in

Tethered shooting: wat is dat en hoe werkt het?

Tethered shooting: je hebt de term misschien al wel eens horen vallen, maar misschien weet je nog niet precies wat het is of hoe je ermee aan de slag gaat. Tethered shooting is een handige techniek voor tijdens het fotograferen in een studio. In dit artikel vertellen we je alles over deze techniek en vertellen we je hoe het werkt.

Er zijn enorm veel technieken en snufjes die fotograferen makkelijker maken tijdens een studioshoot. Zo heb je bijvoorbeeld ook focus peaking, een functie waarbij de camera je helpt scherp te stellen. Tethered shooting zorgt ervoor dat je direct je foto’s goed kunt bekijken. Zo kun je goed zien of de belichting helemaal correct is en kun je ook de details goed bekijken.

Meer leren over portretfotografie? Volg dan de Zoom Academy cursus Portretfotografie!

Check de video over tethered shooting!

In dit artikel leggen we je uit wat tethered shooting precies is en hoe je ermee aan de slag gaat. We hebben hier echter ook een video over gemaakt, die je nóg wat meer informatie kan geven. Bekijk je dus liever hoe alles in zijn werk gaat, of wil je na het lezen van dit artikel nog wat meer uitleg, check dan de video over tethered shooting hieronder.

Wat is tethered shooting?

Tethered shooting is een term voor wanneer je camera verbonden is met een laptop of computer door middel van een kabel. Dankzij die koppeling kun je de foto’s die je gemaakt hebt direct invoeren in bijvoorbeeld lightroom en vervolgens gelijk bekijken. Handig, want zo kun je dus met het hele team de foto in het groot bekijken. Je hoeft dan dus niet op het kleine lcd-schermpje van je camera te gaan kijken. 

tethered shooting

Foto: Alkemadefotografie

De voordelen van tethered shooting

Tethered shooting brengt best wat voordelen met zich mee. Zo hadden we het er al even over dat je gemakkelijk met het hele team de foto kunt bekijken. Handig, want zo kan bijvoorbeeld je visagist ook goed zien hoe zijn of haar werk op beeld overkomt. Aan de hand daarvan kunnen dan nog dingen aangepast worden.

Verder heeft tethered shooting voor jou als fotograaf natuurlijk ook een hoop voordelen. Je ziet de foto op je computer op laptop immers vele malen groter dan op het kleine schermpje van je camera. Dat maakt het een stuk makkelijker om te zien of je foto écht scherp is, of de belichting over de gehele foto klopt en of je compositie er goed uitziet. Zo kun je je foto veel gemakkelijker finetunen.

Wat heb je nodig voor tethered shooting?

Logischerwijs heb je voor tethered shooting allereerst je camera nodig. Ook een computer of laptop is onmisbaar. Je camera en je laptop kun je vervolgens met een USB repeaterkabel met elkaar verbinden. Verder heb je Lightroom nodig en kun je, door Lightroom te openen en je camera en laptop dus te verbinden, de foto’s direct zien binnenkomen op je laptop. Je kunt Lightroom erg gemakkelijk verbinden met je camera. In de video laten we je in een paar korte stappen zien hoe je dat precies doet.

tethered shooting

Foto: petrivermunt – ISO 200 · ƒ/4 · 1/200s · 70mm


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Doe mee met de Fotowedstrijd Weerfenomenen

Het penseel in Lightroom: ongekend veel selectiemogelijkheden