in

Tips en trucs bij het fotograferen van huisdieren6 juni 2014, 11:35

Een huisdier is een populair onderwerp om te fotograferen. Vooral katten, honden, cavia’s en konijnen worden door hun baasjes graag op de gevoelige plaat vastgelegd. Zelf vind ik dit ook erg leuk om te doen. En huisdieren zijn ideaal om je fotoskills op te oefenen. Tenminste….als je proefkonijn stil wil blijven zitten. Een dier op de foto zetten vergt vaak enig geduld. Hieronder een aantal tips voor een plan van aanpak.

Binnen, studio of outdoor

De eigen huiselijke omgeving van het dier leent zich prima als achtergrond. Het dier zal daar op zijn gemak zijn en daglicht geeft de foto een natuurlijke uitstraling. Voor close-ups besluip je je onderwerp met de camera al op de juiste instellingen of maak gebruik van een zoomobjectief. De kat die lekker op de vensterbank ligt te luieren zal zo niet gelijk opschrikken en weglopen. Flitsen is meestal niet nodig; wil je toch gebruik maken van flitslicht, kies dan voor een invulflits en flits indirect (bijvoorbeeld tegen een wit plafond).

In een outdoor setting kun je nog flexibeler zijn. Een kat die wat zit te mijmeren op de tuinbank, het konijn wat even lekker op het gazon mag hupsen en van spelende honden kun je geweldige actiefoto’s maken. Beweeg je rustig, observeer, trek de aandacht met een klein geluidje en druk af de juiste momenten!

Heb je de beschikking over een studio-ruimte, dan zal het maken van foto’s daar een grotere uitdaging vormen. Ook wanneer je een dier echt wil laten poseren is de kans groot dat dit niet in één keer lukt. Vooral katten doen graag waar ze zelf zin in hebben (maar is dat niet ook de charme van een kat als huisdier?). Gelukkig zijn er wel een paar trucs om dit soepeler te laten verlopen. In een volgend artikel zal ik dieper ingaan op het fotograferen van dieren in de studio en hoe ik dit aanpak.

Voorbereiding

Soms maak je de foto’s van je eigen dieren spontaan en zonder vooropgezet plan. Maar ga je het bos in met je hond, dan kun je dit goed voorbereiden. Doe inspiratie op via internet, kies de juiste objectieven, denk na over welke foto’s je zeker wilt maken, enzovoort. Wanneer je in opdracht werkt gaat het baasje mee; deze kan heel goed assisteren.

Voor het maken van een portret bepaal je eerst de achtergrond. Laat de hond niet te dichtbij struiken of bomen zitten om zo die zachte achtergrond te creëren. Door het dier bijvoorbeeld in wat hoger gras te plaatsen kun je gaan spelen met de scherptediepte. Voor zolang de hond goed blijft zitten maak je foto’s vanaf verschillende standpunten, niet alleen ooghoogte, maar ook heel laag. Met wat grassprieten op de voorgrond en scherpstellen op het onderwerp, krijg je bijzondere composities.Let natuurlijk ook goed op het licht. Fotograferen met tegenlicht kan lastig zijn, maar geeft vaak mooie resultaten. Is het erg bewolkt, gebruik dan ook eens je (opzet)flitser.

In de buitenlucht kun je heel flexibel zijn. Heeft de hond een heel druk karakter? Ga dan als eerste aan de slag met de actie-foto’s. Neem daar vooral de tijd voor. Zodra hij een beetje moe is wil hij vast wel even poseren. Voor andere dieren is het misschien nog wel belangrijker om je fotoshoot goed voor te bereiden. Vogels moeten wel buiten hun kooi gefotografeerd kunnen worden. Vraag van te voren of dit mogelijk is, of dat je in hun verblijf foto’s kunt maken.

Je zult er altijd rekening mee moeten houden dat een dier niet alles (of soms zelfs niets) op commando doet. Ga dan ook slim om met de middelen die je hebt. Kun je geen geschikte achtergrond vinden, maak dan gewoon mooie close-ups.

Camera en instellingen

Zorg dat je je camera goed kent en snel kunt wisselen tussen verschillende instellingen. Zelf ben ik erg voor de ‘M’ stand, maar durf je dat nog niet zo goed aan, probeer dan eens een voorkeuze zoals de ‘S’ of ‘TV’ stand. Wil je een moment bevriezen, kies dan voor een korte sluitertijd, maar ook enige beweging in een is foto mooi. Zo voorkom je dat een hond die een bal opvangt in de lucht, alleen maar in de lucht hangt. ISO-waardes kun je verhogen voor een snellere sluitertijd, maar houd dan wel rekening met ruis (ook afhankelijk van je camera trouwens).

Voor zachte achtergronden kies je een groot diafragma (een klein getal, bijvoorbeeld f/2.8), maar hoe groter je diafragma, hoe meer kans op een onscherpe neus. Door een dier niet te dichtbij de achtergrond te plaatsen komt hij daar bovendien ook goed los van.
Wil je een dier volgen, probeer dan als scherpstelling eens de continue focus. Voor een portret stel je scherp op de ogen en een instelling zoals single focus.

Hij zit niet stil!

Extra hulpmiddelen
Piepspeeltjes (maar pas op, sommige honden worden hier té enthousiast van)
Snoepjes om te belonen tijdens en na afloop. Maar ook te gebruiken als attribuut (een grote kluif bijvoorbeeld).
Bolletjes wol, speeltjes aan draad, belletjes
Attributen zoals manden, blokken, een mooi bontkleed, enzovoort, doen het altijd goed op studio-foto’s

Je zal merken dat je geduld op de proef wordt gesteld wanneer je een dier wilt fotograferen. Mijn hond wil er wel even voor gaan zitten, maar na een paar minuten vind hij het welletjes. Niet alle huisdieren lenen zich goed voor een portret-sessie. De één wordt onrustig van zo’n raar zwart ding voor zijn neus wat piepende of zoemende geluiden maakt en de ander kijkt telkens stug opzij wanneer je wil afdrukken. En dan zijn er ook nog dieren die te schuw of moeilijk benaderbaar zijn. Honden zijn ook vaak nieuwsgierig; het gebeurt mij regelmatig dat ze op me aflopen en hun neus in de lens duwen. Als je op tijd afdrukt kan dit nog wel eens een leuk effect geven!

Hoe zorg je ervoor dat een dier stil zit? Zoek een rustig moment (bijvoorbeeld na een lange wandeling), beperk het aantal mensen (zoals drukke kinderen) in de ruimte waar je het dier wil fotograferen en maak gebruik van hulpmiddelen zoals piepspeeltjes om de aandacht vast te houden. Hypnotiseren met iets lekkers wil ook nog wel eens werken!

Tips

1. Fotograferen op ooghoogte ligt voor de hand, maar voor aparte effecten kun je gerust andere standpunten proberen.
2. Bewaar de rust. Dieren zijn gevoelig voor het humeur van hun baasje. Overdreven met de vingers knippen, roepen, fluiten, etc werkt vaak alleen maar averechts.
3. Wil je dat het dier in de lens kijkt? Ik gebruik vaak een piepspeeltje, dat trekt gegarandeerd de aandacht.
4. Wees flexibel, maar beweeg langzaam, vooral bij schrikachtige of nerveuze dieren.
5. Huisdieren zijn meestal erg op hun baas of bazin gericht. Maak hier gebruik van door een speels portret samen te maken óf vraag of hij of zij naast je wil komen zitten zodat het dier de juiste kant op blijft kijken.
6. Lukt het even niet? Geef jezelf en het dier een pauze en probeer het dan nog eens!
7. Ga je buiten fotograferen? Vermijd de felle zon of maak foto’s in de ‘golden hours’.

Wie is deze auteur?
Mijn naam is Andrea Loot. In het dagelijks leven werk ik als fotograaf en grafisch vormgever onder de naam Dreamlogic Design.
Ik maak vooral portretfoto’s, reportages en drukwerk voor de zakelijke markt, maar in mijn vrije tijd fotografeer ik graag modellen en dieren. In 2013 ben ik gestart met mijn project ‘Diervrouwen’. Vrouwelijke modellen poseren in dit project samen met een bijzonder (huis)dier. In 2014 wil ik de serie graag voortzetten en zoek daar zowel modellen als dieren voor om te poseren.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Top 9 Fotografie bestemming in Amerika

Tips: Natuur fotograferen in de maand juni