in

Straatfotografie: 12 tips voor de beste straatfoto

Marcia de Keijzer 

Straatfotografie is moeilijk, maar leuk. Wat zijn de regels? Waarom is een straatfoto vaak zwart-wit? Hoe ga je om met het weer en de omstandigheden? In dit artikel geven we je 12 tips waarmee je de beste straatfoto’s maakt.

Wil je meer leren over fotografie en ook prachtige foto’s leren maken? Bekijk dan onze Basiscursus Fotografie


Meer leren?

Dit artikel is slechts een klein onderdeel van de uitgebreide fotografiecursussen die je kunt volgen op Zoom Academy. Bekijk het grote aanbod van online fotografiecursussen in de Zoom Academy en start direct met een Cursus LightroomBasiscursus Fotografie of een van de vele anderen!

 Gemiddelde beoordeling: 8,5

“Erg tevreden. duidelijke uitleg en duidelijke video’s. Voordeel is ook dat je nog eens terug kan kijken. Ik kijk uit naar een volgende training.” – John R


Weet de regels en ken je portretrechten

Een belangrijk element van straatfotografie, is weten wat je wel en niet op de foto mag zetten. Bij wet heb je toestemming om op straat, of in openbare ruimtes, vrij te fotograferen. Ga je echter een gebouw of winkel binnen, dan ben je gebonden aan de huisregels. Dit is op zich vrij simpel. Het wordt echter een stuk lastiger zodra je portretten van mensen wilt fotograferen. In principe mag je (op straat, en in openbare ruimtes) zo’n portret gewoon maken.

Het publiceren is echter een ander verhaal. Een persoon heeft namelijk altijd het recht om de publicatie van een foto te verbieden, mits hij (zo staat in de wet geschreven) daar een redelijk belang bij heeft. We geven je twee belangrijke voorbeelden: het eerste is bij een foto van iemand die bijvoorbeeld net een stipclub verlaat. Deze persoon kan het publiceren van deze foto bij wet verbieden, aangezien hij hier schade aan kan ondervinden. (Zijn reputatie kan worden geschaad) Nog een voorbeeld: je mag geen foto’s publiceren van iemand die plots voor je op straat in elkaar zakt. Buiten dat je in zo’n geval natuurlijk eerst deze persoon hulp moet bieden, zou je een foto maken van een zeer nare en persoonlijke situatie, wat niet voor het grote publiek bedoeld is.

Foto: palac

Wees benaderbaar

Natuurlijk zullen dit soort dingen niet zo vaak voorkomen. Toch kan het zijn dat mensen je vragen wat je aan het doen bent of willen weten wat er met de foto’s gaat gebeuren. Wees daarom altijd vriendelijk, vertel wie je bent en laat je foto’s zien wanneer dat wordt gevraagd.

Foto: janbopz.

(Ook al ben je dat natuurlijk niet verplicht) Mensen vinden het vaak ontzettend leuk als je een mooie foto van ze hebt gemaakt en willen hem soms zelfs ook graag hebben. Neem daarom ook altijd wat kaartjes mee met je contactgegevens erop. Hebben mensen liever dat je hem verwijdert, doe dit dan ook. Er zijn nog veel meer mooie dingen op straat te vinden en zo blijft iedereen gelukkig.

Ga onopvallend te werk

Wanneer mensen opmerken dat je ze fotografeert, zullen ze altijd hun gedrag aanpassen. Ze kijken in de camera, lopen een andere kant op of ze zullen zich wegdraaien. Soms krijg je dan de blik waar je naar op zoek bent, maar bij straatfotografie wil je vaak het ongestoorde gedrag vastleggen. Werk daarom vanaf een flinke afstand met een telelens of kies bewust voor een extra kleine camera. Let op: onopvallend is iets anders dan stiekem! Personen waarvan duidelijk is dat ze niet gefotografeerd willen worden, moet je vooral niet stiekem van een afstandje gaan fotograferen.

Foto: hansmalestein.

Maak een keuze

Straatfotografie kan je op verschillende manieren aanpakken. Al begint het allemaal bij de keuze of je rond gaat lopen, of op een bepaalde locatie blijft staan. Als je rond gaat lopen ga je actief op zoek naar opvallende modellen of situaties. Die zal je dan ook veel sneller tegenkomen dan als je zal blijven staan. In dit geval zal je echter wel snel moeten reageren en kan het soms dus zijn dat je net niet de juiste instellingen gekozen hebt. Je kan er daarom ook voor kiezen om een mooie locatie uit te zoeken en daar rustig af te wachten. In dat geval kan je je instellingen helemaal voorbereiden op de lichtomstandigheden en kan je wachten tot een bijzonder model passeert, of de zon net zo verschuift dat je interessante schaduwen krijgt.

Foto: BobBruyn.

Leg de volledige setting vast

Een straatbeeld kan zich onderscheiden door echt een totaalplaatje te geven. Waar je bij portretfotografie vaak let op één persoon, kan je bij straatfotografie veel meer een verhaal kwijt. Interacties met de omgeving, reacties van andere personen en soms ook onverwachte situaties leveren de mooiste beelden op. Straatfotografie laat zich niet plannen en juist dat onverwachte element maakt het voor veel fotografen een interessante tak van sport.

Foto: palac

Let op compositie

Compositie is bij straatfotografie erg belangrijk. Een straatbeeld is namelijk vaak erg vol, waardoor je aandacht alle kanten op wordt getrokken. Ook als er geen mensen rondlopen is er nog van alles te zien. Dit zorgt al snel voor te drukke en onrustige foto’s. Kies daarom altijd een duidelijk onderwerp en zorg dat deze ook alle aandacht op zich vestigt. Dit kan door het onderwerp beeldvullend te maken, de achtergrond onscherp of juist een klein detail te fotograferen in plaats van een heel beeld. Gebruik de regel van derden om een mooie, rustige vlakverdeling te creëren.

Foto: Stark.

Leg de sfeer vast

Probeer de sfeer van de straat goed over te brengen in je foto. Dit doe je het beste door bewust na te denken over de instellingen die je gaat gebruiken. Is er een grote afwisseling aan bewegende en stilstaande onderwerpen? Dan kan je dat goed vastleggen door te variëren met je sluitertijd. Wil je liever een onderwerp isoleren van de achtergrond? Kies dan voor een groot diafragma zodat je een kleine scherptediepte hebt.

Foto: Rens123

Gebruik alle weersomstandigheden

Fel zonlicht zorgt voor harde schaduwen en interessante contrasten op straat. Regen laat voorbijgangers zich haasten en creëert fotogenieke reflecterende plassen. Een mistbank heeft iets onheilspellends en een lentedag laat het straatleven wat vrolijker lijken. Bij straatfotografie is het weer dus nooit een reden om niet op pad te gaan.

Foto: Karinleek

Experimenteer met je instellingen

Met een langere sluitertijd kan je bewegingsonscherpte creëren die je straatbeeld dynamischer maakt. Een korte sluitertijd zorgt er juist voor dat de tijd in een foto letterlijk stilstaat. Een groot diafragma zorgt voor een rustige achtergrond, waardoor je meer op details kan focussen terwijl een klein diafragma juist het totaalbeeld scherp in beeld geeft. Door te spelen met al je instellingen kan je dus iedere situatie op totaal verschillende manieren vastleggen. Durf hiermee te experimenteren en leg jezelf soms bewust beperkingen op, zodat je onverwachte resultaten krijgt.

Foto: CHRIZ.

Denk na over een ander tijdstip

Zijn je foto’s niet helemaal naar wens? Probeer eens op een ander tijdstip terug te komen. Ieder uur is het licht anders, veranderen de contrasten en veranderen de mensen. Het weer slaat om of de straten lopen leeg. De ‘sfeer’ op straat past zich continu aan en hierdoor kan jij de sfeer in je foto ook blijven aanpassen.

Foto: Merel-Schoneveld.

Maak meerdere foto’s

Zet bij straatfotografie je camera op burst-mode. Hierdoor maak je sneller meerdere foto’s achter elkaar, als je de sluiter indrukt. Omdat het bij straatfotografie draait om het vastleggen van hét moment, vergroot je voor jezelf die kans wanneer je meerdere foto’s maakt van een bepaalde situatie. Zo voorkom je dat er bijvoorbeeld net een arm voor iemands hoofd zit, of dat iemand op dat moment toevallig met zijn ogen knippert.

Foto: AnnettevD

Overweeg kleur of zwart-wit

Het valt misschien wel op dat veel straatfoto’s in zwart-wit zijn. Dit komt omdat zwart-wit in dit geval wel enige voordelen heeft. Het grootste daarvan is dat een straatbeeld soms behoorlijk onrustig kan overkomen, zeker als er veel personen op te zien zijn. Door je foto’s zwart-wit te maken, maak je je beeld rustiger. Soms zijn kleuren echter wel erg belangrijk. Denk bijvoorbeeld aan een marktkraampje met felgekleurde producten, foto’s op de kermis of met graffitikunstwerken. In dit soort gevallen geven kleuren juist weer erg veel sfeer mee aan je beeld. Fotografeer daarom altijd in RAW. Zo kun je achteraf bepalen hoeveel, of welke kleur je foto nodig heeft.

Foto: liesbethvanderwerf

Meer fotografie tips in Zoom.nl

Ben je benieuwd naar meer fotografie tips? In Zoom.nl vind je elke editie een breed scala aan tips voor beginners en experts! Leer meer over Zoom.nl en word abonnee!

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Spontane gezinsfotografie

Photoshop: zachte huid met Frequency Separation