in

Timelapse19 augustus 2013, 10:00

In Zoom.nl 08, die nu in de winkels ligt, staat een uitgebreid artikel over timelapse. Het soort fotografie waar je een hele hoop losse foto’s achter elkaar zet voor een prachtig filmpje.

Hoe je een timelapse fotografeert, leggen we uit in het artikel. Hier laten we graag de resultaten zien.

Beweging
Het bedenken van een onderwerp voor je timelapse is vaak lastig. Ga om te beginnen uit van het basisprincipe dat een timelapse het van beweging moet hebben. Het is een film. Beweging maakt het interessant. Zo zie je een kruispunt in Las Vegas veranderen een drukke mierenhoop.

Alle bewegingen in een timelapse gaan ineens veel sneller. Dus hoe sneller je onderwerp beweegt, hoe korter je het interval moet instellen. Anders wordt je film te schokkerig. Voordeel is dat je zo in korte tijd genoeg beeldjes verzamelt voor een timelapse van een respectabele lengte, in dit geval kies je voor een tragere afspeelsnelheid zoals hier voor 5 beelden per seconde. Speelt iets zich heel traag af, dan ben je beter af met een wat langer interval. Dan verandert er per interval nog net voldoende om er alsnog een flitsende timelapse van te maken.

IJsblokje
Blijf niet hangen in de beweging. Het leuke van een timelapse is dat de tijd zo spectaculair versnelt wordt dat gewone dingen mateloos interessant worden. Zelfs het smelten van een ijsblokje lijkt ineens een magische vertoning.

Het compleet smelten duurde hier ongeveer anderhalf uur. Omdat de camera minimaal die tijd moet draaien, heeft het weinig zin om elke seconde een foto te maken. Het smelten gaat immers erg langzaam, je krijgt dan veel te veel nagenoeg dezelfde foto’s. De timelapse wordt lang en saai. Je krijgt namelijk 5400 foto’s en dat is een filmpje van bijna vier minuten. Kies je een interval van tien seconden, dan heb je nog maar 540 foto’s en dat levert een timelapse op van bijna twintig seconden bij een (standaard) afspeelsnelheid van 25 beelden per seconden

Zoom.nl
Ook op Zoom.nl zijn een paar Zoomers druk in de weer met de meest prachtige timelapses. In het artikel in Zoom.nl gebruikten wij een prachtige foto van Dennis van de Water. Dit was een samengesteld beeld uit honderden van zijn timelapse foto’s.

Zie hier het resultaat van zijn timelapse:

Zo zie je dat je de meest uiteenlopende en soms saaie onderwerpen kunt omtoveren tot een spectaculair filmpje. Wil je meer weten over timelapse? Lees dan nu de nieuwe Zoom.nl!

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Lightroom 5: Hoe werkt het Radiaal Filter?

Cameragadget: Walimex bewegingsmelder