in

Tips – 5 ideeën om in je achtertuin te fotograferen9 april 2020, 16:00

Je hoeft soms niet eens ver weg van huis te zijn om mooie foto’s te kunnen maken. Wij geven je een paar tips voor het fotograferen in je eigen achtertuin!

Blauwe uurtje

Heb je nog nooit je wekker gezet om het blauwe uurtje eens mee te pakken? Doe dit dan vanuit je eigen tuin! Omdat je voor je eigen tuin vrij weinig reistijd hebt, kun je de wekker zo vroeg mogelijk zetten en uit je bed rollen naar je achtertuin. Zo maak je de zonsopgang eens mee en merk je wat deze kan betekenen voor je fotografie. Ook kun je zo makkelijk gebruik maken van de zonsondergang. Je moet natuurlijk wel een beetje het geluk hebben dat de zon aan de kant van jouw tuin op- of ondergaat. Na het blauwe uurtje kun je in de ochtend ook meteen het gouden uurtje meepakken met de zon die net is opgekomen!


Foto: Dionvandenboom

Oefen met styling

Probeer ook de natuur te stylen in je achtertuin. Zo kun je bijvoorbeeld achter een roze bloem een andere achtergrond creëren dan de achtergrond die je er standaard achter hebt. Dit kun je bijvoorbeeld doen door een kleed op te hangen of een andere plant in een pot achter de bloem neer te zetten. Ruim je tuin ook netjes op wanneer je er gaat fotograferen. Dit creëert rust en zo kun je zelf goed aan het werk met verschuiven en stylen.


Foto: Corvangriet

Maak een stilleven

Mooie potten of glazen bollen met bloemen kunnen mooi dienen als decoratie voor een stilleven. Kleed bijvoorbeeld een mooie buitentafel aan alsof iedereen zo kan aanschuiven bij een lunch in de buitenlucht. Je kunt dit natuurlijk ook echt organiseren en daar een reportage van maken; van de aankleding op tafel en in de tuin, maar ook van familie of huisgenoten die genieten van elkaar en lekker eten.


Foto: Inadv

Probeer macrofotografie

Je kunt in je tuin op verschillende manieren zorgen voor kleine diertjes. Bepaalde planten trekken diertjes aan, een vijvertje trekt amfibieën aan en vogelvoer of brood trekt uiteraard vogels aan in de tuin. Het duurt misschien even voordat de dieren alles hebben ontdekt in jouw tuin, dus heb geduld. Merk je dat het drukker wordt in de tuin, ga er dan een hele dag zitten met je camera in je hand. Zorg dat je niet opvalt en een wordt met de tuin, zodat de diertjes je niet opmerken.


Foto: Hvnunen

Maak een (zelf) portret

Vraag je familieleden of huisgenoten en zoek een mooie plek op in je tuin om portretten te maken. Heb je een gave muur met bepaalde stenen of in een bepaalde kleur, of een mooie houten schutting in de tuin? Zorg er dan voor dat je model daar een paar meter voor gaat staan en werk met scherptediepte, zodat deze muur of schutting een onscherpe achtergrond vormt. Hier kun je ook mee spelen, dus speel zodanig met je diafragma zodat je misschien nog wel de structuur van die gave muur ziet op de achtergrond.


Foto: verigutte

Succes!

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

6 attributen om je fotografie mee op te leuken

De basisbewerkingen van een landschapsfoto