in

Tips – Hoe maak je reisfoto’s in plaats van vakantiekiekjes?27 juni 2017, 10:39

De vakantie staat voor de deur en dat betekent nieuwe en buitenlandse omgevingen om te fotograferen! We geven je een paar tips om de standaard vakantiekiekjes te voorkomen en je reisfotografie te verbeteren!

Voorbereiding

Reisfotografie begint eigenlijk al wanneer je nog thuis bent en je net je vakantie hebt geboekt. Onderzoek jouw bestemming en doe inspiratie op voor de komende trip. Google bijvoorbeeld of er bepaalde bijzondere plekken zijn in de buurt. Je kunt op internet veel informatie vinden over de omgeving en natuur, stel je wilt je focussen op landschappen. Ook gewoon afbeeldingen zoeken geeft je al een goed beeld van je bestemming. Zo krijg je ook een beeld van wat er populair is om te fotograferen en hoef je je hier niet op te richten gedurende je reis.

Verdonkl

Compositie en standpunt

Er zijn talloze clichés wat betreft vakantiefoto’s. Bekijk deze van te voren nogmaals goed, zodat je weet waarin jij verschil kunt maken met jouw fotografie. Ook kun je van tevoren zoeken naar soorten reisfotografie. Leg de vakantiekiekjes en reisfoto’s eens naast elkaar en bepaal voor jezelf wat het verschil is en hoe jij denkt reisfoto’s te maken in plaats van de standaard vakantiefoto’s.

RKHijdra

Eenmaal op locatie, neem dan eens afwijkende standpunten aan dan normaal. Veel uitzichten en bekende hotspots zijn al veel en vaak op dezelfde manier gefotografeerd. Probeer een compositie te maken waardoor je een originele foto krijgt. Dit kan het laag houden van de camera zijn of je kunt details vastleggen. Een klein beetje anders denken kan al hele nieuwe beelden opleveren!

Ron-vd-Stappen

Thema

Je kunt je op jouw reis voornemen om een bepaalde techniek of een bepaald thema te hanteren. Je kunt jezelf bijvoorbeeld opleggen dat je alleen met een objectief met een vast brandpunt van 50mm mag fotograferen. Ook kun je onderwerpen volgen zoals kleur of contrast, mensen of landschap! Daag jezelf eens uit en kies een thema uit wat je normaal gesproken minder fotografeert. Houd ook hier rekening met originele standpunten en hoeken.
Maak een serie met jouw gekozen thema en focus je dan bijvoorbeeld weer op een ander thema. Een thema geeft je namelijk houvast en laat je anders kijken naar je omgeving. Zoek een thema uit wat het land of de stad kenmerkt, maar zorg ervoor dat het niet al te voor de hand liggend wordt.

Manonruitenbergfotografie

Reis licht

Bedenk van tevoren wat voor apparatuur je mee wilt nemen. Misschien heb je de neiging om al je apparatuur mee te nemen op vakantie, maar dat zorgt voor veel zuilen. Je sleept sommige dingen, zoals bepaalde objectieven, voor niets mee omdat je ze uiteindelijk toch niet gebruikt. Ga na welke camera je meeneemt en welke bijbehorende objectieven je het meeste gebruikt.
Denk natuurlijk wel aan de belangrijke spullen zoals extra accu’s, oplader, geheugenkaartjes en eventueel een wereldstekker.

Drakenvlieg

Stap uit je comfortzone

Van plan om naar dezelfde bestemming te gaan waar je al vaker bent geweest? Stap eens uit je comfortzone en boek een reis naar een totaal onbekende bestemming! Zo kom je op onbekende plekken en geheel nieuwe locaties om te fotograferen.
Ga je altijd met andere mensen op vakantie? Neem eens een sprong in het diepe en ga alleen weg! In je eentje ervaar je alles anders en kijk je anders naar je omgeving.

Succes en vooral heel veel plezier!

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Review: Sony Cybershot DSC-HX350

De ultieme superzoom – Tamron 18-400mm F3,5-6,3