in

Strike a Pose7 september 2015, 12:06

“Maar hoe moet ik staan?” of “Waar laat ik mijn handen?”. Vragen die Linda Hemmes als portretfotograaf regelmatig krijgt. In deze blog geeft zij handige tips voor poseren!

Vaak krijg ik van dames die ik fotografeer te horen: “Ja, maar ik weet niet hoe ik moet staan hoor!” Of: “hoe kan je het best zitten en waar laat ik nou die handen?”

Eva – visagie: Mirella Herwegh Styling

Toen ik net begon met portretfotografie worstelde ik ook altijd met deze vragen. Dan was ik al snel klaar met aanwijzingen geven aan het model tijdens een fotoshoot en hoopte ik dat hij of zij zelf met wat creatieve ideeën kwam. Maar sinds ik een workshop heb gevolgd van Sue Bryce, die echt mega goed is om het model van top tot teen te laten poseren, lukt het me steeds beter om eerst rustig te kijken hoe iemand nu precies staat of zit. Geen rare vetrollen meer of een hand die wel iets te prominent in beeld is.

Maar hoe laat je iemand nou goed poseren?

Aan het begin van een fotoshoot maak ik eerst een aantal ’testshots’ en vraag ik wat zijn of haar ‘beste kant’ is. De meeste mensen hebben een voorkeur hoe ze draaien naar de camera. Dat is handig om van te voren te weten met betrekking tot je lichtbron. Anders komt je licht van de verkeerde kant als hij of zij steeds de neiging heeft om de andere kant op te draaien. Dan laat iemand als eerste recht naar de camera kijken. Daarna vraag ik of ze een kwart slag willen draaien (dat scheelt toch al de helft aan lichaam)

Mounia – visagie Kimberley Buis

Kijk ook eens wat het model prettig vindt. Misschien doet hij of zij dat al heel natuurlijk. Soms heb je aan enige aanwijzingen genoeg. Bijvoorbeeld: “niet de kin teveel omhoog (in de neus kijken is niet zo prettig) of de kin iets naar beneden” (niet teveel, want een foto met een onderkin wordt ook niet besteld).

Waar laat je nou die handen als iemand staat?

Handen zijn toch een ‘dingetje’ als het gaat om poseren. Hoe krijg je deze nou het beste op een foto. Ik vraag aan de dames of ze een soort ‘kommetje’ willen maken van hun hand en deze langs hun gezicht willen leggen. Niet tegen het gezicht geplakt, maar losjes. Of bijvoorbeeld een hand in het haar, een duim in een broekzak, niet de hele hand (dan lijkt het net of iemand geen vingers heeft)! Hieronder een aantal voorbeelden.

Foto links: Roos – visagie Carina Meurs, foto midden: Tara – visagie Ingeborg Soolsma, foto rechts: Nadine

Wat ik zelf ook altijd een mooie pose vind voor de dames, alleen moet ik dan wel in een rare positie staan, (maar ja alles voor de foto) is als het model met haar rug (of eigenlijk alleen met de schouders, billen iets van de muur) tegen de muur staat en dan naar de camera kijkt, dus opzij. Let hierbij wel op dat de nek van het model te zien is, anders lijkt het of ze geen nek heeft.

Angela – visagie: Mirella Herwegh Styling

En hoe ga je het best zitten?

Dat zijn een aantal variaties op een staande pose, maar je hebt natuurlijk ook meerdere mogelijkheden als het model op de grond of op een kruk zit. Let op bij de dames, dat als ze gaan zitten een beetje met hun billen van de rand van de stoel aan het begin van de stoel gaan zitten. Als je namelijk op een stoel gaat zitten wordt je been iets ‘dikker’. Maar als je boven de stoel ‘hangt’ en dan langzaam schuift op de stoel dan heb je dat minder (maar dat is iets dat je thuis even uit moet proberen). Of laat het model de benen over elkaar doen. Ik vraag wel altijd of ze rechts over links doet en dan omgedraaid om te kijken wat er beter uitziet.

Foto links: Anke, foto midden: Anneleen – visagie: Mirella Herwegh Styling, foto rechts: Maura – visagie: Kimberley Buis

Nog een paar tips:

  • • Alles wat dichter bij de camera komt, wordt groter (probeer de handen en armen dichter naar het lichaam of gezicht te brengen). Een hand kan je dan ook het beste van de zijkant fotograferen en niet de vlakke hand.
  • • Fotografeer niet van onderen (de kin wordt groter en de neusgaten zijn nou ook weer niet echt fotogeniek)
  • • Oefen zelf een aantal poses voor de spiegel. Kijk wat het met je lichaam doet
  • • Als je iemand van top tot teen in een pose hebt gezet, soms zit het niet lekker voor het model, maar komt het wel goed over op de foto. Laat de foto dan even zien, zodat het model er een beetje een idee bij heeft.
  • • Maak een diagonaal van het lichaam, doet het ook altijd goed op een foto.
  • • Als ik een opdracht krijg, zet ik in de bevestiging dat ik ‘aanwijzingen zal geven met betrekking tot het poseren’. Meestal is dit iets waar iemand tegenop ziet.
  • • Ik probeer iemand ook een beetje asymmetrisch te laten poseren. Bv een schouder iets lager of iets naar achteren.

Maar een frontaal portret is natuurlijk ook altijd mooi, probeer dan nog bv een hand in beeld te brengen of laat het hoofd iets naar de zijkant vallen en ik pas 9 van de 10 keer de gulden snede toe. Maar dat is weer een andere blog :).

Madelon – visagie: Kimberley Buis

En verder iedereen is anders, wat bij de ene niet werkt, werkt bij een ander juist weer wel.
Veel succes!

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

12 tips voor het fotograferen van gras

Review: Sigma 24-35mm F2 DG HSM Art