in

Sneller foto’s publiceren vanuit Lightroom: zo voeg je nieuwe plug-ins toe

Het lijstje van services waarnaar je in Lightroom kunt publiceren is standaard vrij kort. Gelukkig zijn er véél meer fotowebsites waarnaar je kunt publiceren, dit moet je alleen wel nog zelf inschakelen.

Hoewel het lijstje van Services voor publiceren kort is, bieden heel veel fotowebsites en apps die service wél aan. Echter moet die service via een plug-in geïnstalleerd worden in Lightroom Classic.

Om dit te kunnen doen, is het allereerst uiteraard noodzaak om te achterhalen of er voor jouw gewenste service een plug-in beschikbaar is. Zoek op de website van je keuze, of gebruik Google voor het zoeken naar een dergelijke plug-in. Is die er? Download de plug-in van de betreffende website en sla die op een handige locatie op (onthoud die locatie).

Ga daarna als volgt te werk om het geheel werkend te krijgen.

Plug-in toevoegen

In ons voorbeeld gebruiken we een plug-in van SmugMug.

Ga in de Bibliotheek-module naar Services voor publiceren. In de titelbalk van dit blok zie je een plus-teken. Klik hierop en kies voor Ga naar Publicatiebeheer. Er opent zich een nieuw venster, genaamd Publicatiebeheer Lightroom. Helemaal links-onderin zie je de knop Plug-inbeheer, klik daarop.

Kies linksonder voor Plug-inbeheer.

Er opent zich een nieuw venster, Lightroom-plug-inbeheer. Hierin zie je een overzicht van de reeds gebruikte plug-ins. Om de gedownloade plug-in toe te voegen, kies je aan de linker kant voor de optie Toevoegen. Je kunt nu de gedownloade plug-in selecteren vanaf de opgeslagen locatie.

Na het toevoegen verschijnt de betreffende plug-in je overzicht. Klik op Gereed. Je ziet de service nu ook toegevoegd staan in je lijst met Services voor publiceren. Deze service kun je nu instellen zoals je eerder geleerd hebt.

In het venster Plug-inbeheer kun je nieuwe diensten toevoegen.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Nederland als vogelparadijs: zo spot je overal vogels

Op pad naar de stad: zo fotografeer je een cityscape bij daglicht