in

Tips! Hoe maak je een zakelijk portret?24 maart 2017, 10:24

Of het nou voor jezelf is, voor een familielid, een vriend of op je werk: het is belangrijk om een goed zakelijk portret te hebben. Daarom geven wij je een aantal tips over hoe je zo’n zakelijk portret het beste aanpakt!

Bereid je voor

Bedenk vooraf je plan. Wie ga je fotograferen en wat heeft hij of zij in gedachten voor de foto? Wie wil je bereiken met het zakelijke portret (de doelgroep) en wat moet het model daarvoor uitstralen?

Evaatje81

Hoe ga je het model in beeld brengen? Gebruik je bestaand of studiolicht? Fotografeer je diegene in zijn of haar eigen werkomgeving of ga je naar buiten?

Het is belangrijk dat je je verdiept in het model of de klant. Ook maakt een goed voorbereide fotoshoot je zelfverzekerder als fotograaf.

Tip: Werk vooral samen met de klant om vooraf een moodboard samen te stellen.

Denk aan de styling

Geef de klant tips over kleding. Houd daarbij rekening met de omgeving waar je gaat fotograferen. Kleuren hebben vaak ook verschillende effecten op de kijker, dus onderzoek ook welke zakelijke kwaliteiten het model moet gaan uitstralen en dus welke kleur er in de foto aanwezig moet zijn.

Komt de foto op een website of brochure? Houdt dan ook rekening met de aanwezige kleuren op de website of de brochure!

Niels-ten-Hulsen

Gebruik van licht

Probeer te fotograferen op een bewolkte dag. Dit levert vaak mooier licht op dan bij een zonnige dag. Iedereen wil er het beste uitzien op een zakelijk portret, dus veel schaduw of lijntjes in het gezicht bij zonlicht maakt het model er niet veel mooier op.

Is er toch veel zon aanwezig op de dag dat je gaat fotograferen? Zet het model dan in de schaduw en gebruik een reflectiescherm.
Wanneer je in de studio gaat fotograferen, bepaal dan ook met welk licht je wilt gaan werken. Gebruik bijvoorbeeld een softbox voor zacht licht. Maak je gebruik van 2 studiolampen? Zorg er dan voor dat de lampen een verschillende sterkte hebben, want anders wordt het portret te ‘plat’.

Martijn224

Hoewel veel mensen denken dat een zonnetje het beste effect geeft, is een bewolkte dag vaak veel mooier. Zeker voor een zakelijk portret. Hard licht (een felle zon) geeft ook meer schaduw. Heeft je model bultjes of lijntjes dan worden deze daardoor geaccentueerd. Bedenk goed dat elke klant op zijn best op de foto wil staan en dat hard licht daarom niet altijd kan. Als je toch een felle zon hebt en die niet kan gebruiken, fotografeer dan in de schaduw en gebruik een reflectiescherm. Natuurlijk kun je het reflectiescherm ook gebruiken om licht tegen te houden.

Denk aan het beroep als je gaat nadenken over het gebruik van licht. Moet het echt een ‘zakelijk’ portret zijn, dan is fotograferen in de studio vaak mooier. Het fotograferen van daglicht maakt het portret wat speelser en wat toegankelijker.

Niet in het midden

Zet het model uit het midden van het beeld. Houd bijvoorbeeld de gulden snede of regel van derden in gedachten, want hiermee leid je de kijker door het hele beeld heen. Dit levert vaak een spannender beeld op, al helemaal als je met attributen werkt of de context van een werkomgeving laat zien.

Pimseltown

Lees hier een artikel over het werken met de gulden snede en de regel van derden.

Vermaak het model

Niet iedereen is het gewend om voor de camera te staan. Soms vinden zakelijke klanten dit ook helemaal niet leuk. Help het model om zeker te zijn voor de camera, want dit portret is wel belangrijk hun carrière.

Comuniceer altijd met het model, laat de foto’s tussendoor zien en vraag om feedback. Geef altijd complimenten, nooit kritiek! Vertel wat er gaat gebeuren en wees duidelijk over wat je wilt.

CynthiaFotografie

Weet het model zich geen houding te geven? Vaak weten mensen zelf ook welke kant van zichzelf fotogeniek is. Vraag daarom wat ze zelf zouden willen zien en ga samen aan de slag. Bepaal samen of de juiste foto er tussen zit en probeer dan eens iets totaal anders. Een nieuwe achtergrond, zittend op een stoel of juist staand.

Tot slot moet een zakelijk portret een natuurlijk beeld van de persoon in kwestie geven. Geen overdreven verlichting, zorg voor een natuurlijke witbalans en gebruik op locatie vooral alleen een invullicht om de schaduwen wat weg te werken. Blauwtinten in de foto doen het vaak goed om de zakelijke kant te benadrukken.

Portretfotografie tips

Wil je meer handige tips over portretfotografie? Bekijk dan dit overzichtsartikel.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Urbexfotografie voor beginners – de schoonheid van het verval

Zoom.nl Bootcamp 2017