in

Thuisopdracht 8: Het Perfecte Plaatje2 december 2020, 11:39

Het vijfde seizoen van Het Perfecte Plaatje is weer begonnen. Ook dit seizoen staat er weer elke week een nieuwe thuisopdracht voor fotografen op de website van het programma Het Perfecte Plaatje. “Maak een foto van een “wild” dier in een menselijke omgeving!” luidt de opdracht van deze week. Hoe kun je dat het beste aanpakken? Wij geven je een paar nuttige tips!

De menselijke omgeving

Voor deze opdracht moet je een dier fotograferen in een menselijke omgeving. Deze omgeving kan een stad zijn, maar ook ergens binnen op plekken waar veel mensen komen. Het is een uitdaging dieren te fotograferen in een menselijke omgeving. Je kunt ervoor kiezen om op pad te gaan en te kijken wat je tegenkomt, of juist een locatie te zoeken en daar een tijdje te blijven staan.


Foto: CemalKazankaya

Let op de compositie

Compositie is bij het fotograferen in de stad erg belangrijk. Een straatbeeld is namelijk vaak erg vol, waardoor je aandacht alle kanten op wordt getrokken. Ook als er geen mensen rondlopen is er nog van alles te zien. Dit zorgt al snel voor te drukke en onrustige foto’s. Kies daarom altijd een duidelijk onderwerp en zorg dat deze ook alle aandacht op zich vestigt. Dit kan door het dier beeldvullend te maken, de achtergrond onscherp of juist een klein detail te fotograferen in plaats van een heel beeld. Gebruik de regel van derden om een mooie, rustige vlakverdeling te creëren. Probeer daarnaast het dier te benaderen op ooghoogte, zo komt het dier beter naar voren in de foto, en zal het minder snel bang worden van jou.


Foto: thirzaniemantsverdriet

Instellingen om dieren te fotograferen

De instellingen die je gaat gebruiken hangt af van de soort foto dat je wilt gaan maken. Staat het dier stil, of is het constant in beweging? Bij een stilstaand dier kun je met een langere sluitertijd fotograferen, terwijl het dier nog steeds scherp op de foto staat.

Wil je dieren in actie gaan fotograferen, dan heb je totaal andere instellingen nodig en fotografeer je wellicht liever in de stand met sluitertijdvoorkeuze. Of je stelt zelf een voldoende korte sluitertijd in én houdt de andere instellingen ook goed in de gaten.

Er gaat bij actiefotografie namelijk een heel andere wereld open: die van timing en expertise. Je moet op het juiste moment afdrukken én je onderwerp goed kennen. Weet jij precies waar het dier naartoe zal bewegen? Dan kun je alvast anticiperen. Weet je juist nog niet wanneer en waar de actie precies plaatsvindt? Houd je onderwerp dan goed in je zoeker en je vinger op de ontspanknop. Kies voor continue autofocus (C-AF of Ai Servo) als scherpstelsysteem, zodat je camera voortdurend scherpstelt.


Foto: Ryannemarije

Daarnaast is het plaatsen van het dier in de menselijke omgeving in deze uitdaging belangrijk. Je kunt er dan voor kiezen om het dier en de achtergrond beide scherp op de foto te zetten. Dan kun je goed de omgeving zien waarin het dier zich bevindt. Kies dan voor een gesloten diafragma (een hoog F-getal).

Ga je buiten aan de slag met dierenfotografie? Lees dan dit artikel met tips. Wil je nog meer leren over het fotograferen van dieren? Volg dan onze cursus Huisdieren op Zoom Academy. Laat met deze opdracht vooral je creativiteit zien!


Foto: BertK52

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Zo maak je een silhouettefoto in het gouden uur

11 tips voor de beste portretfoto’s