in

Thuisopdracht 7: Het Perfecte Plaatje25 november 2020, 11:25

Het vijfde seizoen van Het Perfecte Plaatje is weer begonnen. Ook dit seizoen staat er weer elke week een nieuwe thuisopdracht voor fotografen op de website van het programma Het Perfecte Plaatje. “Maak een spectaculaire actiefoto van een bewegend onderwerp naar keuze!” luidt de opdracht van deze week. Hoe kun je dat het beste aanpakken? Wij geven je een paar nuttige tips!

Kies je onderwerp

De eerste vraag bij deze opdracht is natuurlijk: wat ga je fotograferen? Een persoon in beweging, een dier, een fiets of een voertuig? De opdracht is redelijk breed, actiefoto’s kun van je van veel onderwerpen maken. Dus ga eerst een keuze maken in het onderwerp, en dan nadenken hoe je dit onderwerp zo spectaculair vast kunt leggen.


Foto: RaOe

Kies de juiste instellingen

Samen met je diafragma en de iso-waarde is de gebruikte sluitertijd een enorm belangrijk onderdeel van je foto. Hoe lang de sluiter opent bepaalt namelijk hoe je beeld er uit gaat zien, zeker als er sprake is van beweging in de situatie die je wilt vastleggen. Sportfotografie zit uiteraard vol met beweging en dynamiek, vandaar dat de gebruikte sluitertijd bij sportfotografie een belangrijk element is.


Foto: KPPhotography

Bij sportfotografie denk je misschien aan hele snelle sluitertijden, maar de kunst bij het maken van een dynamische foto zit hem in het proberen met een zo lang mogelijke sluitertijd te fotograferen, terwijl het onderwerp wel scherp is. Zo kun je de beweging in de omgeving goed weergeven.

Een techniek die je hierbij kunt toepassen in het ‘pannen’. Je beweegt de camera dan mee met de beweging zodat de achtergrond onscherp wordt, en het onderwerp scherp blijft. Bij de techniek van het pannen nemen we een betrekkelijk lange sluitertijd (als we in termen van actie spreken): 1/15 of 1/30 seconde is prima om mee te beginnen. En met die betrekkelijk langzame sluitertijd kun je bewegende onderwerpen fotograferen. En nog scherp ook!


Foto: vanrally

Normaal gesproken zal een snel bewegend onderwerp onscherp worden als we met een te lange sluitertijd werken. Maar omdat we nu onze camera mee gaan trekken met de beweging van de actie, zal je toch je onderwerp scherp krijgen. De enige vereiste is dat je exact in dezelfde snelheid meebeweegt als je onderwerp. En dat levert toffe creaties op. Je onderwerp zal scherp zijn, maar door de betrekkelijk lange sluitertijd verandert de achtergrond bij dat onderwerp in een bewegingsonscherpte. En juist dat laat snelheid zien!

Het variëren in sluitertijd met deze techniek geeft verschillende effecten. Hoe langer je de sluitertijd maakt, hoe waziger je achtergrond gaat worden. Kijk wel uit dat je de sluitertijd niet té lang maakt, want dan zal het pannen steeds moeilijker gaan.


Foto: ZoutFotografie

Compositie en perspectief

Waar je staat, heeft veel invloed op wat de foto zegt. Een goede sportfotograaf beweegt geregeld, net als een sporter. Alles wat vanaf een standpunt op ooghoogte te fotograferen is, zoals bij eigenlijk alle fotografie, is saai. Juist door net wat van positie te veranderen, iets omhoog of om omlaag bijvoorbeeld, kun je de foto al flink verbeteren. Tennis van boven fotograferen gebeurt om die reden vaak, want de tennisser in een mooie compositie met lijnen levert al snel een sterke foto op. Zeker als het licht ook nog eens voor sterke schaduwen zorgt. Door plat op je buik vlak boven het wateroppervlak een zwemmer te fotograferen, krijg je spannender perspectief dan wanneer je vanaf een zitplaats schuin van boven fotografeert.


Foto: timbuitenhuis

Wil je nog meer tips voordat je bezig gaat? Lees dan hier meer over camera-instellingen bij sportfotografie. Wil je juist beginnen met sportfotografie? Lees dan dit artikel met tips. Wil je nog meer leren over actiefoto’s en sluitertijd? Volg dan onze cursus Creatief met Sluitertijd op Zoom Academy. Laat met deze opdracht vooral de explosiviteit van de beweging zien!

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Fujifilm GFX100 met ‘Pixel Shift Multi-shot’ – Ultrahoge resolutie

Je camera verzekeren op vakantie – hoe werkt dat?