in

Thuis aan de slag: olie op water fotograferen


15 december 2020, 07:54

Wanneer olie op water op de juiste manier wordt gefotografeerd, levert dat bijna buitenaardse creaties op! In dit artikel leer je in zeven stappen hoe je zelf creatief aan de slag kunt met olie en water!

Voorbereiding

Het fotograferen van oliedruppels op water vraagt een goede voorbereiding en geduld. Oliedruppels op water zijn eigenlijk constant in beweging. Elke kleine beweging zorgt ervoor dat de druppels wegdrijven op het water. Heb dus geduld en neem de tijd.

Afwasmiddel

Neem een glazen bak, stel die iets verhoogd op boven een tafel en vul die met water. Om mooie oliedruppels op het wateroppervlak te krijgen, doe je een beetje afwasmiddel in het water. Roer het afwasmiddel rustig door het water en laat dan het water even rusten.

Het fotograferen van oliedruppels op water is bij uitstek geschikt om je creativiteit de vrije loop laten.

Hans van Voorst, hansvvo.zoom.nl
SONY A7R III · ISO 640 · F 11 · 1/125 SEC · 90 MM

Oliedruppels

Neem nu wat olie (slaolie of olijfolie) en doe heel rustig met een lepel een paar kleine druppels in het water. Waarschijnlijk zijn de oliedruppels in het begin niet helemaal mooi helder of schoon. Maar door de oliedruppels even te laten rusten, worden ze een stuk mooier.

Variëren

Je kunt ook een keer gebruikmaken van levensmiddelenkleurstoffen om bepaalde delen van de bubbels een andere kleur te geven. Of zet eens een diepere bak, bijvoorbeeld een vaas of aquarium, op een gekleurde ondergrond neer. Omdat je meer water in zo’n bak kwijt kunt, creëer je een grotere afstand tussen de ondergrond en de druppels. Dit levert een heel ander gezicht op!

Het kiezen van de juiste uitsnede is belangrijk. Dat levert in dit geval een ijzersterke compositie op.

Harrie Fraterman, spykerman.zoom.nl
Canon 60D · ISO 100 · F 2,8 · 1/250 SEC · 60 MM

Gekleurd papier

Neem vervolgens stukken gekleurd papier en leg die onder de glazen bak (vandaar dat de bak op een kleine verhoging moet staan). Nu kun je de opstelling gaan verlichten. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een flitser of ledverlichting. Zorg dat het licht onder de oliedruppels valt, dus op het gekleurde papier.

Recht van boven

Fotografeer nu de oliedruppels met een macrolens recht van boven. Met een lucifer kun je de oliedruppels heel voorzichtig iets bewegen. Na het fotograferen kun je de foto verder bewerken in Lightroom of Photoshop.

Met een beetje geluk en geduld krijg je de mooiste druppelformaties.

Ytje Veenstra, ytje123.zoom.nl
Canon 450D · ISO 100 · F 11 · 1/60 SEC · 90 MM

Objectief

Om de druppels groot en scherp in beeld te brengen, heb je een speciaal macro-objectief nodig. De scherpstelafstand van een macrolens is namelijk heel kort. Heb je geen macrolens? Dan kun je een 18-55mm- of 50mm-lens gebruiken in combinatie met een close-upfilter of een tussenring.

Instellingen

Vervolgens is de truc om de balans te zoeken waarbij je druppels scherp zijn, maar je achtergrond net vaag genoeg. De bubbels zullen in beweging zijn, dus je sluitertijd kan niet te traag zijn. Je iso kun je het beste laag houden om kans op ruis te verminderen.

Het hangt af van de situatie waarin je fotografeert, maar begin bijvoorbeeld eens met de volgende instellingen: F 5,6, 1/125 seconde en een iso van 400. Kijk wat dat voor beeld oplevert en ga van hieruit verder finetunen.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

8 fotolocaties voor het maken van de mooiste avond- en nachtfoto’s

Vooruitblik naar 2021: veel fotografienieuws in de lucht – Deel 2