in

Sony FE 50mm FE 40mm en FE24mm – Driemaal net niet hetzelfde


26 maart 2021, 10:55

Sony introduceert drie nieuwe fullframe G-objectieven voor E-mount: de FE 50mm F2.5 G, de FE 40mm F2.5 G en de FE 24mm F2.8 G. Ze zijn ook bruikbaar op Sony APS-C modellen.

Sony belooft bij alledrie een hoge beeldkwaliteit vanaf volle opening in een licht en compact ontwerp. De behuizingen zijn van een lichtgewicht aluminiumlegering en het optische ontwerp is bij alledrie rijkelijk voorzien van asferische lenselementen om vertekening tegen te gaan, en in het geval van de 24mm en de 50mm ook een ED-element om CAS te voorkomen. Een cirkelvormig diafragma zorgt voor een mooie bokeh.

Eeneiige drieling

De nieuwe objectieven vormen net geen eeneiige drieling, want de 24mm heeft een afwijkend diafragma van F2.8 i.p.v. F2.5, maar in één oogopslag hou je ze niet uit elkaar. Ze zijn eigenlijk alleen herkenbaar aan de benaming. Dat heeft als voordeel dat de bediening vrij intuïtief is als je wisselt tussen bijvoorbeeld de 50mm en de 24mm -mede door de duidelijke diafragmaring en de logisch geplaatste functieknoppen-, maar als nadeel dat je heel goed moet opletten wat je uit je fototas grabbelt. Qua gewicht schelen de drie namelijk ook niet veel: de 24mm weegt 162 gram, de andere twee 173 en 174 gram. Bovendien zijn ze even groot: de diameter is 68mm, de lengte 45mm en de filtermaat 49mm. De zonnekappen verschillen wel, waardoor het wellicht handig is die erop te laten zitten als je veel wisselt van brandpunt.

Lineaire AF-motoren

Lineaire motoren zorgen voor een snelle, stille en nauwkeurige AF en interne focus zorgt ervoor dat de objectieven bij het scherpstellen niet langer worden. De minimale instelafstand varieert van 18cm bij de 24mm tot 31cm bij de 50mm. De objectieven hebben verder een scherpstelvergrendelingsknop, een scherpstelmodusschakelaar, een geribbelde diafragmaring en een schakelaar om het diafragma al dan niet te laten ‘ klikken’. Dat is wel zo handig voor filmers die geluidloze verstelling wensen.

Prijzen en beschikbaarheid

Alledrie de nieuwe Sony G-objectieven leverbaar in april 2021. Ze kosten € 700,- per stuk.
www.sony.nl

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Zo maak je van je tuin een paradijs voor macrofotografie

Sigma fp L – De kleine dingen…