in

Techniek in de vingers5 maart 2021, 12:42

Zoom.nl-redacteur Michelle zal tijdens Zoom Academy Next op 9 & 10 april in gesprek gaan met verschillende experts uit de community. Leer tijdens deze live sessies alles over lange en korte sluitertijden, compositie, diafragma en de belichtingsdriehoek. De techniek wordt geïllustreerd en besproken aan de hand van het portfolio van de fotografen. Van actie- tot natuur-, architectuur- en nachtfotografie.

In dit artikel lichten we alvast een tipje van de sluier op over een aantal technieken die aan bod zullen komen en noemen we alvast een paar fotografen waarmee zij in gesprek zal gaan.

Korte en lange sluitertijden

Met de sluitertijd kun je veel verschillende effecten creëren in je beeld. Zo kun je met een zeer korte sluitertijd bijvoorbeeld de actie van een springende hond in de lucht ‘bevriezen’ voor een scherp beeld. Maar je kunt ook voor een zeer lange sluitertijd kiezen om bijvoorbeeld de beweging van water tot een zacht, mysterieus beeld te maken. Michelle gaat over dit onderwerp in gesprek met fotografen Chris van Riel en Karin de Bruin.


Foto: Chris van Riel


Foto: Karin de Bruin

Compositie bij architectuurfotografie

De compositie van een foto bepaald in grote mate of een beeld pakkend, of interessant is om naar te kijken. Er is geen onderwerp waar je de verschillende compositieregels zo goed mee kunt illustreren en uitleggen als architectuurfotografie. Daarom gaat Michelle over dit onderwerp in gesprek met architectuurfotograaf Benny Van den Bulke.


Foto: Benny Van den Bulke

Diafragma: scherpte en bokeh

Natuurfotograaf Patrick Strik fotografeert zowel landschappen als de details van de natuur (macro). Voor de ene foto kiest hij voor een extra groot diafragma, en bij de andere juist voor een klein diafragma. Michelle gaat met hem in gesprek om aan de hand van zijn beelden uit te leggen wat het verschil is en wanneer je beter voor de een of voor de ander kunt kiezen.


Foto: Patrick Strik

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Wil jij meer leren over natuurfotografie?

Tips voor het experimenteren met onscherpte in je foto’s