in

Snapseed: fotobewerken met een app

Kevin Kwee 19 januari 2016, 10:00

Snapseed is een veelgebruikte app voor fotobewerking. Kevin Kwee vertelt én laat je zien wat je er aan hebt.

Wil je alles leren over Photoshop voor de mooiste bewerkingen? Bekijk dan onze Cursus Photoshop

Wat is Snapseed?

Snapseed is een app voor fotobewerking, inmiddels eigendom van Google. Het is een duidelijke, en vooral intuitieve app in het gebruik. Je kunt heel simpel de foto croppen, de verzadiging aanpassen en filters toepassen, zoals bijvoorbeeld een HDR filter.

DOWNLOAD
Snapseed in de App Store
Snapseed in de Android Play Store

Hieronder een vlog met een korte review (12 minuten) waar ik een foto bewerk en tegelijk uitleg geef.

Er zijn eigenlijk twee onderdelen in Snapseed: Tools en Filters. En de namen geven al aan, wat je ermee kunt doen. De filters geven vaak een leuk extra effect, zoals een frame om je foto heen, of juist een mooi bokeh focus effect.

Tools

Met de Tools kun je hele eenvoudige bewerkingen doen, zoals het contrast, de verzadiging of de helderheid aanpassen. Dit zijn natuurlijk bewerkingen die vergelijkbaar zijn met de mogelijkheden die je hebt in Photoshop en Lightroom, maar iets minder uitgebreid. Je hebt verschillende tools, zoals Afstellen, Bijsnijden en Transformeren.

Maar onder het kopje “Afstellen” zitten weer subtools, zoals Helderheid, Verzadiging en Contrast.

Filters

De Filters in Snapseed zorgen voor de ‘special effects’, zoals HDR achtige filters, maar ook om een oude analoge film look and feel te krijgen, met bijvoorbeeld de filter Vintage.

Binnen de filters kun je ook de sterkte van het filter aanpassen, waardoor je zelf controle hebt over hoe subtiel (of juist niet) je te werk wilt gaan.

Hulpmiddelen

Tot slot zijn er nog een paar extraatjes in Snapseed, die je kunnen helpen om het je makkelijker te maken:
– het vraagtekentje linksboven in beeld is voor hulp bij de betreffende tool, en geeft in een korte animatie weer wat de tool doet.
– het vierkantje rechtsboven laat een before & after preview zien als je erop tikt met je vinger
– het cijfertje bovenin geeft aan hoeveel bewerkingen je al hebt gedaan, en als je erop tikt, kun je nog stapjes terugzetten en een correctie doen.
-als je telefoon kantelt, dan kun je de foto in landschapsformaat bewerken, de interface van Snapseed draait automatisch mee!

En uiteraard kun je je bewerkte foto opslaan, en ik raad aan om “Opslaan als kopie” te kiezen, want daarmee blijft je origineel nog behouden.

Zoals je al ziet, is Snapseed behoorlijk uitgebreid en kun je ongelooflijk veel combinaties van nabewerking doen. Het biedt zoveel verschillende mogelijkheden waar je een foto helemaal mee kunt finetunen in de nabewerking.
Zo ver ben ik zelf nog niet, maar ik hou het zelf graag simpel: verzadiging omlaag, contrast omhoog, een betere crop maken, en daar hou ik het vaak bij. Less is more!
Maar ga vooral spelen en experimenteren met alle instellingen en filters van Snapseed, en vind je eigen stijl!


“To become a master, you should always be a student” – Ken Shamrock


Kevin Kwee

Ik ben Kevin Kwee, en sinds 2012 student aan de Fotoacademie in Amsterdam & lovin’ it! Naast een eigen portfolio op www.kevinkwee.com, heb ik ook een fotografieblog, namelijk www.snapshotdojo.nl Neem eens een kijkje en mocht je vragen hebben, stel ze gerust via kevin@snapshotdojo.nl – dan doe ik m’n best om die zo goed mogelijk te beantwoorden. Met mijn blog wil ik graag mensen handige tips & tricks geven…naast technische instellingen, vooral alles eromheen. Want fotografie is niet alleen maar op het knopje drukken, maar veel meer!

Bekijk alle artikelen van Kevin Kwee

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Zo kun je makkelijk verzamelingen maken in Lightroom

Tamron 28-200mm F/2.8-5.6 Di III RXD – Vernieuwde klassieker