in

Tamron 70-180mm F/2.8 Di III VXD – Compacte telezoom


2 april 2020, 09:22

Tamron heeft haar speciaal voor Sony E-mount fullframe camera’s ontwikkelde 70-180mm F/2.8 gepresenteerd. Dit objectief werd al vorig jaar oktober aangekondigd, maar gaat nu dus daadwerkelijk in productie.

De Tamron 70-180mm F/2.8 sluit perfect aan op de bestaande 17-28mm F/2.8 en de 28-75mm F/2.8 voor Sony FE, waarmee een uiterst aantrekkelijke “bread-and-butter”-set voor de reportagefotograaf ontstaat. Tamron spreekt zelf van een “Dream Team.” Alledrie de objectieven hebben een filtermaat van 67mm en een vergelijkbaar ontwerp qua lay-out, wat het gebruiksgemak uiteraard fors verhoogt.

Compactheid

De Tamron-techneuten hebben de 70-180mm f/2.8 zeer bewust ontwikkeld voor gebruik op de fullframe A7 systeemcamera’s van Sony, waarbij de nadruk op compactheid en gewicht lag zonder aan kwaliteit in te boeten. Om een vergelijking te maken: de nieuwe 70-180mm f/2.8 is dankzij 20mm minder zoombereik en de kleinere filtermaat ongeveer 700 gram(!) lichter en 5 centimeter korter dan de 70-200mm f/2.8 voor Canon/ Nikon. Uiteraard is deze nieuwe profzoom stof- en vochtdicht en is de frontlens waterafstotend door de speciale coating. Ook is er maximale aandacht besteed aan de beeldkwaliteit, onder andere door 9 afgeronde diafragmalamellen toe te passen voor een mooie bokeh.

Optische constructie

De optische constructie omvat drie asferische lenselementen om vertekening te corrigeren en zes LD- en XLD-lenselementen om chromatische aberraties (kleurschifting) in de hand te houden. Samen met een floating elements lenssysteem voor de interne scherpstelling zorgt dit volgens Tamron voor uitstekende optische prestaties bij alle brandpuntsafstanden. Voor die scherpstelling gebruikt Tamron bovendien twee speciaal voor dit nieuwe objectief ontwikkelde “VXD” lineaire AF-motoren die “stiller en sneller zijn dan ooit tevoren.” Je kunt er extreem precies mee scherpstellen. De minimale scherpstelafstand is 85cm, maar in manual focus is zelfs 27cm mogelijk; de maximale afbeeldingsmaatstaf is dan op 70mm zoominstelling 1:2, wat de nieuwe telezoom zeer breed inzetbaar maakt. Uiteraard ondersteunt de 70-180mm diverse cameraspecifieke AF-functies zoals Fast Hybrid AF, Eye AF en DMF.

Prijs en beschikbaarheid

De Tamron 70-180mm F/2.8 Di III VXD zal, voor zover nu bekend, half mei leverbaar worden voor € 1499,-.
www.transcontinenta.nl

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Zo simuleer je een lange sluitertijd in Photoshop

Quiz: wat weet jij van fotograferen in de M-stand?