in

Spoedcursus: Vlinder1 april 2021, 13:19

Doe mee met deze fotowedstrijd ‘Spoedcursus’ en maak kans op een publicatie in het magazine met jou eigen tips voor het fotograferen van vlinders. Dus stuur hier jouw mooiste foto in!

Spoedcursus

Voor de volgende spoedcursus zijn we op zoek naar een mooie vlinderfoto! Hieronder geven we je een aantal tips om vlinders te fotograferen.

Klik hier om mee te doen aan deze fotowedstrijd!

Wanneer kun je ze vinden?

Vlinders tref je het vaakst aan van half april tot en met augustus, met een duidelijke piek in juni. De algemene soorten vind je bijna overal. De vlinders hebben zich aangepast aan de invloed van de mens en komen zelfs in de meest stedelijke gebieden voor. Zeldzame vlindersoorten stellen echter bijzondere eisen aan hun biotoop en zijn daarom vaak met uitsterven bedreigd. Als je dus bijzondere vlinders wilt fotograferen, moet je vaak op zeer specifieke locaties zoeken. Maar voor leuke foto’s hoef je geen zeldzame soorten te fotograferen. Een doorsnee soort op een kleurrijke bloem volstaat ook voor een mooi resultaat. Het zijn vooral de compositie, het licht en de sfeer die jouw beeld net dat ietsje meer geven.

Net zoals de meeste andere insecten zijn vlinders vooral actief wanneer het warm genoeg is. Ze zijn dan amper in beeld te brengen omdat ze werkelijk geen seconden stil blijven zitten. Het beste tijdstip om vlinders te fotograferen is dan ook ’s ochtends vroeg. Een frisse nacht heeft ze sterk afgekoeld, waardoor ze vaak uren blijven zitten tot ze opgewarmd zijn. Als je bovendien het geluk hebt, is de vlinder bedekt met dauwdruppels, en dan is het pas echt feest. Door de dauw kunnen ze nog niet vliegen, en heb je dus alle tijd om de vlinder mooi in beeld te brengen. Bovendien is zo ’s ochtends vroeg het licht ook nog erg mooi.

De ochtend is dus ongetwijfeld het beste moment om vlinders in beeld te brengen. Jammer genoeg zijn ze op dat moment een stuk moeilijker te lokaliseren dan wanneer ze overdag opvallend rondfladderen in de zon. Vlinders, en ook andere insecten, verbergen zich ’s nachts tussen de vegetatie. Je moet dus goed speuren tussen de struiken en ander gewas om ze te vinden.

Waar kun je ze vinden?

Vlinders worden aangetrokken door bloemen en verkiezen vaak ook de nabijheid van water. Bloemenweides met verschillende soorten grassen, nabij een vijver of een ven, zijn dus de ideale biotoop. Ook zonnige paden en open stukjes in of langs bossen, trekken vaak veel vlinders aan.

Daarnaast zijn de meeste vlinders ook gebonden aan specifieke waardplanten. Op deze planten zetten ze hun eieren af. Het oranjetipje vind je bijvoorbeeld vaak in de buurt van de pinksterbloemen. Het zeer zeldzame gentiaanblauwtje zet zijn eieren dan weer af op de klokjesgentiaan. Als je deze waardplanten kunt herkennen, is de kans groter dat je de vlindersoort ook terugvindt.
Het is voor deze fotowedstrijd van belang dat je foto’s instuurt in landschapsformaat (liggende foto’s) in verband met plaatsing in het magazine.


Foto: jodokuscul · Nikon D700 · ISO 400 · F 5.6 · 1/1600 SEC · 300 MM

Aan de slag!
Ben jij al enthousiast geworden om aan de slag te gaan? Doe mee met deze fotowedstrijd ‘Spoedcursus’ en maak kans op een publicatie in het magazine met jou eigen tips voor het fotograferen van vlinders! Dus stuur hier jouw mooiste foto in! Meedoen aan deze fotowedstrijd kan tot en met zondag 18 april 2021.

Klik hier om mee te doen aan deze fotowedstrijd!

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Werken in Lightroom: Color Grading kleur

De mooiste foto’s van maart 2021