in

Thuis aan de slag: details en kleuren optimaliseren in je macrofoto’s


20 oktober 2020, 08:46

De kleuren zijn na het maken van je foto’s vaak niet optimaal. Al helemaal niet als je in raw fotografeert, omdat deze bestanden nog ruwe diamanten zijn die geslepen moeten worden. Ook de contrasten en details kunnen nog wel een oppoetsbeurt gebruiken. In Lightroom is dit een fluitje van een cent.

In dit voorbeeld werken we met een raw-bestand met als onderwerp een close-up van een wesp. We gaan de details en de kleuren van deze foto optimaliseren in Adobe Lightroom Classic.

De basisfoto is op zich prima, maar mist nog wat kleur.

Lightroom Classic

Het bewerken in Lightroom wordt gedaan in de Ontwikkelmodule. De schuiven die je vindt in het paneel Standaard aan de rechterzijde van je scherm geven je de mogelijkheid om de belangrijkste aanpassingen snel te doen in je basisfoto. Het Contrast versterk je eenvoudig door de bijbehorende slider naar een pluswaarde te schuiven. Door de Hooglichten omlaag te trekken, haal je details terug uit de lichtste delen van je foto. Hetzelfde kun je in de schaduwpartijen bereiken door die schuif juist naar de plus te schuiven.


Met de sliders in het paneel Standaard zijn grote stappen voorwaarts te zetten.

Extra kleur

Ook kan de foto nog wel wat extra kleur gebruiken. Het meest voor de hand liggend is het schuiven aan de sliders bij Verzadiging en Levendigheid. Op zich een prima keuze, maar met deze sliders versterk je alle kleuren vrijwel evenveel. Wellicht wil jij het groen in je foto meer versterken dan het roodachtige oog van het insect. En misschien wil je ook de toning van de paarse kleuren nog weer een heel andere look meegeven.

Om dat te kunnen doen verlaten we het paneel Standaard en schakelen we over naar het paneel HSL/Kleur. Klik op het woord Kleur in het paneel HSL/Kleur en vervolgens op Alles. Je krijgt nu een geheel overzicht van acht kleuren onder elkaar, van Rood tot en met Magenta. We kunnen hierbij van iedere afzonderlijke kleur nu afzonderlijk de Kleurtoon, de Verzadiging en de Luminantie aanpassen.

Kleurtoon: hiermee verander je de toning van een bepaalde kleur.
Verzadiging: hiermee versterk je de gekozen kleur.
Luminantie: hiermee maak je een kleur doffer of juist meer weerkaatsend.

Wil je alleen het groen versterken? Pas dan de Verzadiging aan bij de slider bij Groen. Moet het rood van het oog donkerder of doffer? Pas dan de Luminantie van het Rood aan. Werk alle kleuren af zoals jij ze graag in deze foto terugziet.


Het aanpassen van kleurtoon, verzadiging en luminantie kan in dit paneel per kleur.


Rechts: het resultaat na het aanpassen van de kleuren.

Verscherpen

Nu de kleuren op orde zijn, heeft de foto een geheel nieuw karakter gekregen. Om de foto nog meer kracht bij te zetten, zullen we de foto nog moeten verscherpen. Het verscherpen van afbeeldingen doen we in het paneel Details. Dit vind je wederom in je rechterdeel van je scherm.

Verscherpen is een vak! En daarom kun je die verscherping niet klakkeloos aanpassen door in het wilde weg aan de schuiven te gaan trekken. We gaan een stuk secuurder te werk en we verscherpen alleen datgene dat écht nodig is. Dus: niet de gehele afbeelding, maar alleen het noodzakelijke.

Dat kan door te werken met de schuif bij Masker. Dit is een wat onbekende en onbegrepen schuif. Als je die gebruikt, lijkt er namelijk in eerste instantie niets te gebeuren.

Maar de schuif Masker begint pas te leven als je de Alt-toets ingedrukt houdt en tegelijkertijd het schuifje gaat bewegen. Staat het schuifje links, dan wordt je afbeelding (of eigenlijk de voorvertoning ervan) helemaal wit. Als je die Alt-toets ingedrukt blijft houden en tegelijkertijd de schuif bij Masker naar rechts begint te bewegen, zie je dat er ook zwarte delen zichtbaar worden.

Door te schuiven met deze combinatie van ingedrukte Alt-toets en de schuif Masker kun je exact bepalen wat je wél en wat je níet wilt verscherpen.

Alles wat je wit laat in je masker, wordt uiteindelijk verscherpt.
Alles wat zwart wordt, wordt niet verscherpt.

Vaak is het verscherpen van randen en hoofdonderwerpen al meer dan voldoende.


Het instellen van het ‘Masker’ voor de verscherping: we verscherpen alleen de randen en hoofdonderwerpen.

Verscherping toepassen

Stel dus zelf je verscherpingsmasker in. Laat dan de Alt-toets en muisknop los. Vervolgens kun je nu bij het kopje Hoeveel de scherpte vergroten. Dit verscherpen zie je dus alleen terug op die delen die in het masker wit zijn gebleven. Door op deze manier te werken pas je het verscherpen tot in perfectie toe. Kijk hierbij altijd naar je totaalbeeld, bij te veel verscherping krijg je een onnatuurlijk resultaat.


Pas na het instellen van het masker pas je de overige schuiven aan.


Het eindresultaat na het optimaliseren van de kleuren en scherpte.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

High- en low-key fotografie: tips voor in de studio

Expertuitdaging: Dubbele Belichting