in

Spinnen en spinnenwebben fotograferen

De echte koninginnen van de herfst zijn spinnen. Hoewel ze er natuurlijk het hele jaar door zijn, zie je er in de herfst een stuk meer, of vallen ze in ieder geval meer op. Hun kunstig geweven webben zijn een prachtig onderwerp voor fotografie. In dit artikel vertellen we je dan ook alles over het fotograferen van spinnen en spinnenwebben.

Spinnen vallen onder de geleedpotigen. Hoewel veel mensen ze vaak eng vinden, zijn het in werkelijkheid nuttige en relatief vriendelijke beestjes. Daarbij zijn ze schitterend om te fotograferen. Je vindt ze in alle vormen en maten. Alleen in Nederland leven er al zo’n 700 soorten spinnen, wereldwijd zijn er zo’n 50.000 soorten spinnen.

Het hele seizoen plaatsen we artikelen die je door allerlei vormen van fotograferen in de herfst leiden. Zo heb je altijd wel wat te doen. Ben je benieuwd naar andere artikelen uit deze serie? Je kunt ze allemaal hier vinden.

Meer leren over herfstfotografie? Volg dan de Zoom Academy cursus Fotograferen in de herfst!

Waarom zie je in de herfst meer spinnen?

Het is niet dat er in de herfst ineens meer spinnen zijn, het is eerder dat ze groter worden in de winter. Dat klinkt misschien wat akelig, maar het is heel natuurlijk. In het begin van de herfst, worden de meeste spinnen namelijk volwassen. Ze zijn dan klaar met vervellen en zijn hun mooie, volwassen zelf. Dat betekent ook dat ze zichzelf beter kunnen verdedigen en het zich kunnen veroorloven om wat zichtbaarder te zijn.

Verder gaan de meeste spinnen in de herfst ook op zoek naar een partner om mee te paren. Ze lopen dus wat meer rond en zijn actiever. Spinnenwebben zijn er (behalve in de winter) eigenlijk het hele jaar door veel. In de herfst zie je ze meer omdat het dan vaak mistig is. In de winter zijn er wel wat minder, omdat de meeste spinnen dan dood gaan.

spinnen

Foto: MoniqueJanssen – ISO 400 · ƒ/3.5 · 1/160s · 100mm

De juiste apparatuur

Om spinnen te fotograferen is goede apparatuur belangrijk. Je kunt in dit geval het beste kiezen voor een macrolens. Met een macro lens kun je enorm dichtbij je onderwerp komen en toch nog goed scherpstellen. Ook een klein statiefje, of een kersenpittenzak of iets dergelijks kan erg van pas komen. Bij zo’n klein onderwerp wordt iedere trilling namelijk enorm uitvergroot en krijg je al snel te maken met bewegingsonscherpte. Zeker wanneer je een wat langere sluitertijd gebruikt. Wil je nog wat verder gaan, kies dan voor een handig reflectiescherm, of neem een ringflitser voor een mooie, zachte belichting mee.

spinnen

Foto: fotografiedekker – ISO 5000 · ƒ/8 · 1/160s · 90mm

Instellingen om spinnen te fotograferen

Ga je spinnen fotograferen, dan wil je natuurlijk dat de foto scherp is, maar ook mooi belicht. Fotografeer je met een marco objectief, dan loopt de scherpte snel weg. Bij macrofotografie kies je dan ook al snel voor een wat hoger diafragmagetal, zoals f/11. Zo zorg je ervoor dat je gehele onderwerp scherp is.

Dat betekent wel dat je diafragma dus een stuk verder dichtgeschroefd is, waardoor je minder lichtinval hebt. Je kunt er dan voor kiezen om je sluitertijd wat terug te schroeven en je iso een beetje omhoog te zetten. Zo zorg je ervoor dat je foto ook mooi belicht is.

spinnen

Foto: iwanfoto

Scherpstellen op spinnen

Bij macrofotografie kan scherpstellen behoorlijk lastig zijn. De autofocus van je camera kan een hele hoop, maar scherpstellen op een enorm klein onderwerp, kan nog wel eens lastig zijn. Daarom kun je er het beste voor kiezen om handmatig scherp te stellen. Zoom volledig in op je LCD scherm en stel scherp op de ogen van de spin. Zo zorg je ervoor dat je beeld écht scherp is.

spinnen

Foto: ErwinDijkshoorn – ISO 200 · ƒ/3.5 · 1/200s · 150mm

Spinnenwebben fotograferen

Spinnenwebben zijn in de herfst schitterend om te fotograferen. In de herfst liggen er namelijk vaak kleine dauwdruppels op de fijne draden van het web, wat voor een prachtig beeld zorgt. Je kunt echt in detail duiken en de webben van dichtbij fotograferen, dit kun je het beste met een macrolens doen. Je kunt er ook voor kiezen om het hele web en het prachtige patroon in beeld te brengen, dan kun je met een 35mm of een 50mm lens ook prima uit de voeten.

Fotografeer spinnenwebben vroeg in de ochtend als de zon net doorkomt en de nevel nog in de lucht hangt. Dit zet een prachtige sfeer in je foto en zorgt voor een schitterende belichting van het web. Raakt de zon de druppeltjes, dan kan er een prachtige bokeh ontstaan als je wat gaat spelen met de scherptediepte.

spinnen

Foto: ChristaMerk


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Leica M11-P en Summicron 28mm

Canon RF-S 10-18mm F4.5-6.3 IS STM