in

Supersnelle aanpassingen: Neural Filters in Photoshop

De lijst Neural Filters in Photoshop bestaat al uit een flink aantal. Het is super om er lekker mee te experimenteren. Hierin maak je je eigen keuzes qua instellingen van de parameters. Je moet dus lekker op ontdekkingsreis gaan. Maar graag laten we je kort zien wat je per Neural Filter kunt verwachten.

Huideffening

Heb je te gekke foto’s van vrienden of familie gemaakt? Maar heeft een gefotografeerd persoon toch wat vlekjes in zijn of haar gezicht? Met Huideffening pas je de huid in een handomdraai aan en laat je ongewenste vlekjes en puistjes snel en eenvoudig verdwijnen. Ook kun je deze tool prima gebruiken voor het verzachten van de huid.

Werk eenvoudig oneffenheden weg met Huideffening.

Slim portret

Het Neural Filter Slim portret is een knap staaltje werk. De dames en heren van Photoshop hebben het mogelijk gemaakt om met simpele schuiven een portret snel en adequaat aan te kunnen passen. Zo kun je ongekende dingen doen, zoals de haardikte aanpassen of de oogrichting. Of wat te denken dat er zelfs een slider is om het geluk in iemands gezicht te versterken en zelfs de lichtval is in te stellen. Zaken die voorheen als onmogelijk werden gezien, zijn nu in no-time gedaan. Zelfs iemand ouder of jonger maken, valt onder de ongekende mogelijkheden.

Je laat eenvoudig iemand weer lachen.

Make-up overdracht

Heb je een foto van iemand met een prachtige visagie, waarbij de make-up tot in de puntjes is verzorgd? Dan kun je die make-upstijl overbrengen naar een andere foto. In de instellingen kun je een referentiefoto uploaden. In die foto zoekt Photoshop naar de gebruikte make-up stijl en kleuren. In een snelle handeling zet je die stijl over naar je te bewerken foto. Het is toch fantastisch?

Breng de make-up van je ene foto over naar de ander.

Landschapsmixer (bèta)

Landschapsmixer is een echt creatief filter en spitst zich toe op … uiteraard de landschapsfotograaf. Heb je een toffe plaat, maar waren de omstandigheden niet optimaal die dag? Kies dan één van de voorinstellingen of ga zelf aan de slag met de beschikbare schuiven. Voor je het weet, heb je je saaie voorstelling omgetoverd naar het karakter van een zonsondergang of heb je een dagfoto omgezet naar de nacht. Of wellicht verander jij je foto dusdanig dat je hem transformeert naar een totaal ander seizoen.

Tover je landschap om naar een geheel nieuwe dimensie.

Stijloverdracht

Houd jij van het werk van Van Gogh? Of heb je zelf kunstige beelden? Dan kun je die stijl van jezelf of je favoriete kunstenaar overnemen in jouw foto. Zo tover jij een mooi landschap razendsnel om tot cartoon of een negentiende-eeuws schilderij. Het is nog nooit zo eenvoudig geweest om een zeer creatief werk te maken van jouw favoriete foto’s.

Met Stijloverdracht pas je artistieke stijlen toe.

Harmonisatie (bèta)

Harmonisatie is een bijzondere toepassing. Hiermee kun je de lichtsterkte van één van je lagen gebruiken om toe te passen op een andere laag. Zo breng je lagen qua belichting volledig in harmonie, zodat composities of montages beter in balans komen. Zo hoef je dus niet bang te zijn dat composities onrealistisch worden. Vooral als je vaak lagen op andere lagen stapelt om eigen montages te maken, kan deze functie erg welkom zijn.

Lichtsterkte van een laag laat zich vertalen naar een andere laag.

Kleuroverdracht (bèta)

Ook het Neural Filter Kleuroverdracht kan prachtige creaties opleveren. Je kent het vast. Je hebt een geweldige foto met een elegante pracht van harmonieuze kleuren. Die afbeelding kun je als basis gebruiken om die kleurenpracht over te brengen naar een andere foto. Het filter herbergt ook een aantal presets of voorinstellingen waar je uit kunt kiezen. Het is experimenteren en uitproberen, maar we zijn ervan overtuigd dat je tot een verbluffend resultaat weet te komen.

Neem kleuren over van een preset of andere foto en vertaal deze naar je huidige foto.

Vullen met kleur

Heb jij oude zwart-witfoto’s van vroeger? Wellicht nog een stapeltje ingescande exemplaren uit vervlogen tijden? Die kunnen dankzij het filter Vullen met kleur omgezet worden in een modernere kleurenfoto. Zo worden de oude foto’s uit de jaren vijftig en zestig kleurrijke juweeltjes.

Vullen met kleur brengt kleur terug in zwart-wit- en sepia-opnames.

Superzoom

Ai. Dat vogeltje zat ver weg! Of de maan is maar een klein stipje aan de nachtelijke hemel. Die mag wel een stuk vergroot worden! Met de Superzoom-functie zoom je letterlijk in op je onderwerp en snijd je deze bij. Het kost wat tijd om alles te berekenen door Photoshop, vooral als je een wat oudere pc of Mac hebt, maar het programma zorgt ervoor dat artefacten opgelost worden en de details overeind blijven. Het inzoomen of uitvergroten hoeft dus niet meteen een fors kwaliteitsverlies te betekenen.

Meer details dankzij de superzoom-functie.

Dieptevervagen (bèta)

Het Neural Filter Dieptevervagen geeft je de mogelijkheid om te spelen met scherptediepte. Wil je je voorgrond en achtergrond in je afbeelding wat vervagen, zodat de scherptedieptewerking mooier zijn werk gaat doen, dan kan deze tool uitkomst bieden. Hoe het resultaat wordt, is sterk afhankelijk van je gekozen afbeelding. Aangezien de functie nog in de bètafase zit, is het resultaat zeker niet altijd optimaal.

Jpeg-artefacten verwijderen

Velen van ons fotograferen niet in raw, maar in jpeg. En als je toch je foto’s als jpeg-bestand gaat snijden, schaduwen gaat versterken en aan de slag gaat met witbalans-correcties en zo meer, dan kunnen er artefacten optreden in je beeld. Dit gebeurt ook als je je foto’s in een lagere resolutie gaat opslaan. De tool JPEG-artefacten verwijderen probeert deze gemaakte schade voor je op te lossen. En dat gaat verrassend goed!

Fotoherstel

Fotoherstel is een splinternieuw Neural Filter. Ideaal voor als je heel oude foto’s hebt gevonden in een schoenendoos op zolder, die je vervolgens allemaal inscant. De meeste zijn gescheurd en beschadigd. Maar toch, je wilt ze hebben. Een tip … haal ze dan eens door dit krachtige filter. Fotoherstel zorgt ervoor dat krassen en stippen als sneeuw voor de zon verdwijnen. Het is net of die oude, gescheurde foto pas gisteren is gemaakt. Naast het weghalen van krassen en beschadigingen, wordt ook het contrast van je foto verhoogd en wordt de scherpte gepimpt.

Herstel je oudste foto met Fotoherstel.

De Neural Filters als onderdeel van Photoshop bieden compleet nieuwe invalswegen voor de creatieve geesten onder ons. Maar ze helpen ook om een bepaalde stijl uit te proberen of een weg te vinden in nieuwere wegen binnen foto-editing. De Neural Filters worden steeds slimmer en daarmee ook steeds breder inzetbaar. Ze zijn met recht de meest krachtige tools die recent hun intrede hebben gedaan in Photoshop.

Meer leren?

Wil je nog veel meer leren over bewerken in Photoshop? Volg dan onze nieuwe Zoom Academy cursus Photoshop in de Praktijk (2023), of bekijk onze livestream waarin we de nieuwe functies in Photoshop uitleggen en laten zien.

Hieronder bekijk je onze update over alle nieuwe functies in Photoshop!


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Het belang van een goed portfolio als fotograaf

Reportagefotografie – “De rode draad in beeld”