in

Tips: Natuur fotograferen in de maand maart

Deze maand begint officieel de lente, het voorjaar! Geniet maar alvast van al het moois dat nu tevoorschijn komt.

Bloeiende bosbodem

Het absolute hoogtepunt van het voorjaar wordt gevormd door de uitbundig bloeiende bosbodems. Deze zijn vooral te vinden in Zuid-Limburg, maar ook in andere wat vochtigere bossen (niet op de droge, pure zandgrond). Speenkruid bijt de spits af, direct gevolgd door de bosanemonen. Deze zijn in staat de hele bosbodem te voorzien van een wit tapijt. Daardoor leent de bosanemoon zich niet alleen voor macrowerk, maar ook voor een landschappelijke benadering. Andere soorten die in deze periode op de bosbodem te vinden zijn, zijn onder andere slanke sleutelbloem en vingerhelmbloem. Minder massaal, maar daarmee niet minder mooi.

Bosanemoon

Natuurlijk bloeit er nog veel meer. Sleedoorn, gele kornoelje en diverse wilgen zorgen op landschapsschaal voor de nodige kleur. En dierenleven! Hou ook de fruitbomen in de gaten. Met dit warme weer is de kans groot dat de fruitbomen al aan het einde van de maand volop in bloei staan.

Slanke sleutelbloem

Bollen

De krokussen groeien al hard, nu is het tijd voor de narcissen. Narcissen associëren we met tuinplanten, maar niets is minder waar. In oostelijk Wallonië en aangrenzend Duitsland komt de narcis plaatselijk in grote aantallen voor in graslanden of in open hellingbossen. Het behoeft geen uitleg dat dit een zeer bijzonder en spectaculair gezicht is.

Paddentrek

De eerste grote groep padden heeft het voortplantingswater al bereikt. De overige dieren volgen de komende dagen. De temperatuur is overdag meer dan hoog genoeg. Alleen de nachttemperaturen blijven wat achter. Het hoogtepunt van deze periode is de blauwkleuring van de heikikkers. Dat gebeurt slechts een paar dagen en valt helaas vooraf niet te voorspellen. Een plotselinge opleving van de temperatuur lijkt bevorderlijk te zijn. Dan zou het dit jaar misschien wel eens tegen kunnen vallen. Hou websites zoals waarneming.nl de komende dagen dan ook goed in de gaten. De heikikker doet zijn naam eer aan. Zoek de blauwe smurfen dan ook vooral in wat zure heidevennen.

Heikikker

Niet alleen padden, salamanders en kikkers laten zich zien, ook reptielen kunnen een portie zon zeker waarderen. Dit is de periode om adders te zien. Ze liggen wat verborgen tussen het pijpenstrootje. In tegenstelling tot latere, warmere voorjaarsdagen, slaan ze nu minder snel op de vlucht en zijn ze gemakkelijker te fotograferen. Een windstille, zonnige dag is wel een vereiste.

Adder

Insecten

Niet alleen padden ontwaken uit de winterslaap. Hetzelfde geldt voor een groot aantal insecten. Op zonnige momenten zijn overal hommels te zien. Ook de eerste vlinders fladderen weer rond, zoals citroenvlinder en kleine vos. Deze vlinders hebben op beschutte plekken overwinterd en kunnen zich daardoor zo vroeg laten zien. Een wisselend bewolkte dag is ideaal, dan gaan de vlinders regelmatig rustig zitten.

Citroenvlinder

Lente in de bol

Natuurlijk geen lente zonder ‘drukke’ vogels en rondhuppelende lammetjes. Vogels zingen hun mooiste lied en halen soms rare capriolen uit om het hart van een potentiële partner te veroveren. Weer andere vogels zijn al een stapje verder en zijn druk bezig met het bouwen van een nest.

Fotograferen in andere maanden?

Wie is deze auteur?
Mijn naam is Bob Luijks. Ik ben natuurfotograaf maar mijn aanpak is beter te omschrijven als ‘gebiedsfotograaf’. Gebieden worden in alle facetten belicht, van het landschap tot de daarin voorkomende planten en dieren. Favoriet voor mij zijn landschaps- en macrofotografie. In 2010 verscheen mijn eerste boek De Meinweg – onbegrensde verrassingen. In 2013 werkte ik mee aan het Praktijkboek Landschapsfotografie. Ook geef ik het digitale magazine Limburg in Beeld gratis uit. Bekijk hier mijn website, onder andere voor het aanbod aan fotoworkshops.

Natuurfotografie tips

Wil je meer handige natuurfotografie tips? Bekijk dan dit overzichtsartikel.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Nieuwe Zoom Academy cursus Kleur & Contrast online

Een statief voor elke fotograaf: de verschillende soorten statieven uitgelegd