in

Thuisopdracht 1: Het Perfecte Plaatje14 oktober 2020, 16:21

Het vijfde seizoen van Het Perfecte Plaatje is weer begonnen. Ook dit seizoen staat er weer elke week een nieuwe thuisopdracht voor fotografen op de website van het programma Het Perfecte Plaatje. “Maak zelf ook zo’n prachtig uber mannelijk of vrouwelijk portret”, luidt de opdracht van deze week. Hoe kun je dat het beste aanpakken? Wij geven je een paar nuttige tips!

Bepaal de aankleding en omgeving

Voor een onderwerp als deze is de aankleding, de omgeving en de algehele uitstraling van de foto ontzettend belangrijk. Zorg er dus voor dat je al een aantal ideeën in je hoofd hebt die je wilt proberen. Dus zorg ervoor dat de locatie en de aankleding goed op elkaar afgestemd zijn. Je kunt bij deze uitdaging gaan voor een vrouwelijk model in een vrouwelijke omgeving, of ga voor een mix tussen mannelijk en vrouwelijk. Overleg ook met het model en kijk wat er bij hem of haar past. Het uiterste halen uit de mannelijke en vrouwelijke aspecten van het model staan bij deze thuisopdracht centraal.


Foto: weimaraan

Maak een moodboard

Om elkaars wensen duidelijker te maken kun je ook vooraf een moodboard maken. Zoek foto’s bij elkaar die de stijl hebben die jij graag wilt terug zien in de foto’s en deel deze met je model. Of print je moodboard uit en neem hem mee, zo kun je er tijdens de shoot ook nog weer naar refereren. Een goede en makkelijke website om moodboards te maken is Pinterest. Je kunt hier foto’s zoeken die je zelf mooi vind, en opslaan op je eigen moodboard. Als de fotograaf en het model het beide eens zijn over de stijl is dat al een zorg minder tijdens de shoot.


Foto: LoesGorseling

Zorg voor een goede communicatie met je model

Als je een serieuze shoot wilt doen, waarbij je een artistiek concept centraal stelt, dan is het aan te raden om naar een professioneel model op zoek te gaan. Het voordeel: de shoot wordt er meteen professioneler door en met de juiste communicatie behaal je veel mooiere resultaten.

Als je een model hebt gevonden, dan ben je er nog niet. De omgang die jij als fotograaf ermee hebt, is bepalend voor het eindresultaat. In de regel moet je de shoot zien als een gezamenlijk project, waarbij jullie beiden verantwoordelijk zijn voor het eindresultaat.

Ontstaat er een fijne, open sfeer tijdens de shoot, dan levert dat veelal de beste resultaten op. Gebruik daarnaast voorbeeldfoto’s om verschillende poses te laten zien, of doe ze eerst zelf voor. Dat maakt de communicatie, ook op afstand, een stuk makkelijker!


Foto: JosefienHoekstra

Wil je nog meer tips voordat je bezig gaat? Lees dan hier welk objectief je het beste kunt gebruiken voor je portretfoto. Verder vind je in dit artikel allerlei links naar relevante artikelen of volg onze cursus portretfotografie op Zoom Academy! Laat met deze opdracht vooral je creativiteit zien!


Foto: sannevanbergenh

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Fotowedstrijd: Zwart-wit

Nikon introduceert: Z7 II en Z6 II, De tweede generatie