in

Thuisopdracht 9: Het Perfecte Plaatje

9 december 2020, 11:33

Het vijfde seizoen van Het Perfecte Plaatje is weer begonnen. Ook dit seizoen staat er weer elke week een nieuwe thuisopdracht voor fotografen op de website van het programma Het Perfecte Plaatje. “Maak een spectaculaire onderwaterfoto met een mens of dier!” luidt de opdracht van deze week. De thuisopdracht deze week is echt een uitdaging! Het kan eventueel lastig zijn om dit in een week uit te voeren, maar als je er toch mee aan de slag gaat hebben we hier wat tips!

Kies de geschikte apparatuur

Voordat je daadwerkelijk start met fotograferen onder water zal je er allereerst voor moeten zorgen dat je camera waterdicht is. Je kunt bij onderwaterfotografie gebruik maken van een camera die van zichzelf al waterdicht is of een onderwatercamerabehuizing. De makkelijkste en goedkoopste optie is om een waterdichte (compact) camera aan te schaffen. Met deze camera’s kun je direct onder water fotograferen en je hebt verder geen bescherming nodig. Je vindt deze camera’s al in wegwerpvariant, wat vooral erg handig is als je eigenlijk nog nooit onder water foto’s hebt gemaakt en hiermee wil experimenteren. Ook zijn er verschillende action camera’s beschikbaar waarmee je prima onderwaterfoto’s kunt maken, denk bijvoorbeeld aan een GoPro.

Je kunt er ook voor kiezen om meteen te investeren in een spiegelreflexcamera met onderwaterbehuizing en flitsers, omdat je dan meer mogelijkheden hebt. Door de hoge kosten is dit niet voor iedereen weggelegd. Maar juist omdat je onder water snel veel kleur verliest, heeft het wel een meerwaarde om te fotograferen in raw, en zulke mogelijkheden heb je niet met een compactcamera.


Foto: kajcrucq

Let op de belichting en je instellingen

Onderwaterfotografie is niet makkelijk. Stabiel blijven onder water is vaak al erg moeilijk, laat staan de juiste instellingen vinden voor je camera. Als je gaat fotograferen onder water, dan wil je natuurlijk wel dat je foto’s goed belicht zijn. Hoe dieper je duikt, hoe donkerder het wordt. Zorg er dus voor dat je goed weet waar de knopjes op je camera zitten om bijvoorbeeld je belichting aan te passen. Zo voorkom je dat je foto’s veel te donker worden onder water. Het is vaak het mooiste om net onder het wateroppervlak foto’s te maken, omdat de foto’s daar het best belicht worden. Wat vaak ook helpt, is om met de zonrichting mee te fotograferen. Net als boven water kan het een donkere foto opleveren wanneer je tegen de zon in fotografeert. Door met het licht mee te fotograferen, voorkom je dat je onderwerp te donker wordt. Ook is het slim om je camera automatisch scherp te laten stellen en dan het liefst op het middelste scherpstelpunt. Zo kun je zelf het punt kiezen waarop de foto scherp moet zijn en voorkom je dat de camera zelf scherpstelpunten uit gaat kiezen.


Foto: Dianavandenheuvel

Wanneer je gaat fotograferen onder water, merk je al snel dat het lastig is om jezelf stabiel te houden. Om bewegingsonscherpte te voorkomen is het logisch om een korte sluitertijd te gebruiken. Alleen moet je bij een korte sluitertijd er wel rekening mee houden dat de achtergrond anders belicht wordt dan bij een wat langere sluitertijd. Maak je gebruik van een korte sluitertijd, dan zal je zien dat je een zwartere achtergrond krijgt. Vaak wordt dit gebruikt bij macrofotografie onder water. Wanneer je dit gaat fotograferen, dan is het slim om je camera op een sluitertijd van 1/200 sec of 1/250 sec te zetten met een klein diafragma en de ISO-waarde zo laag mogelijk. Wil je juist meer van de omgeving fotograferen? Dan is het aan te raden om een wat langere sluitertijd te gebruiken. Zo wordt de achtergrond beter belicht, waardoor je meer van de achtergrond ziet en de achtergrond meer helder wordt. Wil je met een langere sluitertijd fotograferen? Dan is een camera met beeldstabilisatie een aanrader tegen bewegingsonscherpte.

Bewegingen kunnen heel snel gaan onder water. Zet je camera daarom op burst-mode, zodat je meerdere foto’s achter elkaar kunt maken. Op deze manier kun je snel reageren op een situatie en wordt het gemakkelijker om het juiste moment op de foto te zetten. Houd er wel rekening mee dat je geheugenkaart sneller vol zit. Neem dus voor de zekerheid een extra geheugenkaartje mee. Wil je graag een portret maken onder water? Dan is het slim om af te tellen voordat je de foto maakt. Zo weet de geportretteerde wanneer je de foto gaat maken en heb je dus minder kans op een mislukte foto.


Foto: pitafrikandel

Hoe dieper je gaat duiken, hoe donkerder het wordt. Uiteraard kun je dit oplossen door een flitser te gebruiken, maar daar worden je foto’s niet altijd mooier van. Water is over het algemeen erg troebel. Gebruik je een ingebouwde flitser, dan zal de flitser het licht terugkaatsen op de troebele deeltjes in het water, waardoor je allemaal vlekken krijgt in je beeld wat een sneeuweffect oplevert. Het beste is om geen flitser te gebruiken door wat dichter op het wateroppervlak te fotograferen. Bij ondiep water is het aan te raden om een roodfilter (voor blauw water) of een magenta filter (groen water) te gebruiken. Deze filters kun je gemakkelijk over je lens heen plaatsen. Door deze filters te gebruiken, ben je minder afhankelijk van eventuele flitsers, waardoor je mobieler bent in het water. Deze filters zijn te gebruiken tot ongeveer 10 meter diepte, wat het ideaal maakt voor freediven.

Wil je toch dieper duiken en je foto’s goed belichten? Dan is het slim om gebruik te maken van een losse, externe flitser. Met een externe flitser kun je je foto vanaf de zijkant belichten, waardoor de troebele deeltjes minder licht weerkaatsen richting je camera. Je zal dan minder last hebben van het sneeuweffect in je foto’s. Een externe flitser, kan je weg van je camera zetten, waardoor je meer diepte in je belichting krijgt en zoveel mogelijk probeert om de waterkolom tussen je lens en je onderwerp niet te belichten. Ook heeft een externe flitser vaak meer kracht en reikt dus verder dan een ingebouwde flitser, waardoor je gemakkelijker vanaf een afstand foto’s kunt maken, al wil dit niet zeggen dat je dit altijd moet doen met een externe flitser. De regel van onderwater fotografie, bij uitstek, is wel: “If you think you’re close enough, get closer!”


Foto: Robert Smits Photography

Met dank aan Robert Smits voor de input voor dit artikel.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Inspiratie voor thuis: rook fotograferen!

Fotograferen in het gouden uur