in

Spelen met het licht bij macrofotografie


12 oktober 2018, 11:00

Het goed belichten van een macrofoto is nog niet zo makkelijk. Hoe dichter je namelijk op je onderwerp kruipt, hoe meer licht er verloren gaat. Daarnaast werk je met snelle, bewegende insecten. Zo ben je al snel gebonden aan het beschikbare licht. In de Zoom Academy Cursus Macrofotografie leggen we je onder andere uit bij welk licht je mooie macrofoto’s maakt.

Ga er bij bewolking op uit

Wanneer je met fel zonlicht fotografeert, krijg je een groot contrast tussen schaduw en licht. Bij macrofotografie krijg je dan snel last van alle aanwezige schaduwen, van bijvoorbeeld je eigen silhouet of een slagschaduw van de voelspriet van een sprinkhaan. Bovendien kan het schild van een kever al snel voor een hinderlijke felle reflectie zorgen.

Een dunne laag bewolking op een zonnige dag, is eigenlijk perfect om bij te fotograferen. Het wolkendek fungeert als een enorme softbox. Het houdt niet zozeer het licht tegen, maar verstrooit het wel, waardoor schaduwen veel zachter zijn. Bovendien is er dan nog voldoende licht om het diafragma iets verder te sluiten, de ISO-waarde laag te houden en bewegingen te bevriezen met een korte sluitertijd.
RoelieSteinmann

Fotografeer tijdens het gouden uur

Hoewel het gouden uur als één uur klinkt, zijn het in feite twee momenten op de dag; het eerste uur na zonsopgang en het laatste uur voor zonsondergang hebben een prachtige goud/geel/oranje gloed. Dat licht zorgt voor een warme en zachte sfeer in je beelden. De schaduwen zijn op dat momenten nog mooi subtiel en er is nog voldoende licht om een goede belichting neer te zetten. Je kunt op deze website heel eenvoudig achterhalen wanneer het eerstvolgende gouden uur plaatsvindt.
sauerfotografie

Breng het blauwe uur in beeld

Ook het blauwe uur vindt twee keer op een dag plaats: grofweg het uur voor zonsopgang en het uur na zonsondergang. Dan hangt er in de lucht een lichtblauwe tot donkerblauwe gloed en het licht is dan zeer geschikt voor low-key macrofoto’s. Zeker wanneer je voor een onderwerp kiest met warme tinten, zorgt dit licht voor mooi contrast met het koele licht.
Papa100
In de Zoom Academy Cursus Macrofotografie leer je alles over de basisinstellingen, de juiste apparatuur, sterke composities, perfecte scherpte, beeldverzorging en de nabewerking – alle aspecten waarvan verwacht wordt dat elke macrofotograaf ze weet!

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

live lezersreisverslag vanuit Canada DEEL 2 | Paradijs voor wildlife-fotograferen | door GoCanada en Air Transat

10 tips voor landschapsfotografie in zwart-wit