manier om zich te onderscheiden van de rest. Daarom is er naast de ‘gewone’ camera een tweede groothoekcamera ingebouwd die een spectaculair perspectief biedt, praktisch gelijk aan een GoPro. Hoewel deze camera minder detail en megapixels produceert dan de standaardcamera, is het wel een ideale toevoeging om altijd bij je te hebben. Het levert unieke perspectieven en maakt het makkelijk om een groep mensen op de foto te zetten of selfies te maken met net iets meer ruimte op de foto. Ook krijg je het gevoel als fotograaf terug dat je kunt wisselen van lens, afhankelijk van het onderwerp, net als bij een spiegelreflex.

Beeldkwaliteit
Hoewel de standaardcamera hetzelfde is als in de G4, produceert deze nog steeds prima beelden, met een zeer degelijke hoekscherpte en weinig afwijkende kleuren of vertekeningen in het beeld. De beeldkwaliteit van de groothoek is stukken minder, waarbij vooral veel detail verloren gaat, zoals tekst op een muur in de achtergrond of tegels op de voorgrond. Ook zijn de kleuren niet zo mooi als bij de standaardcamera. Bij weinig licht presteren beide camera’s nog redelijk, maar lang niet zo goed als de Samsung Galaxy S7.

Cameramodule
Om fotografieliefhebbers extra tegemoet te komen, heeft de LG G5 een speciale uitbreidmogelijkheid via een cameramodule (los verkrijgbaar). Deze dient als een soort batterygrip voor de smartphone: het houdt makkelijker vast tijdens het fotograferen en er zit een tweede accu in, zodat de telefoon langer meegaat.

Bediening en functies
De app werkt snel en makkelijk, waarbij simpel van camera verwisseld kan worden. In de app zijn alle handmatige instellingen binnen handbereik, zoals het aanpassen van de sluitertijd, iso-waarde en witbalans. De foto’s in raw-formaat geven een iets groter dynamisch bereik, wat vooral goed te gebruiken is bij fel tegenlicht. Vooral de hooglichten zijn dan goed terug te dringen, beter dan de schaduwpartijen, die al snel ruis vertonen. De hdr-functie werkt goed en geeft net even wat meer speelruimte, ook bij gewone jpg-bestanden.

De LG G5 won de prijs voor de smartphonecamera met meeste mogelijkheden

Samsung Galaxy S7 (Edge)

Minder is meer
Samsung heeft deze generatie weer twee uitvoeringen van praktisch hetzelfde toestel, de S7 en de S7 Edge, waarbij de Edge gebogen randen langs het scherm heeft. Aangezien het verder praktisch dezelfde toestellen zijn, is de S7 de betere koop in verhouding tot de adviesprijs. Wat betreft de camera slaat Samsung deze generatie een nieuwe weg in: grotere individuele pixels en minder megapixels. Dat wil zeggen dat de sensor iets groter is geworden, waardoor de camera net even meer detail kan opvangen. Op papier lijkt het net alsof de camera een stap terug is gegaan, van 16 naar 12 megapixel, maar niets is minder waar. De stap terug is zeer begrijpelijk: mensen hebben weinig aan extra pixels, als er niet echt detail bijkomt. Een grotere sensor met minder megapixels levert dan alleen maar voordelen op: meer detail op de foto en minder ruis bij weinig licht. Daarnaast beschikt de S7 over de lichtsterkste lens van alle nieuwe modellen, met een diafragma van F 1,7, wat nog betere prestaties bij weinig licht oplevert.

Bediening en functies
De app van de Samsung S7 werkt zeer snel in intuïtief, wat dat betreft kan de telefoon zich makkelijk meten aan de LG G5. Met een handomdraai zet je de camera in prof-modus, waar je gemakkelijk alle instellingen kunt aanpassen zoals sluitertijd, iso en witbalans. Ook bij de Samsung Galaxy S7 is de mogelijkheid aanwezig om in raw te fotograferen, dit geeft je achteraf wat meer speelruimte. De raw-bestanden van de S7 en LG G5 komen overeen wat betreft dynamisch bereik. Ook de hdr-modus is indrukwekkend en weet in moeilijke situaties met tegenlicht ineens een rijkdom aan detail op de voor- en achtergrond te onthullen.

Beeldkwaliteit
Van alle zeven camera’s maakt de Samsung Galaxy S7 de mooiste foto’s met veel detail, rijke kleuren en een groot dynamisch bereik. Dit is vooral te danken aan de grotere individuele pixels en lichtsterke lens. Vooral bij weinig licht weet de camera indruk te maken met veel detail, een mooi kleurencontrast en weinig ruis. Ook automatisch scherpstellen in het donker gaat soepel, waar andere camera’s al snel moeite mee hebben. Tot slot zijn er amper kleurafwijkingen of vertekeningen te vinden in het beeld. Wie de beste allround smartphonecamera zoekt, is deze keer bij Samsung aan het juiste adres.
De Samsung Galaxy S7 (Edge) won de prijs voor beste smartphonecamera


Er is een duidelijk zichtbaar verschil in dynamisch bereik tussen de S7 (links) en de LG G5 (rechts)

Huawei P9

Bijzondere partner
Leica is een begrip in cameraland. Voor een beetje camera van deze Duitse fabrikant ben je al gauw duizenden euro’s kwijt. Zelfs de Leica sleutelhanger kost 175 dollar (echt waar). Dat Huawei hier maar wat graag mee geassocieerd wil worden, heeft dan ook een speciale reden: het bedrijf wil meer erkenning als topmerk en is nog een relatief nieuwe speler in het veld.
Samen met Leica heeft Huawei een dubbele camera ontworpen, waarvan er één kleurenblind is. Beide camera’s komen tot één eindresultaat, waarbij de zwart-witcamera vooral helpt bij het bepalen van het juiste contrast en de kleurechtheid. Ook zou het gebruik van twee camera’s moeten helpen om beter en makkelijker scherp te stellen. Het concept is niet nieuw. HTC probeerde het al eens met de One M8, maar deze camera kwam niet lekker uit de verf.

Beeldprestaties
In het geval van de P9 lijkt deze unieke combinatie uitstekend te werken en levert het inderdaad prachtige contrastrijke beelden op, die vooral ook heel helder zijn. Daarnaast is de snelheid van de app indrukwekkend, hij geeft je het gevoel dat je geen moment te laat bent als je ineens snel een foto moet maken. Door de twee camera’s is er totaal geen sprake van kleurafwijkingen langs de randen bij contrastrijke situaties, wat indrukwekkend is voor een smartphone. Toch zijn de prestaties bij weinig licht minder dan bijvoorbeeld de Samsung Galaxy S7. Ook bij fel tegenlicht worden de kleuren wat flets.

Bediening en functies
Volgens meerdere berichten heeft Leica vooral een vinger in de pap gehad bij het ontwerpen van de software voor de camera. Dat is te merken, want hij werkt zeer soepel en razendsnel. In de handmatige modus kun je gemakkelijk de iso-waarde, sluitertijd en witbalans aanpassen. Door de twee camera’s kun je ook enigszins de scherptediepte in de foto achteraf aanpassen. Hoewel dit nog niet perfect werkt, is het een leuke toevoeging en werkt het in ieder geval beter dan het gemiddelde instagramfilter.

Prijskwaliteit
Vooral opvallend is de prijs van de Huawei P9: zo’n 150 euro lager dan de S7 en G5. Toch weet de dualcam op de P9 te overtuigen. Warme kleurweergave, ook bij weinig licht komen foto’s goed uit de verf en het toestel is in staat de foto’s erg snel te schieten. Alleen tegen het zonlicht in zijn de resultaten wat minder.

De Huawei P9 won de prijs voor beste prijskwaliteit

Gevallen koningen:

iPhone SE en Lumia 950XL
De iPhone gold lange tijd als de beste smartphonecamera. Hoewel je met de camera in de iPhone 6s en iPhone SE nog steeds uitstekend af bent, wordt hij nu behoorlijk voorbijgestreefd door de concurrentie. Buiten met genoeg licht komt de iPhone uitstekend mee, maar met minder licht stellen de foto’s wat teleur en treedt er snel bewegingsonscherpte op. Ook blijven klassieke nadelen behouden: 16 GB basisopslaggeheugen is onvoldoende, zeker omdat het niet uit te breiden is met een geheugenkaart. Hoewel de kleine iPhone SE prettig vasthoudt, voelt fotograferen en foto’s bekijken op het kleine lage-resolutiescherm wat ouderwets aan.

Ook Nokia heeft een geweldige reputatie als het aankomt op smartphonefotografie. Deze erfenis is overgenomen door Microsoft. De Lumia 950 maakt wederom fantastische foto’s, met realistische kleuren, weinig ruis in donkere omgevingen en veel detail. De ingebouwde camera-app biedt veel mogelijkheden, waaronder fotograferen in raw en een speciale Rich Capture-modus (Microsoft-versie van hdr). In het donker waren de foto’s echter wel wat onscherp. Let er bij de Lumia op dat het toestel draait op het kwakkelende Windows Mobile: er zijn weinig apps beschikbaar voor nabewerking of het delen met vrienden via sociale netwerken. Ook de kwaliteit en ondersteuning van deze apps stelt vaak teleur. Dat is jammer, op een ander platform had je meer gehad aan de camera, die hardwarematig weinig onderdoet voor de absolute top.

Degelijk:

HTC 10, Huawei Nexus 6P
HTC heeft met de 10 weer een smartphone afgeleverd die qua foto’s redelijk mee weet te komen, inclusief een raw-optie. De foto’s zijn opvallend helder, ook in het donker. Wellicht komt dit ook omdat je door de krachtige hardware weinig vertraging hebt en dus weinig bewegingsonscherpte. De kleuren zijn echter wat flets, bijna grauw en bij zonlicht tegen leek er een witte waas over de foto heen te hangen. Minste uit de test was de Nexus 6P. Maar schrijf deze camera niet zomaar af, want hoewel de camera-app wat beperkt is, is de hdr-functie wel erg goed.

Oude garde

Natuurlijk biedt de Samsung Galaxy S7 of LG G5 fantastische kwaliteit wat betreft smartphonecamera, maar hier hangt wel een prijskaartje aan. Daarnaast betaal je voor allerlei nieuwe functies en processorsnelheid die je misschien niet nodig hebt. Om een paar honderd euro te besparen, is het interessant om een generatie terug te kijken, naar bijvoorbeeld de LG G4. Deze telefoon komt nog steeds goed mee, is prima uit te breiden en heeft een geweldige handmatige modus om in te fotograferen. Ook de Samsung Galaxy S6 beschikt over een prima camera.

Conclusie

De Samsung Galaxy S7 komt als beste smartphonecamera uit onze test, door in te zetten op een grotere sensor, gecombineerd met een geweldige handmatige modus. De LG G5 biedt een unieke groothoeklens, maar de standaardlens is hetzelfde als in de G4. Huawei maakt een sprong door de samenwerking met Leica, een dubbele camera en een goede prijskwaliteit. Hoewel de camera van de Lumia 950XL uitstekend is, is deze vooral beperkt door het besturingssysteem. De iPhone SE is nog steeds degelijk, maar verliest het bij weinig licht. Op het moment van schrijven is de nieuwe iPhone 7 nog niet aangekondigd, maar de verwachtingen zijn dat hierin ook twee camera’s zitten met betere beeldkwaliteit.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Vijf tips voor mooie onscherpe achtergronden

Vijf tips voor het fotograferen van de bloeiende heide