in

Tips om bij extreem heet weer te fotograferen


1 augustus 2018, 13:30

Bij een hittegolf komen veiligheidsvoorschriften kijken en voor fotografen geldt dit ook. Houd rekening met onze tips met het hete weer!

Veiligheid van je apparatuur

Net zoals camera’s minder bestand zijn tegen extreme kou geldt hetzelfde voor extreme hitte. Je camera werkt minder goed, hij wordt trager en batterijen geven het sneller op. Het is daarom noodzaak om je apparatuur koel te houden! Leg je camera nooit in de volle zon, maar in de schaduw. Leg hem bijvoorbeeld ook niet te lang in een snikhete auto.

JudithFick: Hittegolf activiteiten

Ga je je naar buiten verplaatsen met je apparatuur vanuit een ruimte waar het koeler is door bijvoorbeeld airconditioning? Dan ligt er een gevaar op de loer, namelijk condensvorming. Condens ontstaat wanneer je de camera vanuit een koele, vochtige ruimte naar een warme, droge ruimte verplaatst. Het opdrogen van het vocht kan binnen in je camera voor schade zorgen. Zorg voor zo min mogelijk temperatuurschommelingen. Het risico op condensvorming verminder je door je camera eerst in een tas te laten zitten in de buitenlucht, zodat deze kan acclimatiseren. Ook wanneer je je apparatuur even niet gebruikt, leg deze dan niet direct in de zon, maar in een beschutte tas.

Jrubels: De volle zon!

TIP: Gebruik een UV-filter op je lenzen bij het fotograferen in zonlicht!

Ook kun je instellingen minder of niet gebruiken die veel warmte genereren. Dit is bijvoorbeeld je Live View op het LCD-scherm. Je merkt, wanneer je deze wel gebruikt, ook dat de beelden langzamer tevoorschijn komen op het scherm. Gebruik deze functie dus zo min mogelijk. Ook kun je vaak instellen dat je camera zichzelf uitschakelt wanneer je deze even een minuut niet gebruikt. Ben je namelijk even bezig met het model en laat je de camera aanstaan? Dan kost dit veel warmte. Je camera kan ervoor zorgen dat deze zichzelf uitzet. Ook helpt dit bij het verlengen van de batterijduur met warm weer. Je moet de camera dan natuurlijk niet vergeten weer aan te zetten wanneer je weer gaat fotograferen.

Doc-J: Droogte

Veiligheid van jezelf!

Bij hoge temperaturen moet je niet alleen aan je camera en apparatuur denken, maar ook zeker aan jezelf. Ga je een dag op pad met extreem warm weer? Zorg ervoor dat je voldoende drinkwater meeneemt. Dit wordt uiteraard warm gedurende de dag, maar iedere vorm van vocht is goed om binnen te krijgen. Krijg je te weinig vocht binnen, dan kan dit een zonnesteek als gevolg hebben en dan houdt het feestje vaak al snel op.

Eikens: Spetterend met water

Laat ook aan anderen weten dat je op pad gaat en waarheen. Mocht er nou wel iets gebeuren dan gaat er in ieder geval bij een paar mensen een belletje rinkelen en zij zullen weten waar je bent.

Marcaaf: Dorstig

Draag luchtige kleding, bescherm je lichaam zoveel mogelijk met bijvoorbeeld lange mouwen en draag een pet of hoed. Neem ook zonnebrand mee, het liefst met factor 50 ter voorkoming van verbranding.

BiancadH: Om 23.00 uur ’s avonds gaf de thermometer nog 30 graden aan!

Denk er ook aan dat je niet op de aller heetste momenten op de dag gaat fotograferen. Dit is tussen 12 en 3 uur in de middag. Plan je fotoshoot hier omheen of werk binnen in de airco.

Ga vooral gewoon fotograferen en je passie uitoefenen, maar wees oplettend en gebruik je gezonde verstand in extreme omstandigheden!

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

5 Tips voor originele bruidsfoto’s!

Canon PowerShot SX740 HS – 40x zoom en 4K