in

Styling in de fotografie21 november 2015, 10:00

Eerder schreef Linda Hemmes al over poseren en visagie en nu bespreekt ze het laatste onderdeel bij een complete modelfotoshoot, de styling.

In mijn vorige blog over visagie heb ik het al aangeven, de volgende keer schrijf ik een blog over de samenwerking met een styliste. En ook, je bent op zoek naar een model, visagiste of styliste; hoe ga ik dan te werk?

Model: Feline – visagie: Mirella Herwegh – styling: digna4styling

Inspiratie

Ik heb nu al regelmatig met verschillende stylistes samengewerkt en ik moet zeggen het bevalt me prima! Voornamelijk werk ik samen met Digna Roodbeen van digna4styling. Dit omdat we veelal op hetzelfde level zitten, elkaar elke keer weer inspireren en dat we het daarnaast ook heel goed met elkaar kunnen vinden (ook niet onbelangrijk).

Foto links: Model: Mikayla – visagie: Ingeborg Soolsma – styling: digna4styling
Foto rechts: Model: Alissa – visagie: Ingeborg Soolsma – styling: digna4styling

Waarom een styliste?

Hieronder wat ik de pluspunten vind:
(‘zij/haar’ kan je uiteraard ook aanpassen naar ‘hij/hem’ in onderstaande punten, maar omdat ik veel met Digna samenwerk heb ik in de tekst alleen ‘zij’ vermeld staan)
* Ze heeft haar eigen expertise. Net zoals de visagiste heeft ze 9 van de 10 keer een opleiding gevolgd en kijkt ze weer naar andere dingen dan dat ik doe. Bijvoorbeeld of de kleding recht zit of dat je geen label van de kleding ziet op de foto. Scheelt weer een hoop tijd in Photoshop!
* Ze kijkt naar de kleurencombinatie. Welke kleuren of stylen passen bij elkaar? Laatst had ik een fotoshoot in het bos (heerlijk met herfstkleuren) met drie kinderen en Digna had aangeven aan de klant welke kleuren ze het beste kon meenemen en ze heeft voor het begin van de shoot twee kledingsets per persoon uitgekozen. Het resultaat is er dan ook naar. Het maakt het plaatje compleet!
* Verder kan je een styliste ook vragen om de bij elkaar passende kleding te shoppen als je een betaalde shoot hebt.
* Ze adviseert de klant of het model over de kleding, welke kleding accentueert jouw pluspunten?
* Ze houdt zich veelal bezig wat op dit moment hip & happening is in de modewereld. Wat zijn op dit moment de do’s and don’ts?
* En één ding waar Digna altijd op hamert, conceptmatig denken. Wat is nou jouw concept? Welk verhaal wil je overbrengen met jouw foto’s?
* En last but not least: het scheelt je in tijd. Je hoeft niet zelf achter kleding aan of je eigen garderobe mee te nemen naar een shoot-locatie. Dit doet de styliste, zij heeft dan ook de contacten met de PR buro’s. Maar wat is nou een PR-buro? Een PR-buro is een buro dat bepaalde kledingmerken vertegenwoordigt, bv als je een ‘sample’ van een volgend seizoen van een kledingmerk zou willen ‘lenen’ voor je shoot .

Foto links: Modellen: Naomi & Elise – visagie: Sophie Theenaart – styling: digna4styling
Foto rechts: Modellen: Elise & Bodean – visagie: Ingeborg Soolsma – styling: digna4styling

Team

Hoe zoek ik nou mijn team bij elkaar voor een TFP (Time for Photo’s oftewel portfolio shoot) bij elkaar? Als ik op zoek ben naar een model, plaats ik regelmatig een oproep op mijn eigen Facebook pagina. Uiteraard heb ik al een beetje een idee naar wat voor een persoon ik op zoek ben, maar ik ben toch altijd benieuwd wie er reageert en dan weet ik ook gelijk of iemand het idee ziet zitten en beschikbaar is op de datum die ik aangeef.

Ik vermeld het volgende in mijn oproep.
Ik zet in de kop naar wie ik op zoek ben, modellen, visagiste of stylist
Omschrijf wat het onderwerp is van de shoot of ik plaats er een foto bij.
Datum en eventueel al een tijd
De locatie is heel belangrijk. Ik woon in Zeeland dus dat is voor iemand uit Amsterdam of Friesland erg ver rijden. Is het een buitenlocatie of vindt de shoot plaats in een studio
De leeftijd van de modellen. Als je naar een volwassen model op zoek bent is het niet nodig dat er moeders reageren om hun dochter van 4 aan te melden
Eventueel haarkleur en/of lengte van het model
Vermeld altijd wat de vergoedingen zijn van de shoot. Is het een TFP shoot, vermeld dat dan ook duidelijk, zodat iedereen weet waar hij/zij aan toe is. Zijn er wel reiskosten bv of zorg je voor de lunch? Je kan natuurlijk ook een oproep doen als het een betaalde shoot is, vermeld dit er dan wel duidelijk bij. Dit om op voorhand al misverstanden te voorkomen.

Beschrijf dus zo duidelijk als mogelijk waar jij naar op zoek bent en wat degene die met je samenwerkt kan verwachten. Tevens vraag ik ook om een privébericht te sturen met een recente foto.

Daarna benader ik het model (of visagie/styliste) dat ik graag met hem/haar zou willen samenwerken en maak ik een groep aan op Facebook met meer informatie. Zoals bijvoorbeeld adres van de locatie, mijn telefoonnummer en dergelijke. Zo’n groep is ook heel handig voor de styliste om bepaalde vragen aan de modellen te stellen, wat zijn bv de confectie- of schoenmaten? Daarin kan je ook aangeven of de modellen zelf kleding mee moeten nemen of dat de styliste daarvoor zorgt.

model: Elise, visagie: Ingeborg Soolsma, Styling: digna4styling

Veel succes!

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Panasonic onthult Post Focus voor achteraf scherpstellen

Leica D-Lux ‘solid gray’ (Typ 109)