in

Spoedcursus: Misty Morning23 november 2020, 12:15

Doe mee met deze fotowedstrijd ‘Spoedcursus’ en maak kans op een publicatie in het magazine met jou eigen tips voor het fotograferen van een mistige ochtend! Dus stuur hier jouw mooiste misty morning foto in!

Spoedcursus

Voor de volgende spoedcursus zijn we op zoek naar een mooie foto van een mistige ochtend! Hieronder geven we je een aantal tips om de mist in de ochtend te fotograferen.

Kies de juiste instellingen

Bij het maken van mistfoto’s moet je extra aandacht besteden aan de belichting. Want zodra de wereld grotendeels in het wit is gehuld, is het voor je camera een stuk lastiger om de juiste belichting in te schatten. Je wilt niet dat je foto te donker en grijs wordt (wat je camera automatisch zal doen), maar je wilt ook niet dat de mist als een overbelichte vlek op de foto komt.

Een goed hulpmiddel is het histogram. Hoe meer mist er is, hoe meer wit er in je foto te zien moet zijn. Vandaar dat er dan een flinke berg aan de rechterkant van het histogram hoort te zitten: daar bevinden zich de hooglichten. Hangt er slechts een vleugje grondmist, dan verschuift het complete histogram meer richting het midden.

Hangt er veel mist en zie je op het histogram weinig tot geen pieken aan de rechterkant? Dan weet je meteen dat de foto straks te donker en de mist grijs zal zijn. Door de belichtingscompensatie op bijvoorbeeld +1 of +2 in te stellen, vertel je de camera dat je een langere belichting nodig hebt. Het histogram schuift zo een stuk naar rechts.

Om te voorkomen dat je details in de lichte gebieden kwijtraakt, ofwel de mist overbelicht raakt, moet je ervoor zorgen dat de bergpieken zich niet tegen de rechterkant van het histogram gaan ophopen. Het moet een bergje blijven met voldoende reliëf.

Op veel camera’s kun je instellen dat overbelichte delen gaan knipperen. Dat maakt het makkelijker om te zien of alles goed gaat. Belichtingscompensatie kun je gebruiken in zowel de P-, Av als de Tv-stand. Werk je in de M-stand, dan stel je meestal zelf een langere sluitertijd of een hogere iso-waarde in dan standaard.

Stel handmatig scherp

Je camera heeft bij mist ook meer moeite met scherpstellen. Automatisch scherpstellen lukt het beste als er voldoende contrast is, en dát is er nu net even niet. Probeer een punt te vinden waarop je nog duidelijk details kunt onderscheiden én dat je daadwerkelijk scherp op je foto wilt hebben. Een boomtak, struikgewas, een verkeersbord, een geparkeerde auto, noem maar op. Stel natuurlijk niet scherp op een grasspriet of steen vlak voor je voeten als je die boom in het landschap in de verte scherp wilt. Dan kun je beter handmatig scherpstellen, eventueel door in live view in te zoomen. Sommige (systeem)camera’s hebben nog meer foefjes in huis om nauwkeurig scherp te stellen, zoals focus peaking, waarbij scherpe contouren en details met een kleurtje gemarkeerd worden.


Foto: KarindeBruin

Aan de slag!
Ben jij al enthousiast geworden om er in de ochtend op uit te gaan? Doe mee met deze fotowedstrijd ‘Spoedcursus’ en maak kans op een publicatie in het magazine met jou eigen tips voor het fotograferen van mist in de ochtend! Dus stuur hier jouw mooiste ochtendmist foto in! Meedoen aan deze fotowedstrijd kan tot en met zondag 13 december.

Klik hier om mee te doen aan deze fotowedstrijd!

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

De beginnende fotograaf – De P- S- A- en M-stand en andere modus

Photoshop: Achtergrond weg