in

Staalwol fotograferen: zoek naar de extra dimensie


12 december 2020, 07:54

Het fotograferen van brandend staalwol met een lange sluitertijd staat garant voor spectaculaire beelden. Je kunt relatief eenvoudig de meest verrassende en fantastische vormen maken. Toch schuilt daarin ook een gevaar: je creeert al snel de geijkte beelden. Zoek daarom naar extra creativiteit. We helpen je een handje.

Brandend staalwol fotograferen is een leuke en verrassende manier om mooie en spectaculaire beelden te maken in het donker. Met relatief weinig middelen kun je beelden maken die de kijker bij zullen blijven. Daar schuilt ook een gevaar: wereldwijd zijn er duizenden fotografen actief in de weer met brandend staalwol en daarom is het moeilijk om nog een écht creatief beeld te maken.

Zoek daarom naar de extra dimensie. Hoewel het fotograferen van staalwol al snel spectaculaire beelden oplevert, betaalt wat extra creativiteit zich uit in nóg interessantere beelden. Ben dus niet tevreden met de voor de hand liggende beelden, maar zet een stap extra en ga op zoek naar bijzondere composities, combinaties met andere technieken of nog nooit vertoonde vormen en patronen.

Laat de ‘bron’ weg

In de meeste staalwolfoto’s is de ‘bron’ van de vonkenregen te zien. Daarom is het leuk en verrassend om eens te kijken of je een beeld kunt maken waarin die ‘bron’ niet te zien is. Op die manier zie je wel de vonken, maar niet waar ze vandaan komen.

Zwart-wit

Hoewel veruit de meeste staalwolfoto’s in kleur worden gemaakt, kun je ervoor kiezen om een in zwart-wit te fotograferen. De lijnen, patronen en contrasten in een staalwolfoto zijn daar uitstekend geschikt voor. Zet je beeld niet alleen om door in de nabewerking de kleur weg te halen, maar besteed daarbij ook volop aandacht aan de kracht van je beeld. Voeg bijvoorbeeld extra contrast toe voor een extra karaktervol beeld.

Reflecties

Staalwolfotografie is al snel abstract door de vreemde vormen van de vonkenregen. Dat vervreemdende effect kun je versterken door elementen in de omgeving te gebruiken voor verrassende beelden. Denk aan reflecterende oppervlakken als spiegels, gebouwen en water. Eventueel kun je de gemaakte beelden daarna nog spiegelen, omkeren of op zijn kant zetten voor een extra vervreemdend effect.

Combineren

Het leuke van fotografie is dat je allerlei creatieve technieken met elkaar kunt combineren. Bij staalwolfotografie is dat gemakkelijk, want je gebruikt toch al een statief. Alle beelden die je maakt zijn dus exact hetzelfde qua standpunt en compositie en zijn dus gemakkelijk over elkaar heen te leggen. Voel je dus vrij om meerdere beelden te combineren waarin je iedere keer een ander effect gebruikt. Je kunt andere vormen maken met de brandende staalwol, maar ook kiezen voor andere effecten als het creëren van dubbelbeelden of beelden waarin de kleuren iedere keer anders zijn.

Kortom: laat je creatieviteit de vrije loop en zwicht niet voor de geijkte staalwolbeelden.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Huisdieren fotografen: zo krijg je de aandacht

7 fotolocaties voor het fotograferen van markten