in

Thuisopdracht 6: Het Perfecte Plaatje18 november 2020, 10:54

Het vijfde seizoen van Het Perfecte Plaatje is weer begonnen. Ook dit seizoen staat er weer elke week een nieuwe thuisopdracht voor fotografen op de website van het programma Het Perfecte Plaatje. “Maak een foto die zo in een fashion magazine kan!” luidt de opdracht van deze week. Hoe kun je dat het beste aanpakken? Wij geven je een paar nuttige tips!

Maak een moodboard

Een fashionshoot begint met een idee. Je raakt bijvoorbeeld geïnspireerd door wat je op internet bent tegengekomen of wat je op straat hebt gezien! Met fashionfotografie vertel je een verhaal. Het doel van fashionfotografie is vaak het aanprijzen of verkopen van de kleding die je fotografeert. Ga dan ook met deze invalshoek aan de slag.


Foto: LoesGorseling

Het is nuttig om een moodboard te maken met wat je inspireert en wat je zelf ook zou willen toepassen of gebruiken in jouw fotoshoot. Dit kun je bijvoorbeeld op Pinterest doen. Je kunt hier foto’s zoeken die je zelf mooi vind, en opslaan op je eigen moodboard. Denk bij het maken van je moodboard ook aan voorbeeldfoto’s waarop modellen op een bepaalde manier poseren, locaties waar je graag zou willen fotograferen of bepaalde kleding die je wilt vastleggen. Als de fotograaf en het model het beide weten waar je naartoe werkt en met welk idee je aan de slag gaat kom je makkelijker tot een goed resultaat.


Foto: lindavdbroek

Kies het juiste model voor jou idee

Met het model staat of valt de foto, dus de keuze voor deze persoon is erg belangrijk. Het is de taak van het model om jouw ideeën over te dragen en uit te stralen op beeld. Het is belangrijk dat het model goed kan luisteren naar aanwijzingen en weet hoe hij of zij moet poseren. Let dus bij het uitkiezen van een model op de ervaring van diegene. Bekijk het portfolio en ga op zoek naar iets dat je aanspreekt. Dat kan een bepaalde blik zijn of een bepaalde pose. Iets dat jou vertelt dat dit model de juiste keuze is voor jouw concept. Past hij of zij helemaal bij jouw concept en ben je beiden enthousiast? Dan kun je aan de slag!


Foto: richardterborg

Zoek een geschikte locatie

Een locatie vinden schijnt altijd een lastig onderdeel te zijn, maar dat hoeft niet. Het gaat vooral om kleuren, sfeer en vorm. Wil je een strakke foto dan moet je een locatie vinden die strakke vormen bevat, zoals moderne architectuur. Wil je iets romantisch? Probeer dan een locatie te zoeken met zachte kleuren. Je kunt het ook simpel houden door gewoon te kiezen voor een achtergronddoek.


Foto: sannevanbergenh

Vaak is een industriële locatie erg geschikt voor fashionfotografie. Denk aan een leegstaande fabriek of industrieterrein. Ook moderne architectuur is populair om te combineren met fashion. Uiteraard kun je ook in een studio spectaculaire foto’s maken.

Wil je nog meer tips voordat je bezig gaat? Lees dan hier meer tips voor fashionfotografie. Tips voor hoe je een fashionshoot kunt voorbereiden lees je in dit artikel. Wil je nog meer leren over portretfotografie? Volg dan onze cursus Binnen- en buitenportretten op Zoom Academy. Laat met deze opdracht vooral je creativiteit zien!

Thuisopdracht insturen?

Om je thuisopdracht in te sturen voor het Perfecte Plaatje ga dan naar de website van: Het Perfecte Plaatje en klik onder het kopje Meer bij de Thuisopdracht

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Beweging in de lucht: zo fotografeer je bewegende wolken

Gratis raw-converter: Darktable