in

Thuisopdracht 2: Het Perfecte Plaatje21 oktober 2020, 10:59

Het vijfde seizoen van Het Perfecte Plaatje is weer begonnen. Ook dit seizoen staat er weer elke week een nieuwe thuisopdracht voor fotografen op de website van het programma Het Perfecte Plaatje. “Maak een actiefoto van een dier!”, luidt de opdracht van deze week. Hoe kun je dat het beste aanpakken? Wij geven je een paar nuttige tips!

Bedenk welke dieren je wilt fotograferen

Bedenkt van tevoren welk dier je graag wilt fotograferen. In Nederland hebben we ontzettend veel wildlife, maar die fotograferen in actie kan een uitdaging zijn. Om wildlife te vinden in Nederland moet je eerst goed je research doen naar het bepaalde dier dat je graag op de foto wilt zetten. Wil je bijvoorbeeld vogels fotograferen? Ga dan naar gebieden met veel water, of naar de kust. In bos- en heidegebieden kom je juist eekhoorns en eventueel runderen tegen. Maar voor wildlife fotografie moet je veel kennis en geduld hebben. Wil je wat dichter bij huis aan de slag? Begin dan met het fotograferen van je huisdier! Je kunt een kat lekker laten spelen, of een hond een eindje laten rennen. De mogelijkheden tot actie zijn eindeloos!


Foto: vanrielotjuhh

Let op de sluitertijd

Wil je dieren in actie gaan fotograferen, dan heb je specifieke camera instellingen nodig en fotografeer je wellicht liever in de stand met sluitertijdvoorkeuze. Of je stelt zelf een voldoende korte sluitertijd in én houdt de andere instellingen ook goed in de gaten.

Er gaat bij actiefotografie namelijk een heel andere wereld open: die van timing en expertise. Je moet op het juiste moment afdrukken én je onderwerp goed kennen. Weet jij waar straks het paard over de hindernis zal springen? Dan kun je alvast anticiperen. Weet je juist nog niet wanneer en waar de actie precies plaatsvindt? Houd je onderwerp dan goed in je zoeker en je vinger op de ontspanknop. Kies voor continue autofocus (C-AF of Ai Servo) als scherpstelsysteem, zodat je camera voortdurend scherpstelt. Ready? Steady? Klik!


Foto: kevinzeelen

Kies het juiste standpunt en compositie

Veel dieren zijn onvoorspelbaar en luisteren ook niet altijd naar je aanwijzingen. Daardoor krijg je vaak niet de rust om scherp te stellen of een compositie te bepalen. Bestudeer het gedrag van dieren goed. Je zult zien dat libellen vaak terugkomen op hetzelfde takje. Vlinders draaien als ze bezig zijn op een bloem heel vaak vanzelf in de gewenste positie.

Probeer niet meteen de foto te maken, maar neem eerst de tijd om rustig alles te observeren. Gun jezelf een minuut of twee om vooraf te bepalen in welke houding je het dier wilt fotograferen en waar je het licht vandaan laat komen. Bedenk ook dat vanuit gehurkte positie of helemaal vanaf de grond (kikvorsperspectief) elk dier veel imposanter oogt dan vanuit vogelperspectief, omdat je er dan tegen opkijkt in plaats van erop neer.


Foto: kasteelheertje

Wil je nog meer tips voordat je bezig gaat? Lees dan hier over het scherpstellen bij dierenportretten. Verder vind je in dit artikel beginnerstips voor dierenfotografie of volg onze cursus huisdierenfotografie op Zoom Academy! Laat met deze opdracht vooral je de explosiviteit van de bewegingen zien!

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Nog meer precisie met Adobe Lightroom Classic 10.0 en nieuwe kleurverlooptool

Hoe stel je het beste en snelste scherp? – 3 manieren om beter scherp te stellen