in

Snelle huid retouche in Photoshop

Dankzij artificiële intelligentie (AI) is het retoucheren van een gezicht geen groot probleem meer. Vooral omdat je daarvoor niet één, maar zelfs twee op AI gebaseerde gereedschappen kunt inzetten!

Video

Bekijk hier de video waarin we het stap voor stap uitleggen. Onder deze video vind je de uitleg in tekst met voorbeeldfoto’s.

Voor

Na

Neural Filters

Het retoucheren van een gezicht, zoals het verwijderen van jeugdpuistjes, was vroeger best wel een ingewikkelde klus. Er bestaan speciale technieken voor die details van kleur scheiden, maar tegenwoordig kan het veel gemakkelijker dankzij kunstmatige intelligentie. In deze Quickstart gebruiken we hier zelfs twee van die moderne gereedschappen voor! Begin met Filter / Neural Filters / Huideffening. Dit filter geeft direct een behoorlijk goed resultaat. Je kunt dat resultaat nog beïnvloeden met het Vervagen- en het Effening-schuifje, maar dat blijkt in de praktijk niet zo heel veel verschil te maken. Voer achter Uitvoer het filter uit naar een Nieuwe laag, zodat je eventueel nog iets met maskers kunt doen, en klik op OK. 

Via Filter / Neural Filters / Huideffening kun je snel en gemakkelijk de basisretouche van het gezicht doen.

Beter zichtbaar in zwart-wit

Zoals gezegd levert dit filter direct een behoorlijk goed resultaat op, maar helemaal perfect is het nog niet. Daarom gaan we de ‘finishing touch’ uitvoeren met een ander AI-gereedschap: de nieuwe Tool Verwijderen. Om beter te kunnen zien waar we nog moeten ingrijpen, gaan we eerst een trucje toepassen. Voeg een Curven-aanpassingslaag toe (Laag / Nieuwe aanpassingslaag / Curven – doe er nog niets mee), en vervolgens een Nieuwe aanpassingslaag / Zwart-wit. Zet de Rode tinten van die laatste aanpassingslaag helemaal op -200 en eventueel ook de Gele tinten wat lager. De foto wordt nu wel erg donker, dus daar gebruiken we de Curven-aanpassingslaag voor. Je ziet de overgebleven ongerechtigheden nu als duidelijke donkere vlekken.

Om goed te kunnen zien wat we nog moeten bijwerken, zetten we de foto tijdelijk om in een contrastrijke zwart-witfoto, waarbij rode tinten als zeer donkere vlekken zichtbaar worden.

Tool Verwijderen

Selecteer nu de laag met de door het neurale filter bewerkte foto, en ga dan naar die Tool Verwijderen. Je kunt deze zo instellen dat die na iedere penseelstreek meteen werkt, maar dat gaat wel iets trager. Je kunt ook aangeven dat je meerdere penseelstreken wilt doen (die kleuren dan roze) en daarna op √ drukt om alles tegelijk te verwijderen. Zelf kiezen we uiteindelijk toch voor de eerste optie. Werk hiermee die donkere vlekken weg. Voor sommige ingrepen (zoals om het wondje aan haar onderlip te verwijderen) zet je even beide aanpassingslagen weer uit, want dat kun je beter wel gewoon in kleur zien. Net als het haartje dat haar mond in gaat en ook beter weggehaald kan worden. Ook te sterke reflecties kun je met dit gereedschap prima weghalen. Als je klaar bent, kun je beide aanpassingslagen gewoon weggooien. Blijken bepaalde stukjes juist te sterk te zijn aangepast, dan kun je dat met een masker terugdraaien.

Met de Tool Verwijderen kun je nu die vlekken weghalen, net als te sterke reflecties en andere ongewenste zaken, zoals het wondje aan de onderlip.

Meer leren over bewerken in Photoshop?

Dit artikel was deel 2 van de Quickstart uit Zoom editie 04 2024 over bewerken in Photoshop. Lees ook het eerste deel van het artikel, waarin we de achtergrond in een foto creatief vervagen in Photoshop.

Wil je daarnaast meer leren over bewerken in Photoshop? Volg dan onze Zoom Academy cursus Fotografiecursus Photoshop in de praktijk 2023, of bekijk onze livestream waarin we de belangrijke functies voor fotografen in Photoshop uitleggen en laten zien.


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Haal het maximale uit slechte weersomstandigheden

Instellingen voor interieurfotografie