in

Tips: Hoe vind je een model om te fotograferen?

Redactie

Hoe vind je aan een model om te fotograferen? Wij geven je een paar manieren waarop je in contact zou kunnen komen met een potentieel model!

Wil je meer leren over fotografie en ook prachtige foto’s leren maken? Bekijk dan onze Basiscursus Fotografie

Als portretfotograaf is het uiteraard belangrijk om goede camera-apparatuur te hebben, inclusief de nodige accessoires om de mooiste foto’s te maken. Maar vergeet daarbij niet het belangrijkste element voor een goede portretfoto: een mooi model om te fotograferen! Omdat het niet altijd even gemakkelijk is om een goed model te vinden als fotograaf, hebben we hieronder een aantal tips op een rijtje gezet.

Familie/vrienden/kennissen
Als het gaat om het oefenen met portretfotografie en het fotograferen van mensen, kun je het beste eerst in je eigen netwerk rondvragen of je iemand kunt fotograferen. Vaak vinden zij het ook leuk om zelf de foto’s te gebruiken voor LinkedIn, Facebook of andere social media. Jij hebt dan gratis een model voor je lens en zij gaan blij weg met mooie foto’s.

Belangrijk in deze stap: durf te vragen.

Online
Mocht je verder willen kijken dan je directe kringen, dan zijn er altijd nog websites om modellen te vinden. Mymodel.nl is een bekende website in Nederland waar fotografen en modellen met elkaar in contact kunnen komen.

Het gebruik van deze site is in principe gratis, maar voor een klein bedrag per maand kun je van alle functies gebruikmaken. Een andere website voor het vinden van modellen is Modellenplein.nl.

Pietbruystens

Social media wordt ook steeds meer gebruikt voor het vinden van een model. Het is tegenwoordig niet meer raar om iemand een berichtje te sturen en diegene te vragen hoe het hem of haar lijkt eens voor jouw camera te staan. Stuur diegene jouw informatie en website en blijf serieus over wat je zoekt. Het helpt dan ook om in dit stadium al een goed idee of concept te hebben van wat je precies wilt fotograferen. Dit kun je dan al meteen communiceren naar het model toe, zodat hij of zij dan een idee krijgt van wat er precies nodig is.

Naast dat je online zelf een bericht kunt plaatsen of je eigen pagina, zijn er ook Facebook-groepen te vinden waar fotografen en modellen samenkomen en elkaar vragen om hulp of om een samenwerking. Een voorbeeld van zo’n groep is Fotografen, Modellen, Stylisten en Visagisten voor elkaar (Nederland).

Aanspreken op straat
Het kan zo zijn dat je op straat iemand ziet lopen die perfect bij jouw ideeën past, of die je graag zou willen fotograferen. Je moet hier een beetje lef voor hebben, maar niks staat je in de weg om dit gewoon eens te vragen.

Zorg ervoor dat je serieus en betrouwbaar overkomt en hou je verhaal kort. Geef hem of haar je kaartje met informatie, zodat er thuis met gemak naar je portfolio en foto’s kan worden gekeken.

Modellenbureau
Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een professioneel model in te huren. Hier moet je wel een budget voor hebben, want dit kan erg prijzig zijn. Erik Keulers legt in dit artikel uit wat het betekent als je zo’n model inhuurt en ervoor moet betalen.

BELANGRIJK: Het is vaak handig en bijna onvermijdelijk om een contract op te maken tussen jou als fotograaf en het model. Lees eens de tips van Marloes van Antwerpen door, die uitleggen waar je in zo’n contract allemaal rekening mee moet houden.

Weet jij nou nog meer sites of manieren om aan een geschikt model te komen? Deel ze met ons!

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

9 fotogenieke fotolocaties in Brabant

Wanneer gebruik je de back button focus?