in

Tekst in je foto met de app Fontmania24 april 2016, 09:08

Teksten op je foto’s zetten is eenvoudig te doen met een app als Fontmania. Blogger Janou Zoet testte de app en zet haar bevindingen op een rijtje.

Er zijn natuurlijk allerlei manieren om met desktopprogramma’s teksten op je foto’s te plaatsen, maar met een app op je smartphone gaat het zelfs nog makkelijker en sneller. Fontmania is zo’n app. Verkrijgbaar voor iOS en een leuke toevoeging als je je Instagram foto’s net een beetje extra wilt geven. Check hier nog 20 tips om alles uit je Instagram acount te halen.

Makkelijk maken en delen

Dat is het credo van de makers van Fontmania. En inderdaad, de app is heel eenvoudig in gebruik. Je uploadt een foto uit je fotorol (of maakt de foto direct vanuit de app) en dan begint de fun. Allereerst biedt Fontmania de mogelijkheid je foto bij te snijden. Daarna kom je in het hoofdmenu. Uitgebreide kleurbewerking van je foto is niet mogelijk, maar er is wel een heel scala aan filters om uit te kiezen. Voor meer kleur, een matte effect of omzetting in zwart-wit bijvoorbeeld. Daarna kun je los gaan met teksten (vrije tekst) en ‘art’ (combinaties van vormen en vaste teksten).

Vrije tekst

Kies je voor de optie ’tekst’, dan verzin je dus zelf je tekst en is de boel daarna op allerlei manieren handmatig aan te passen. Zo heb je de keuze uit diverse fonts, is de kleur van de tekst aan te passen, is de opacity te regelen en is schaduw toevoegen een fluitje van een cent. De hoeveelheid verschillende fonts had van mij wel iets uitgebreider gemogen, maar de collectie bestaat wel uit mooie lettertypes zoals de handgeschreven Sleepy Time en Qiber, of het strakke Neusa.

Art en hippe teksten

Wil je leuke kreten, of vormen aan je foto toevoegen, dan is de optie ‘art’ een goeie keuze. Waar de hoeveelheid fonts misschien niet zo uitgebreid is, is dat met deze functie zeker niet het geval. Je krijgt een grote collectie van mooie handgeschreven teksten en vormen voorgeschoteld om je foto mee te pimpen.

Voeg met frames bijvoorbeeld mooie kaders toe, gebruik separators om allerlei soorten lijntjes tussen je teksten te plaatsen, of kies voor shapes voor het gebruik van vormen. Met artworks kom je vervolgens bij de kant-en-klare vormen en teksten. Met leuke snorretjes, kreten en hippe fonts. Leuk je foto’s bijvoorbeeld op met teksten als ‘have a nice day’, ‘it’s coffee time’, of feliciteer een jarige met ‘happy birthday to you.’ En al deze vormen zijn ook weer aan te passen qua kleur, de hoeveelheid doorzichtigheid en schaduw.

Conclusie


Makkelijk en doeltreffend. Fontmania is in haar functie misschien niet heel vernieuwend, maar de app biedt wel een hele leuke collectie lettertypes en stickers om op je foto te plakken. De app is ook heel eenvoudig in gebruik en alles wat je op je foto zet, is handmatig aan te passen.

Fontmania is tot nu toe alleen verkrijgbaar voor iOS toestellen en kost € 3,99 in de Appstore. Heb jij een euke vergelijkbare app voor Android of Windows? Laat het vooral achter in een reactie!

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Maak van je foto een collodium in Photoshop

Review: Sony A6300